Sos do placków ziemniaczanych

Opublikowano: 18.05.2022 r., 12:09 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos do placków ziemniaczanych w miseczce ustawionej na talerzu z plackami
Sos do placków ziemniaczanych
Sos do placków ziemniaczanych to pyszny dodatek, który wzbogaci to tradycyjne, polskie danie. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.
Przygotowanie 5 min
97 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Jogurt grecki pełnotłusty (160 g)
  • Majonez 1 łyżka (30 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
praska do czosnku, miska

Przepis na sos do placków ziemniaczanych krok po kroku

Do miski włóż jogurt grecki.

Dodaj majonez.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na sos do placków ziemniaczanych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,5% osób

Więcej informacji na temat sosu do placków ziemniaczanych

Sos do placków ziemniaczanych to szybki dodatek, który na pewno wzbogaci smak tych tradycyjnych placków.

Aby wykonać przepis na sos do placków ziemniaczanych potrzebne będą trzy składniki: jogurt, majonez i czosnek. Tylko tyle wystarczy, by powstał ten pyszny sosik. Wystarczy wymieszać jogurt z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Warto doprawić całość do smaku, by dodatkowo wzbogacić smak. Tak przygotowanym sosem możecie polać placki lub podać go obok w miseczce.

W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić sos do placków ziemniaczanych.

Bardzo często razem z plackami podawany jest ciemny sos mięsny na bazie grzybów i wołowiny. Dlatego takie rozwiązanie to nie tylko smaczne zaskoczenie, ale również dobre rozwiązanie, jeśli chcecie ograniczyć ilość mięsa w diecie. Taki biały sos jest nie tylko dobry, ale także najlepszy nie tylko do placków.

Czosnek to roślina bardzo popularna w kuchni polskiej. Służy przede wszystkim do wzbogacania aromatu dań, dlatego bardzo często dodaje się go niewielkiej ilości. Jedni czosnek kochają, inni nienawidzą. Wynika to z bardzo ostrego, charakterystycznego zapachu i smaku. Znane są jego liczne zastosowania w medycynie. Najczęściej wykorzystywany jest w sytuacji przeziębienia. Badania naukowe wskazują, że wspomaga leczenie infekcji układu oddechowego. Dlatego np. w formie sosu czosnkowego powinien być często spożywany w okresie jesienno-zimowym. Ze względu na ciężkostrawność nie jest zalecany osobom z nieżytem żołądka, jelit, chorobami wątroby. Jest przeciwwskazany dla osób z niskim ciśnieniem oraz chorobą zakrzepową.

Jogurt grecki to produkt wywodzący się z kuchni śródziemnomorskiej. W porównaniu do tradycyjnego jogurtu naturalnego jest gęstszy i zawiera więcej białka. Jako produkt nabiałowy jest dobrym źródłem wapnia, sodu i witaminy B12. Jogurt ten powstaje poprzez fermentacje mleka, dlatego to również świetne źródło probiotyków.

Smaczny sos do placków ziemniaczanych powstaje z połączenie jogurtu z majonezem i czosnkiem. Takie rozwiązanie sprawdzi się nie tylko do placków ziemniaczanych, ale również innych dań w tym frytek.

Alergeny w sosie do placków ziemniaczanych

Lista alergenów dla sosu do placków ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sosu do placków ziemniaczanych

na 100g gotowej potrawy

Czosnek wspomaga odporność, dlatego też jego spożywanie jest tak ważne w okresie jesienno-zimowym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
194.25
97.12
Białko (g)
6.33
3.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
11.58
5.79
Węglowodany przyswajalne (g)
11.48
5.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.11
0.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
13.65
6.83
Tłuszcze nasycone (g)
3.23
1.61
Tłuszcze nienasycone (g)
10.43
5.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.53
1.77
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.89
3.45
Cholesterol (mg)
6.30
3.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
39.20
19.60
Witamina B6 (mg)
0.10
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.21
Witamina C (mg)
1.56
0.78
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.01
Witamina E (mg)
1.06
0.53
Retinol (µg (mcg))
38.25
19.12
Tiamina (mg)
0.05
0.03
Ryboflawina (mg)
0.20
0.10
Niacyna (mg)
0.20
0.10
Foliany (µg (mcg))
4.90
2.45
Beta karoten (µg (mcg))
6.75
3.38

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
125.70
62.85
Potas (mg)
113.45
56.73
Wapń (mg)
90.25
45.12
Fosfor (mg)
98.00
49.00
Magnez (mg)
9.40
4.70
Żelazo (mg)
0.12
0.06
Cynk (mg)
0.41
0.20
Miedź (mg)
0.03
0.02
Mangan (mg)
0.12
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do placków ziemniaczanych 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu do placków ziemniaczanych

Koszt składników
10.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt grecki pełnotłusty
160 g
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 160 g
Majonez
30 g
1 łyżka
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
10.60