Sos do kaszy gryczanej
- Pieczarki - 2 garści (120 g)
- Masło klarowane - 3 łyżki (30 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
- Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
Przepis na sos do kaszy gryczanej krok po kroku
Na patelni rozpuść masło.
Zeszklij drobno pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, a po chwili dodaj pokrojone drobno pieczarki.
W misce wymieszaj mąkę z mlekiem, tak aby nie było grudek.
Dodaj mleko z mąką do reszty składników na patelni.
Dopraw do smaku i podgrzewaj 5 minut, energicznie mieszając.
Więcej informacji na temat sosu do kaszy gryczanej
Niedzielny obiad z pysznym, delikatnym mięsem i kaszą gryczaną nie może obyć się bez domowego, przygotowanego od podstaw sosu do kaszy gryczanej. Do takiego prawdziwego obiadu sos instant nie pasuje wcale, dlatego dzisiaj przedstawiam Wam mój szybki, prosty i łatwy a co najważniejsze zdrowy przepis na sos do kaszy gryczanej.
Dodatkowo dodałam grzyby, które idealnie pasują do jego kremowej konsystencji.
Do przygotowania sosu będziesz potrzebować dosłownie kilku składników, będą to pieczarki, mleko, odrobina mąki, cebula i masło klarowane. Pieczarki możesz zastąpić prawdziwymi grzybami leśnymi, jeśli np. jesteś świeżo po grzybobraniu lub masz w domu zamrożone grzyby, one dodadzą jeszcze mocniejszego leśnego aromatu, dlatego bardzo polecam. Jeśli korzystasz z grzybów suszonych, koniecznie namocz je w gorącej wodzie przed dodaniem do sosu. Staną się one miękkie i bardziej delikatne.
Jeśli nie masz takiej możliwości nic straconego, po prostu użyj pieczarek tak jak ja. Są one ogólnodostępne przez cały rok, dlatego nie będzie najmniejszego problemu.
Zatem jak zrobić sos do kaszy gryczanej, dobry na obiad?
Na patelni rozpuść masło i zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Po chwili dodaj umyte, wysuszone i drobno pokrojone pieczarki. W tym czasie w misce dokładnie wymieszaj mąkę i mleko, tak aby nie było grudek. Stopniowo dodawaj mleko z mąką do całej zawartości patelni i mieszaj. Sos powinien się połączyć ze wszystkimi składnikami i przyjąć delikatnie kremową konsystencję. Gotuj przez 10 minut na niewielkim ogniu, aby sos się zredukował i zgęstniał. Nie zapominaj o przyprawach. Warto postawić na świeże zioła w gałązkach, szczyptę soli i czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Sos przygotujesz na szybko podczas gry reszta obiadu jeszcze się gotuje, a będziesz mieć przepyszny dodatek do obiadu. Pamiętaj, że z produktów instant powinniśmy korzystać jak najmniej to możliwe. Sos to będzie świetny pomysł na dodatek do wielu dań.
Alergeny w sosie do kaszy gryczanej
Lista alergenów dla sosu do kaszy gryczanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze sosu do kaszy gryczanej
Postaw na domowy sos pieczarkowy do wielu dań, zamiast korzystać z gotowych sosów lub sosów instant z paczki.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.