Sos do chińszczyzny

Opublikowano: 03.06.2022 r., 11:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos do chińszczyzny podany w garnuszku.
Sos do chińszczyzny
Sos do chińszczyzny to wspaniała propozycja na pyszny sos do mięsa. Sos jest idealny do słoików. Sos jest bardzo aromatyczny i można go przygotować w wersji ostrej lub łagodnej. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
409 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Ananas w puszce (300 g)
  • Kukurydza konserwowa (250 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (300 g)
  • Pomidory w puszce 1 puszka (400 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (50 g)
  • Szczypiorek (30 g)
  • Natka pietruszki 1 natka (20 g)
  • Olej sezamowy niepełne pół szklanki (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, papryczka chilli świeża, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na sos do chińszczyzny krok po kroku

Ananasa pokrój w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę oraz czosnek.

Dodaj ananasa, kukurydzę odsączoną z zalewy oraz pomidory w puszce.

Dodaj mąkę pszenną, sos sojowy i gotuj przez 3-4 minuty.

Posiekaj szczypior i natkę pietruszki.

Papryczkę chilli posiekaj razem z pestkami.

Dodaj do sosu i wymieszaj.

Sos można zapasteryzować w słoikach.

Jak oceniasz przepis na sos do chińszczyzny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat sosu do chińszczyzny

Sos do chińszczyzny to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Sos jest bardzo aromatyczny i świetnie smakuje podany z mięsem. Sos można przygotować w wersji słodko kwaśnej. Przepis na sos do chińszczyzny jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ananas w puszce, kukurydza, cebula, czosnek, pomidory w puszce, papryka słodka, mąka pszenna, papryczka chilli, sól, pieprz, sos sojowy, szczypior, natka pietruszki, olej sezamowy.

Jak zrobić sos do chińszczyzny? Ananasa pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj ananasa, kukurydzę odsączoną z zalewy oraz pomidory w puszce. Dodaj mąkę pszenną, sos sojowy i gotuj przez 3-4 minuty. Posiekaj szczypior i natkę pietruszki. Papryczkę chilli posiekaj razem z pestkami. Dodaj do sosu i wymieszaj. Sos można zapasteryzować w słoikach.

Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Ananas to roślina uprawiana głównie w Ameryce Południowej. Ananas jest owocem niskokalorycznym, zawiera dużo błonnika pokarmowego, dzięki któremu lepiej pracują nasze jelita. Ananas zawiera bromelinę, jest to enzym rozkładający białka. Ma on szerokie zastosowanie, począwszy od kuchni, skończywszy na przemyśle kosmetycznym.

Podsumowując sprawdzony przepis na sos zrobiony w domu jest bardzo prosty. Szybkie i łatwe do zrobienia danie należy wzbogacić o przyprawy. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka tygodni. Sos wzbogacić można dodatkiem gotowej mieszanki mrożonych warzyw.

Alergeny w sosie do chińszczyzny

Lista alergenów dla sosu do chińszczyzny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • sos sojowy
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze sosu do chińszczyzny

na 100g gotowej potrawy

Sos do chińszczyzny to bardzo dobry pomysł na niskokaloryczny sos także dla osób będących na diecie redukcyjnej. Sos zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit. Sos jest niskokaloryczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
116.88
409.07
Białko (g)
1.67
5.84
Fenyloalanina (mg)
0.05
0.17
Brak danych dla: cebula, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
13.09
45.80
Węglowodany przyswajalne (g)
11.74
41.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.35
4.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
7.17
25.08
Tłuszcze nasycone (g)
1.43
5.01
Tłuszcze nienasycone (g)
5.74
20.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.78
9.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.96
10.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej sezamowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
13.77
48.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.86
34.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.45
1.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.33
Ryboflawina (mg)
0.05
0.18
Niacyna (mg)
0.84
2.95
Foliany (µg (mcg))
25.58
89.53
Beta karoten (µg (mcg))
164.38
575.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
98.28
343.99
Potas (mg)
174.94
612.28
Wapń (mg)
22.19
77.65
Fosfor (mg)
29.24
102.34
Magnez (mg)
15.87
55.53
Żelazo (mg)
0.82
2.88
Cynk (mg)
0.29
1.01
Miedź (mg)
0.09
0.32
Mangan (mg)
0.33
1.15
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do chińszczyzny 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu do chińszczyzny

Koszt składników
36.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ananas w puszce
300 g
6.00
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
5.29
Za 300 g
Kukurydza konserwowa
250 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 250 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Szczypiorek
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Natka pietruszki
20 g
1 natka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Olej sezamowy
100 ml
niepełne pół szklanki
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 ml
Koszt składników
36.80