Sos do pierogów ruskich
- Jogurt grecki pełnotłusty (180 g)
- Sok z cytryny (10 ml)
- Oliwa z oliwek (10 ml)
- Cukier (5 g)
- Mięta (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na sos do pierogów ruskich krok po kroku
Liście mięty umieść w naczyniu blendera. Dodaj oliwę, ząbki czosnek i całość zmiksuj.
Dodaj jogurt naturalny, cukier, sok z cytryny i ponownie zmiksuj.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Gotowym sosem polej pierogi.
Więcej informacji na temat sosu do pierogów ruskich
Sos do pierogów ruskich to szybkie rozwiązanie, jeśli chcesz dodatkowo wzbogacić smak pierogów. Ten prosty przepis na sos do pierogów ruskich będzie świetnym dodatkiem także do mięs z grilla czy sałatek. Na początku rozdrobnij liście mięty z dodatkiem oliwy i ząbków czosnku w blenderze. Następnie dodaj jogurt, sok z cytryny, odrobinę cukru i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić sos do pierogów ruskich. Sami widzicie, że to niezwykle prosty przepis, a z niego powstaje pyszny pomysł na sos. Tak wykonany łatwy, smaczny sos to świetny pomysł nie tylko do pierogów.
Czosnek to roślina bardzo popularna w kuchni polskiej. Służy przede wszystkim do wzbogacania aromatu dań, dlatego bardzo często dodaje się go niewielkiej ilości. Jedni czosnek kochają, inni nienawidzą. Wynika to z bardzo ostrego, charakterystycznego zapachu i smaku. Znane są jego liczne zastosowania w medycynie. Najczęściej wykorzystywany jest w sytuacji przeziębienia. Badania naukowe wskazują, że wspomaga leczenie infekcji układu oddechowego. Dlatego np. w formie sosu czosnkowego powinien być często spożywany w okresie jesienno-zimowym. Ze względu na ciężkostrawność nie jest zalecany osobom z nieżytem żołądka, jelit, chorobami wątroby. Jest przeciwwskazany dla osób z niskim ciśnieniem oraz chorobą zakrzepową.
Jogurt grecki powstaje z odtłuszczonego mleka. Tradycyjnie w Grecji przygotowywano go z mleka owczego, z czasem zaczęto używać mleka krowiego. Jest gęstszy niż standardowy jogurt naturalny i popularny jest głównie w krajach śródziemnomorskich. Coraz częściej wykorzystywany jest w kuchni polskiej np. do sosów. Ten jogurt to bardzo dobre źródło białka pełnowartościowego i wapnia. Zawiera również witaminy z grupy B.
Mięta jest powszechnie znanym ziołem. Wykorzystywana jest w kosmetyce czy w produktach spożywczych. Ma duże znaczenie dla zdrowia szczególnie w przypadku podrażnień układu pokarmowego. Bardzo popularna jest herbata z suszonych liści mięty, która działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Stąd popularna herbatka miętowa na ból brzucha. Mięta to dobry i zdrowy wybór dla osób, które lubią pić herbatki ziołowe.
Alergeny w sosie do pierogów ruskich
Lista alergenów dla sosu do pierogów ruskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki pełnotłusty
Wartości odżywcze sosu do pierogów ruskich
Świeże zioła nie tylko nadają smaku potrawą, ale również mają pozytywne znaczenie dla zdrowia.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.