Sos do sałatki gyros
- Majonez - 5 płaskich łyżek stołowych (100 g)
- Ketchup - 5 płaskich łyżek stołowych (100 g)
- Cukier - 1 mała łyżeczka (5 g)
- Sok z cytryny (10 ml)
Przepis na sos do sałatki gyros krok po kroku
Do miseczki włóż majonez oraz ketchup.
Do składników dodaj cukier, sok z cytryny oraz szczyptę soli.
Następnie do miseczki dodaj odrobinę pieprzu oraz pół łyżeczki papryki słodkiej.
Składniki dokładnie wymieszaj.
Sos odstaw na minimum godzinę do lodówki.
Gotowy sos podawaj z dodatkiem sałatki gyros.
-
Sałatka gyros
-
Gyros
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Gyros warstwowy
-
Sałatka gyros warstwowa
-
Zapiekanka gyros z ryżem
-
Zupa gyros
-
Sałatka kebab gyros
-
Sałatka gyros z kurczakiem
-
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską
-
Sałatka gyros z makaronem
-
Zupa gyros Thermomix
-
Zapiekanka gyros z ziemniakami
-
Karkówka kebabowa
-
Sałatka makaronowa z kurczakiem gyros
-
Pyszna sałatka z kurczakiem - sałatka gyros
-
Gyros
Więcej informacji na temat sosu do sałatki gyros
Sos do sałatki gyros to doskonały pomysł na najlepszy sos sałatkowy na bazie ketchupu oraz majonezu. Przepis na sos do sałatki gyros jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do jego wykonania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: majonez, ketchup, cukier, sok z cytryny, sól, pieprz oraz papryka słodka. Produkty te są dostępne w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić sos do sałatki gyros? Do miseczki włóż majonez oraz ketchup. Do składników dodaj cukier, sok z cytryny oraz szczyptę soli. Następnie do miseczki dodaj odrobinę pieprzu oraz pół łyżeczki papryki słodkiej. Składniki dokładnie wymieszaj. Sos odstaw na minimum godzinę do lodówki. Gotowy sos podawaj z dodatkiem sałatki gyros.
Sos do sałatki gyros przygotowywany jest na bazie ketchupu. Produkt ten jest niskokaloryczny I stanowi doskonały dodatek do wielu potraw. W większości keczupów występują następujące składniki mineralne: wapń, potas, fosfor, magnez, sód, cynk, miedź, selen, mangan. W ketchupie znajdziemy także witaminy np. witaminę A, C czy niektóre witaminy z grupy B. Dobry jakościowo ketchup stanowi dobre źródło likopenu, który jest przeciwutleniaczem. Jego zawartość w porównaniu do surowych pomidorów jest prawie czterokrotnie wyższa. Likopen neutralizuje wolne rodniki i zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób oraz opóźnia procesy starzenia się. Działa on również przeciwnowotworowo. Obecność witaminy C oraz E w diecie wpływa na zwiększenie odporności, oraz zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego. Przy wyborze dobrego jakościowo ketchupu powinniśmy zwrócić uwagę na zawartość konserwantów, dodatku soli czy cukru.
Podsumowując prosty przepis na smaczny sos świetnie sprawdzi się podane nie tylko z sałatką gyros. Dobry u łatwy w przygotowaniu sos jest dość kaloryczny, dlatego do jego wykonania można wykorzystać majonez typu light lub wymieszać majonez z jogurtem naturalnym w stosunku jeden do jednego. Sałatkę z sosem warto pozostawić na kilka godzin, aby składniki się przegryzły.
Alergeny w sosie do sałatki gyros
Lista alergenów dla sosu do sałatki gyros przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sosu do sałatki gyros
Sos do sałatki gyros doskonała propozycja na dodatek na bazie majonezu oraz ketchup.
Energia i białka
(215g)
Węglowodany
(215g)
Tłuszcze
(215g)
Witaminy
(215g)
Składniki mineralne
(215g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.