Sos do gnocchi
- Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
- Pomidory koktajlowe (300 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki stołowe (40 ml)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 szklanka (250 g)
- Ser parmezan (40 g)
Przepis na sos do gnocchi krok po kroku
Cebulę i czosnek obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę z czosnkiem.
Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki i dodaj na patelnię.
Dopraw solą i pieprzem.
Posiekaj natkę pietruszki.
Parmezan zetrzyj na tarce.
Na patelnię wlej śmietanę i gotuj przez 4-5 minut.
Dodaj pietruszkę i parmezan.
Wymieszaj składniki i dodaj do ugotowanych gnocchi.
Więcej informacji na temat sosu do gnocchi
Sos do gnocchi to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potrawy, jaką są włoskie kopytka. Gnocchi różnią się od polskich kopytek jedynie kształtem. Sprawdzony przepis na smaczny sos pomidorowy jest idealny także do innych dań. Przepis na sos do gnocchi jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cebula, czosnek, pomidory koktajlowe, natka pietruszki, oliwa z oliwek, śmietana kremówka, parmezan, sól, pieprz.
Jak zrobić sos do gnocchi? Cebulę i czosnek obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę z czosnkiem. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki i dodaj na patelnię. Dopraw solą i pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki. Parmezan zetrzyj na tarce. Na patelnię wlej śmietanę i gotuj przez 4-5 minut. Dodaj pietruszkę i parmezan. Wymieszaj składniki i dodaj do ugotowanych gnocchi.
Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ponadto wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Parmezan jest serem Włoskiego pochodzenia. Należy do produktów z mleka krowiego. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek.
Podsumowując sprawdzony przepis na smaczny sos jest bardzo łatwy do zrobienia. Sos podać można także jako dodatek do makaronu lub ryżu. Najlepszy sos przygotujesz z dobrej jakości składników. Sos jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Domowy sos przygotować można także z dodatkiem innych warzyw takich jak bakłażan czy cukinia.
Alergeny w sosie do gnocchi
Lista alergenów dla sosu do gnocchi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser parmezan
Wartości odżywcze sosu do gnocchi
Sos do gnocchi to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Błonnik pomaga zwiększyć masę pokarmową, co pozwala na zachowanie sytości na dłużej. Sos jest dość kaloryczny i nie powinny go w dużych ilościach spożywać osoby będące na diecie.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.