Przepis na sos do placków ziemniaczanych krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
praska do czosnku, miska

Do miski włóż jogurt grecki.

Dodaj majonez.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Sos do placków ziemniaczanych w miseczce ustawionej na talerzu z plackami
Sos do placków ziemniaczanych
Koszt przygotowania dania
1.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
54 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
15

Sos do placków ziemniaczanych - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie do placków ziemniaczanych

Sos do placków ziemniaczanych to szybki dodatek, który na pewno wzbogaci smak tych tradycyjnych placków.

Aby wykonać przepis na sos do placków ziemniaczanych potrzebne będą trzy składniki: jogurt, majonez i czosnek. Tylko tyle wystarczy, by powstał ten pyszny sosik. Wystarczy wymieszać jogurt z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Warto doprawić całość do smaku, by dodatkowo wzbogacić smak. Tak przygotowanym sosem możecie polać placki lub podać go obok w miseczce.

W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić sos do placków ziemniaczanych.

Bardzo często razem z plackami podawany jest ciemny sos mięsny na bazie grzybów i wołowiny. Dlatego takie rozwiązanie to nie tylko smaczne zaskoczenie, ale również dobre rozwiązanie, jeśli chcecie ograniczyć ilość mięsa w diecie. Taki biały sos jest nie tylko dobry, ale także najlepszy nie tylko do placków.

Czosnek to roślina bardzo popularna w kuchni polskiej. Służy przede wszystkim do wzbogacania aromatu dań, dlatego bardzo często dodaje się go niewielkiej ilości. Jedni czosnek kochają, inni nienawidzą. Wynika to z bardzo ostrego, charakterystycznego zapachu i smaku. Znane są jego liczne zastosowania w medycynie. Najczęściej wykorzystywany jest w sytuacji przeziębienia. Badania naukowe wskazują, że wspomaga leczenie infekcji układu oddechowego. Dlatego np. w formie sosu czosnkowego powinien być często spożywany w okresie jesienno-zimowym. Ze względu na ciężkostrawność nie jest zalecany osobom z nieżytem żołądka, jelit, chorobami wątroby. Jest przeciwwskazany dla osób z niskim ciśnieniem oraz chorobą zakrzepową.

Jogurt grecki to produkt wywodzący się z kuchni śródziemnomorskiej. W porównaniu do tradycyjnego jogurtu naturalnego jest gęstszy i zawiera więcej białka. Jako produkt nabiałowy jest dobrym źródłem wapnia, sodu i witaminy B12. Jogurt ten powstaje poprzez fermentacje mleka, dlatego to również świetne źródło probiotyków.

Smaczny sos do placków ziemniaczanych powstaje z połączenie jogurtu z majonezem i czosnkiem. Takie rozwiązanie sprawdzi się nie tylko do placków ziemniaczanych, ale również innych dań w tym frytek.

Wartości odżywcze sosu do placków ziemniaczanych

na 100g gotowej potrawy

Węglowodany w sosie do placków ziemniaczanych

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany przyswajalne
1.64 g
0.82 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcze nasycone
2.01 g
1.00 g
Tłuszcze nienasycone
9.24 g
4.62 g
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do placków ziemniaczanych 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie do placków ziemniaczanych

Lista alergenów dla sosu do placków ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

W przepisie na sos do placków ziemniaczanych nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • jogurt grecki pełnotłusty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania sosu do placków ziemniaczanych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt grecki pełnotłusty
160 g
Majonez
30 g
1 łyżka
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Jak oceniasz przepis na sos do placków ziemniaczanych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób