Przepis na sos do sałatki greckiej krok po kroku

Składniki
  • Oliwa z oliwek 125 ml Pół szklanki
  • Musztarda 10 g 1 łyżeczka
  • Cukier 6 g 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny 36 ml 6 łyżek, sok z około pół cytryny
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia
To będzie niezbędne
mikser, rózga, miska

Wszystkie składniki przełóż do wysokiego naczynia, jeśli używasz miksera lub do miski jeśli będziesz je łączyć rózgą.

Dodaj sporą szczyptę soli, pieprzu, bazylii i oregano.

Całość dokładnie mieszaj lub miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Sos do sałatki greckiej podany w słoiczku, na nim rózga do mieszania, na desce do krojenia, w tle cytryna i oliwa.
Sos do sałatki greckiej
Koszt przygotowania dania
6.93 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
77 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
55

Sos do sałatki greckiej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sosie do sałatki greckiej

Sos jest nieodłączną częścią pysznej sałatki. Sosy mogą być wykonane na bazie różnych olejów, na przykład na bazie oleju lnianego, z pestek winogron, rzepakowego, słonecznikowego czy oliwy z oliwek lub na bazie jogurtu naturalnego. Dobry sos podkreśla i dopełnia smak wszystkich składników.

Sos do sałatki greckiej tradycyjnie to albo klasyczny winegret, albo najlepsza oliwa z oliwek. Sałatka po grecku jest pełna najsmaczniejszych składników, jeśli użyjesz tych najlepszej jakości, sos zwieńczy dzieło i połączy wszystkie w smaki w całkowite, pyszne danie. Przepis na sos do sałatki greckiej jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Sos składa się dobrej jakości oliwy z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia z dodatkiem dobrej musztardy, soku z cytryny, soli oraz pieprzu. A jak zrobić sos do sałatki greckiej dowiesz się z dokładnego przepisu na ten dodatek. Dressing do sałatki greckiej nie wnosi tylko dobrego smaku i spójności potrawy ale również wnosi wiele wartości odżywczych głównie pochodzących z oliwy z oliwek lub innego użytego oleju.

Oliwa z oliwek jest podstawą diety śródziemnomorskiej. Historia jej wytwarzania sięga 4000 roku przed naszą erą. Oliwa zawiera przede wszystkim jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W jej skład wchodzi także skwalen. To właśnie te składniki odpowiadają za zahamowanie rozwoju miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL a podnoszą HDL. Wpływają także na obniżenie ciśnienia krwi. Występujący kwas oleinowy chroni przed występowaniem astmy oraz alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa. Oliwa jest pomocna w leczeniu nieżytu i owrzodzenia żołądka, zaparciach oraz kamicy żółciowej. Jest bogata w polifenole i witaminę E, które są silnymi przeciwutleniaczami, posiadają zdolność zmiatania wolnych rodników przez co wzmacniają błony komórkowe oraz przeciwdziałają procesom starzenia się. Oliwa z oliwek jest bogata we wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach a są to witamina A, D, E oraz K. Dzięki temu wpływa również na uszczelnienie naczyń krwionośnych i działa przeciwzakrzepowo.

Domowy sos do sałatki greckiej jest niezastąpionym dodatkiem do tego dania.

Wartości odżywcze sosu do sałatki greckiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (12g)
Energia (kalorie)
645.27 kcal
77.43 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (12g)
Tłuszcz
70.87 g
8.50 g
Tłuszcze nasycone
11.71 g
1.40 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sos do sałatki greckiej

Na 100g
Na porcję (12g)
Sód
63.80 mg
7.66 mg
Potas
30.20 mg
3.62 mg
Wapń
5.52 mg
0.66 mg
Żelazo
0.50 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do sałatki greckiej 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie do sałatki greckiej

Lista alergenów dla sosu do sałatki greckiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, oregano, bazylia.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania sosu do sałatki greckiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
125 ml
Pół szklanki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 125 ml
Musztarda
10 g
1 łyżeczka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Cukier
6 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 6 g
Sok z cytryny
36 ml
6 łyżek, sok z około pół cytryny
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.80
Za 36 ml
Liczba porcji:
Razem
26.50
Łączny koszt
6.93
Jak oceniasz przepis na sos do sałatki greckiej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób