Sos do sajgonek

Opublikowano: 11.02.2023 r., 19:32 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos podany z sajgonkami
Sos do sajgonek
Szukasz pomysłu na najlepszy sos do sajgonek? Mam dla Ciebie świetną propozycję. Koniecznie sprawdź i wypróbuj ten szybki przepis!
Przygotowanie 10 min
86 kcal
Kcal w porcji
63 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Miód (40 g)
  • Sos sojowy (30 ml)
  • Ocet ryżowy (10 ml)
  • Sok z limonki (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, ocet ryżowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
miseczka

Przepis na sos do sajgonek krok po kroku

Wlej odrobinę gorącej wody do miseczki, dodaj miód i całość dokładnie wymieszaj.

Następnie dodaj sos sojowy, ocet ryżowy, sok z limonki i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Papryczkę chili pokrój wzdłuż i posiekaj drobno.

Wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Jak oceniasz przepis na sos do sajgonek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat sosu do sajgonek

Poznaj pomysł na najlepszy sos do sajgonek zwany nuoc cham, który należy do kuchni wietnamskiej. Sajgonki należą do jednych z najpopularniejszych dań Wietnamczyków. Można spotkać się z wieloma nazwami określającymi sajgonki np. "krokiety wiosenne" lub "naleśniki wiosenne". Sajgonki to inaczej spring rolls są to roladki z papieru ryżowego z farszem warzywnym i mięsnym, podawane są z dodatkiem sosu. Można przygotować, również wersję wegetariańską.

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania sosu do sajgonek? Potrzebujesz tylko 6 składników, a mianowicie: sos sojowy, miód, ocet ryżowy, sok z limonki, ząbek czosnku i świeżą papryczkę chili.

Jak zrobić sos do sajgonek? Poznaj sprawdzony przepis! Wlej odrobinę gorącej wody do miseczki, dodaj miód i całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj sos sojowy, ocet ryżowy, sok z limonki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Papryczkę chili pokrój wzdłuż i posiekaj drobno. Wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Do jednym z najpopularniejszych składników kuchni azjatyckiej można zaliczyć sos sojowy, który składa się z ziarna soi, ziarna pszenicy, soli i wody. Jest on niskokaloryczny, w jednej łyżeczce znajduje się około 5 kcal, dlatego na diecie redukcyjnej sprawdzi się idealnie. Zawartość białka i tłuszczy waha się w okolicach 1 g na jedną łyżkę stołową (10 g). Jednakże należy zwrócić uwagę na to, że jest to produkt, który zawiera wysoką zawartość sodu. Zbyt duża ilość sodu wpływa na podwyższenie ciśnienia tętniczego krwi, co może doprowadzić do wzrostu ryzyka chorób serca. Regularne spożywanie sosu sojowego w niewielkich ilościach może wykazywać właściwości przeciwutleniające. Sos sojowy ma bardzo intensywny smak, dlatego używa się go w niewielkich ilościach aby poprawić smak potrawy.

Przepis na sos do sajgonek jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. Pyszny sos domowy zajmie Ci zaledwie kilka minut, a z pewnością będzie to dobry dodatek do sajgonek, dań mięsnych lub makaronów. Zdecydowanie jest to lepsze rozwiązanie niż kupienie gotowego sosu w supermarkecie.

Alergeny w sosie do sajgonek

Lista alergenów dla Sosu do sajgonek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy

Wartości odżywcze sosu do sajgonek

na 100g gotowej potrawy

Zamiast miodu możesz użyć zwykły cukier.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(63g)
Energia (kcal)
136.91
86.26
Białko (g)
2.87
1.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(63g)
Węglowodany (g)
33.74
21.25
Węglowodany przyswajalne (g)
33.07
20.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.67
0.42
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(63g)
Tłuszcz (g)
0.25
0.16
Tłuszcze nasycone (g)
0.10
0.06
Tłuszcze nienasycone (g)
0.15
0.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.08
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: sos sojowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(63g)
Witamina A (µg (mcg))
8.52
5.37
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.12
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
29.13
18.35
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.02
0.01
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.02
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.05
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.87
0.55
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.35
5.89
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
95.70
60.29
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(63g)
Sód (mg)
1454.22
916.16
Potas (mg)
215.17
135.56
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
22.22
14.00
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
60.04
37.83
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.78
16.24
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.79
0.49
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.41
0.26
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.04
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do sajgonek 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu do sajgonek

Koszt składników
93.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Miód
40 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Sos sojowy
30 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Ocet ryżowy
10 ml
58.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.58
Za 10 ml
Sok z limonki
10 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 10 ml
Czosnek
5 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Papryczka chili czerwona świeża
20 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 20 g
Koszt składników
93.00