Przepis na sos do chińszczyzny krok po kroku
- Ananas w puszce 300 g
- Kukurydza konserwowa 250 g
- Cebula 300 g 2 średnie sztuki
- Pomidory w puszce 400 g 1 puszka
- Mąka pszenna typ 500 50 g
- Szczypiorek 30 g
- Natka pietruszki 20 g 1 natka
- Olej sezamowy 100 ml niepełne pół szklanki
Ananasa pokrój w kostkę.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę oraz czosnek.
Dodaj ananasa, kukurydzę odsączoną z zalewy oraz pomidory w puszce.
Dodaj mąkę pszenną, sos sojowy i gotuj przez 3-4 minuty.
Posiekaj szczypior i natkę pietruszki.
Papryczkę chilli posiekaj razem z pestkami.
Dodaj do sosu i wymieszaj.
Sos można zapasteryzować w słoikach.

(liczba kalorii)
Sos do chińszczyzny - cechy przepisu
Więcej o sosie do chińszczyzny
Sos do chińszczyzny to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Sos jest bardzo aromatyczny i świetnie smakuje podany z mięsem. Sos można przygotować w wersji słodko kwaśnej. Przepis na sos do chińszczyzny jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ananas w puszce, kukurydza, cebula, czosnek, pomidory w puszce, papryka słodka, mąka pszenna, papryczka chilli, sól, pieprz, sos sojowy, szczypior, natka pietruszki, olej sezamowy.
Jak zrobić sos do chińszczyzny? Ananasa pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj ananasa, kukurydzę odsączoną z zalewy oraz pomidory w puszce. Dodaj mąkę pszenną, sos sojowy i gotuj przez 3-4 minuty. Posiekaj szczypior i natkę pietruszki. Papryczkę chilli posiekaj razem z pestkami. Dodaj do sosu i wymieszaj. Sos można zapasteryzować w słoikach.
Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Ananas to roślina uprawiana głównie w Ameryce Południowej. Ananas jest owocem niskokalorycznym, zawiera dużo błonnika pokarmowego, dzięki któremu lepiej pracują nasze jelita. Ananas zawiera bromelinę, jest to enzym rozkładający białka. Ma on szerokie zastosowanie, począwszy od kuchni, skończywszy na przemyśle kosmetycznym.
Podsumowując sprawdzony przepis na sos zrobiony w domu jest bardzo prosty. Szybkie i łatwe do zrobienia danie należy wzbogacić o przyprawy. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka tygodni. Sos wzbogacić można dodatkiem gotowej mieszanki mrożonych warzyw.
Wartości odżywcze sosu do chińszczyzny
Energia i białka
(350g)
Węglowodany w sosie do chińszczyzny
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy w przepisie na sos do chińszczyzny
(350g)
Składniki mineralne w przepisie na sos do chińszczyzny
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sosie do chińszczyzny
Lista alergenów dla sosu do chińszczyzny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- sos sojowy
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy