Sos do batatów

Opublikowano: 01.10.2022 r., 14:35 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowy sos do pieczonych batatów
Sos do batatów
Jogurtowo czosnkowy sos do batatów sprawdzi się idealnie do wielu potraw. Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 10 min
161 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jogurt naturalny 2% - 1 opakowanie (180 g)
  • Majonez - 4 łyżki (40 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
praska do czosnku, miska

Przepis na sos do batatów krok po kroku

Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.

Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj czosnek.

Sos wymieszaj z posiekanym koperkiem i dopraw do smaku.

Jak oceniasz przepis na sos do batatów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat sosu do batatów

Masz ochotę na frytki w nieco innej odsłonie? Koniecznie poznaj mój prosty przepis oraz przygotuj mój pyszny śmietanowy sos do batatów. Sos będzie miał delikatnie czosnkowy posmak.

Bataty to nic innego jak słodkie ziemniaki, różnią się od naszych polskich ziemniaków charakterystycznym słodkawym posmakiem, wielkością i kolorem. Bataty mają piękny, intensywny kurkumowy kolor i są dużo większe niż te ziemniaki, które my znamy. Ich bulwy moją ważyć nawet do 5 kilogramów i przybierać najróżniejsze kształty. Dodatkowo charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. Po odpowiedniej obróbce termicznej i przygotowaniu mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).

Bataty należą do produktów naturalnie bezglutenowych.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Bulwy batatów to źródło potasu, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.

W szybki i prosty sposób możesz przygotować specjalny sos do batatów, będzie on nieco inny niż pieczeniowy, ponieważ średnio komponuje się on smakowo z delikatnie słodkimi batatami.

Zatem jak zrobić sos do batatów?

W pierwszej kolejności zaopatrz się w jogurt naturalny, majonez, koperek i kilka ząbków czosnku.

Wystarczy, że przeciśniesz czosnek przez praskę i wymieszaj z jogurtem oraz majonezem.

Dodatkowo posiekaj koperek i wymieszaj całość, dopraw sos do smaku wedle uznania i przepis na sos do batatów jest gotowy.

Upiecz frytki z batatów, a będzie to świetny pomysł na szybki posiłek lub dodatek na obiad.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w sosie do batatów

Lista alergenów dla sosu do batatów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sosu do batatów

na 100g gotowej potrawy

Sos będzie też idealny do frytek lub tortilli z grillowanym kurczakiem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
161.00
161.00
Białko (g)
4.15
4.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
6.75
6.75
Węglowodany przyswajalne (g)
6.42
6.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.32
0.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
13.19
13.19
Tłuszcze nasycone (g)
3.61
3.61
Tłuszcze nienasycone (g)
9.58
9.58
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.03
Cholesterol (mg)
14.08
14.08

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina C (mg)
11.01
11.01

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
194.00
194.00
Wapń (mg)
154.04
154.04
Żelazo (mg)
0.86
0.86
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do batatów 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu do batatów

Koszt składników
14.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt naturalny 2%
180 g
1 opakowanie
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 180 g
Majonez
40 g
4 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.59
Za 40 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
14.60