Sos do placków ziemniaczanych
- Jogurt grecki pełnotłusty (160 g)
- Majonez - 1 łyżka (30 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na sos do placków ziemniaczanych krok po kroku
Do miski włóż jogurt grecki.
Dodaj majonez.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Więcej informacji na temat sosu do placków ziemniaczanych
Sos do placków ziemniaczanych to szybki dodatek, który na pewno wzbogaci smak tych tradycyjnych placków.
Aby wykonać przepis na sos do placków ziemniaczanych potrzebne będą trzy składniki: jogurt, majonez i czosnek. Tylko tyle wystarczy, by powstał ten pyszny sosik. Wystarczy wymieszać jogurt z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Warto doprawić całość do smaku, by dodatkowo wzbogacić smak. Tak przygotowanym sosem możecie polać placki lub podać go obok w miseczce.
W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić sos do placków ziemniaczanych.
Bardzo często razem z plackami podawany jest ciemny sos mięsny na bazie grzybów i wołowiny. Dlatego takie rozwiązanie to nie tylko smaczne zaskoczenie, ale również dobre rozwiązanie, jeśli chcecie ograniczyć ilość mięsa w diecie. Taki biały sos jest nie tylko dobry, ale także najlepszy nie tylko do placków.
Czosnek to roślina bardzo popularna w kuchni polskiej. Służy przede wszystkim do wzbogacania aromatu dań, dlatego bardzo często dodaje się go niewielkiej ilości. Jedni czosnek kochają, inni nienawidzą. Wynika to z bardzo ostrego, charakterystycznego zapachu i smaku. Znane są jego liczne zastosowania w medycynie. Najczęściej wykorzystywany jest w sytuacji przeziębienia. Badania naukowe wskazują, że wspomaga leczenie infekcji układu oddechowego. Dlatego np. w formie sosu czosnkowego powinien być często spożywany w okresie jesienno-zimowym. Ze względu na ciężkostrawność nie jest zalecany osobom z nieżytem żołądka, jelit, chorobami wątroby. Jest przeciwwskazany dla osób z niskim ciśnieniem oraz chorobą zakrzepową.
Jogurt grecki to produkt wywodzący się z kuchni śródziemnomorskiej. W porównaniu do tradycyjnego jogurtu naturalnego jest gęstszy i zawiera więcej białka. Jako produkt nabiałowy jest dobrym źródłem wapnia, sodu i witaminy B12. Jogurt ten powstaje poprzez fermentacje mleka, dlatego to również świetne źródło probiotyków.
Smaczny sos do placków ziemniaczanych powstaje z połączenie jogurtu z majonezem i czosnkiem. Takie rozwiązanie sprawdzi się nie tylko do placków ziemniaczanych, ale również innych dań w tym frytek.
Alergeny w sosie do placków ziemniaczanych
Lista alergenów dla sosu do placków ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki pełnotłusty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sosu do placków ziemniaczanych
Czosnek wspomaga odporność, dlatego też jego spożywanie jest tak ważne w okresie jesienno-zimowym.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.