Sos do kurczaka
- Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
- Cukinia - 1 mała sztuka (200 g)
- Marchewka - 1 średnia sztuka (130 g)
- Śmietanka kremowa 30% (120 g)
- Bulion warzywny (300 ml)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na sos do kurczaka krok po kroku
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Cukinię pokrój w plastry.
Marchew obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj cukinię i marchew oraz liść laurowy i ziele angielskie.
Wlej bulion warzywny i dopraw całość solą.
Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie.
Wlej śmietankę kremówkę i dodaj pieprz.
Zblenduj składniki na gładką masę.
Więcej informacji na temat sosu do kurczaka
Sos do kurczaka to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do delikatnego mięsa z kurczaka. Sos na bazie warzyw i śmietany idealnie sprawdzi się podany do mięsa pieczonego lub grillowanego. Sos jest najlepszy podany na ciepło. Przepis na sos do kurczaka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cebula, cukinia, marchew, śmietana kremówka, bulion warzywny, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, olej rzepakowy.
Jak zrobić sos do kurczaka? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Cukinię pokrój w plastry. Marchew obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj cukinię i marchew oraz liść laurowy i ziele angielskie. Wlej bulion warzywny i dopraw całość solą. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Wlej śmietankę kremówkę i dodaj pieprz. Zblenduj składniki na gładką masę.
Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Marchew jest popularnym warzywem korzeniowym, jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta- karoten) wykazuje działanie antynowotworowe.
Podsumowując smaczny i szybki do zrobienia sos sprawdzi się idealnie jako dodatek nie tylko do mięsa z kurczaka. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Sos jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przyprawy możesz dobrać dowolnie w zależności od swoich upodobań.
Alergeny w sosie do kurczaka
Lista alergenów dla sosu do kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze sosu do kurczaka
Sos do kurczaka to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego poprawiającego pracę naszych jelit. Sos jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnych kwasów tłuszczowych. Sos zawiera średnią ilość kalorii.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.