Przepis na sos do kaszy gryczanej krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia mała

Na patelni rozpuść masło.

Zeszklij drobno pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, a po chwili dodaj pokrojone drobno pieczarki.

W misce wymieszaj mąkę z mlekiem, tak aby nie było grudek.

Dodaj mleko z mąką do reszty składników na patelni.

Dopraw do smaku i podgrzewaj 5 minut, energicznie mieszając.

sos do kaszy gryczanej
Sos do kaszy gryczanej
Koszt przygotowania dania
3.16 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
113 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
30

Sos do kaszy gryczanej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie do kaszy gryczanej

Niedzielny obiad z pysznym, delikatnym mięsem i kaszą gryczaną nie może obyć się bez domowego, przygotowanego od podstaw sosu do kaszy gryczanej. Do takiego prawdziwego obiadu sos instant nie pasuje wcale, dlatego dzisiaj przedstawiam Wam mój szybki, prosty i łatwy a co najważniejsze zdrowy przepis na sos do kaszy gryczanej.

Dodatkowo dodałam grzyby, które idealnie pasują do jego kremowej konsystencji.

Do przygotowania sosu będziesz potrzebować dosłownie kilku składników, będą to pieczarki, mleko, odrobina mąki, cebula i masło klarowane. Pieczarki możesz zastąpić prawdziwymi grzybami leśnymi, jeśli np. jesteś świeżo po grzybobraniu lub masz w domu zamrożone grzyby, one dodadzą jeszcze mocniejszego leśnego aromatu, dlatego bardzo polecam. Jeśli korzystasz z grzybów suszonych, koniecznie namocz je w gorącej wodzie przed dodaniem do sosu. Staną się one miękkie i bardziej delikatne.

Jeśli nie masz takiej możliwości nic straconego, po prostu użyj pieczarek tak jak ja. Są one ogólnodostępne przez cały rok, dlatego nie będzie najmniejszego problemu.

Zatem jak zrobić sos do kaszy gryczanej, dobry na obiad?

Na patelni rozpuść masło i zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Po chwili dodaj umyte, wysuszone i drobno pokrojone pieczarki. W tym czasie w misce dokładnie wymieszaj mąkę i mleko, tak aby nie było grudek. Stopniowo dodawaj mleko z mąką do całej zawartości patelni i mieszaj. Sos powinien się połączyć ze wszystkimi składnikami i przyjąć delikatnie kremową konsystencję. Gotuj przez 10 minut na niewielkim ogniu, aby sos się zredukował i zgęstniał. Nie zapominaj o przyprawach. Warto postawić na świeże zioła w gałązkach, szczyptę soli i czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Sos przygotujesz na szybko podczas gry reszta obiadu jeszcze się gotuje, a będziesz mieć przepyszny dodatek do obiadu. Pamiętaj, że z produktów instant powinniśmy korzystać jak najmniej to możliwe. Sos to będzie świetny pomysł na dodatek do wielu dań.

Wartości odżywcze sosu do kaszy gryczanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
113.04 kcal
113.04 kcal
Białko
2.71 g
2.71 g

Węglowodany w sosie do kaszy gryczanej

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
6.93 g
6.93 g
Węglowodany przyswajalne
6.17 g
6.17 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.75 g
0.75 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
8.58 g
8.58 g
Tłuszcze nasycone
5.81 g
5.81 g
Tłuszcze nienasycone
2.78 g
2.78 g
Tłuszcze jednonasycone
2.39 g
2.39 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.39 g
0.39 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
25.97 mg
25.97 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sos do kaszy gryczanej

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
92.40 µg (mcg)
92.40 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.08 mg
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
2.64 mg
2.64 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.36 µg (mcg)
0.36 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.24 mg
0.24 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
91.16 µg (mcg)
91.16 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.08 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.19 mg
Niacyna
1.36 mg
1.36 mg
Foliany
14.65 µg (mcg)
14.65 µg (mcg)
Beta karoten
16.27 µg (mcg)
16.27 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sos do kaszy gryczanej

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
15.49 mg
15.49 mg
Potas
192.35 mg
192.35 mg
Wapń
48.31 mg
48.31 mg
Fosfor
71.23 mg
71.23 mg
Magnez
10.23 mg
10.23 mg
Żelazo
0.35 mg
0.35 mg
Cynk
0.37 mg
0.37 mg
Miedź
0.12 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do kaszy gryczanej 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie do kaszy gryczanej

Lista alergenów dla sosu do kaszy gryczanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania sosu do kaszy gryczanej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
120 g
2 garści
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Masło klarowane
30 g
3 łyżki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Koszt składników
24.50
Jak oceniasz przepis na sos do kaszy gryczanej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób