Sos do gnocchi

Opublikowano: 25.07.2022 r., 11:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gnocchi z kremowym sosem
Sos do gnocchi
Sos do gnocchi to wspaniała propozycja na pyszny dodatek to tradycyjnych włoskich kopytek. Sos można przygotować w wielu różnych wersjach smakowych. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
447 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
  • Pomidory koktajlowe (300 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki stołowe (40 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 szklanka (250 g)
  • Ser parmezan (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na sos do gnocchi krok po kroku

Cebulę i czosnek obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę z czosnkiem.

Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki i dodaj na patelnię.

Dopraw solą i pieprzem.

Posiekaj natkę pietruszki.

Parmezan zetrzyj na tarce.

Na patelnię wlej śmietanę i gotuj przez 4-5 minut.

Dodaj pietruszkę i parmezan.

Wymieszaj składniki i dodaj do ugotowanych gnocchi.

Jak oceniasz przepis na sos do gnocchi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat sosu do gnocchi

Sos do gnocchi to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potrawy, jaką są włoskie kopytka. Gnocchi różnią się od polskich kopytek jedynie kształtem. Sprawdzony przepis na smaczny sos pomidorowy jest idealny także do innych dań. Przepis na sos do gnocchi jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cebula, czosnek, pomidory koktajlowe, natka pietruszki, oliwa z oliwek, śmietana kremówka, parmezan, sól, pieprz.

Jak zrobić sos do gnocchi? Cebulę i czosnek obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę z czosnkiem. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki i dodaj na patelnię. Dopraw solą i pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki. Parmezan zetrzyj na tarce. Na patelnię wlej śmietanę i gotuj przez 4-5 minut. Dodaj pietruszkę i parmezan. Wymieszaj składniki i dodaj do ugotowanych gnocchi.

Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ponadto wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Parmezan jest serem Włoskiego pochodzenia. Należy do produktów z mleka krowiego. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek.

Podsumowując sprawdzony przepis na smaczny sos jest bardzo łatwy do zrobienia. Sos podać można także jako dodatek do makaronu lub ryżu. Najlepszy sos przygotujesz z dobrej jakości składników. Sos jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Domowy sos przygotować można także z dodatkiem innych warzyw takich jak bakłażan czy cukinia.

Alergeny w sosie do gnocchi

Lista alergenów dla sosu do gnocchi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze sosu do gnocchi

na 100g gotowej potrawy

Sos do gnocchi to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Błonnik pomaga zwiększyć masę pokarmową, co pozwala na zachowanie sytości na dłużej. Sos jest dość kaloryczny i nie powinny go w dużych ilościach spożywać osoby będące na diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
178.88
447.20
Białko (g)
3.22
8.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
4.24
10.60
Węglowodany przyswajalne (g)
3.45
8.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.79
1.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
16.78
41.95
Tłuszcze nasycone (g)
11.84
29.59
Tłuszcze nienasycone (g)
4.95
12.36

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
67.08
167.69
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do gnocchi 31
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu do gnocchi

Koszt składników
47.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pomidory koktajlowe
300 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 300 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Ser parmezan
40 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Koszt składników
47.50