Sos do kaczki

Opublikowano: 08.07.2022 r., 23:08 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczny sos do pieczonej kaczki
Sos do kaczki
Pyszny sos do kaczki ma jedno, najważniejsze zadanie- ma wzbogacić mięso o dodatkowy aromat. Idealnie sprawdzi się na danie świąteczne.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 15 min
249 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Jagody (125 g)
  • Wino białe wytrawne (125 ml)
  • Miód (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, imbir mielony, gałka muszkatołowa, goździki, miód
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, sitko

Przepis na sos do kaczki krok po kroku

Jeśli obsmażasz kaczkę na patelni, to użyj tej samej patelni.

Wlej wino na patelnię i podsmażaj, zeskrobując pozostałości po kaczce.

Gdy zacznie wrzeć dodaj jagody i gotuj, aż owoce się rozpadną.

Dodaj miód, goździki, imbir, gałkę muszkatołową i pieprz.

Chwilę gotuj i przetrzyj całość przez sitko.

Gotowym sosem polej piersi z kaczki.

Jak oceniasz przepis na sos do kaczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat sosu do kaczki

Pyszny sos do kaczki ma jedno, najważniejsze zadanie- ma wzbogacić mięso o dodatkowy aromat. Idealnie sprawdzi się na danie świąteczne.

Kaczka zaliczana jest do mięs tłustych, ponieważ w 100 g ze skórką mamy około 200 kcal, a bez skóry już tylko 132 kcal. To także dobre źródło białka, fosforu, żelaza, potasu i witamin z grupy B.

W dawnych czasach mięso z kaczki dużo częściej było spożywane. Choć teraz nie jest już tak popularne, to często właśnie na Święta na polskich stołach ląduje kaczka w całości lub w formie obsmażonych i pieczonych piersi. Do tak przygotowanego mięsa, konieczny jest dobry, domowy sos, który dodatkowo podkręci smak kaczki.

Dlatego też sprawdź jak zrobić sos do kaczki, którego ciemny kolor dodatkowo upiększy talerz. Jeśli obsmażasz kaczkę na patelni, to użyj tej samej patelni. Wlej wino na patelnię i podsmażaj, zeskrobując pozostałości po kaczce. Gdy zacznie wrzeć, dodaj jagody i gotuj, aż owoce się rozpadną. Dodaj miód, goździki, imbir, gałkę muszkatołową i pieprz. Chwilę gotuj i przetrzyj całość przez sitko, by pozbyć się ziarenek i skórek. Gotowym sosem polej upieczone piersi z kaczki. Sami widzicie, że przepis na sos do kaczki jest szybki w wykonaniu. Tak przygotowane mięso świetnie pasuje do ziemniaków ugotowanych lub pieczonych. Jeśli potrzebny Ci tradycyjny pomysł na obiad to taki sos możecie również wykorzystać do gęsi lub indyka. Owocowy, słodki sos jest najlepszy do mięs pieczonych. Dzięki temu powstaje połączenie słonego i słodkiego smaku, co daje największą satysfakcję dla prawdziwych smakoszy.

Jagody to małe, ciemnofioletowe, okrągłe owoce. Rosną głównie w lasach i są niezwykle smaczne. Oprócz tego mają wiele wartości odżywczych. Doceniane są przede wszystkim za ich właściwości lecznice w przypadku biegunki. Sok z owoców jagody zawiera dużą ilość garbników, które neutralizują szkodliwe działanie produktów, które wywołały biegunkę. Tym samym, zwalniając pracę jelit. Jagody doceniane są również za dużą zawartość witaminy A, która ma pozytywne działanie na wzrok – zmniejszając ryzyko zaćmy.

Alergeny w sosie do kaczki

Lista alergenów dla sosu do kaczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

W przepisie na sos do kaczki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze sosu do kaczki

na 100g gotowej potrawy

Mięso z kaczki to dobre źródło białka, fosforu, żelaza, potasu i witamin z grupy B.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
90.82
249.75
Białko (g)
0.40
1.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
15.26
41.96
Węglowodany przyswajalne (g)
14.15
38.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.11
3.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
0.15
0.41
Tłuszcze nasycone (g)
0.06
0.16
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.02
0.06
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.07
0.19
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
1.36
3.75
Witamina B6 (mg)
0.05
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.45
12.25
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.26
0.71
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.06
Ryboflawina (mg)
0.03
0.09
Niacyna (mg)
0.25
0.69
Foliany (µg (mcg))
3.36
9.25
Beta karoten (µg (mcg))
14.55
40.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
3.09
8.50
Potas (mg)
72.00
198.00
Wapń (mg)
7.36
20.25
Fosfor (mg)
14.00
38.50
Magnez (mg)
7.45
20.50
Żelazo (mg)
0.29
0.79
Cynk (mg)
0.15
0.40
Miedź (mg)
0.03
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do kaczki 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu do kaczki

Koszt składników
55.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jagody
125 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 125 g
Wino białe wytrawne
125 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.57
Za 125 ml
Miód
25 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Koszt składników
55.00