Sos czosnkowy ze śmietaną
- Śmietanka kremowa 30% - 1/2 szklanki (125 g)
- Czosnek - 3 ząbki (20 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
- Koperek - 1 łyżka (10 g)
Przepis na sos czosnkowy ze śmietaną krok po kroku
Obierz i drobno posiekaj ząbki czosnku.
W małym naczyniu wymieszaj śmietanę, dodaj posiekany czosnek oraz sok z cytryny.
Dopraw całość solą i pieprzem.
Odstaw sos na chwilę do lodówki tak aby smaki przeszły między sobą.
Na końcu dodaj posiekany koperek.
Więcej informacji na temat sosu czosnkowego ze śmietaną
Sos czosnkowy ze śmietaną to najlepszy, domowy pomysł na szybki sos, który przygotujesz samodzielnie.
Jest niezwykle aromatyczny i kremowy, będzie to najlepszy dodatek do potraw, który wzbogaca ich smak i dodaje charakterystycznego aromatu czosnku. Sos możesz wykorzystać na wiele sposobów, świetnie sprawdzi się jako dip, polewa lub dodatek do różnych dań.
Mój dzisiejszy sos czosnkowy jest przygotowywany na bazie śmietany kremówki, co nadaje mu gładką i kremową strukturę.
Głównym składnikiem aromatycznym tego sosu jest czosnek. Nadaje on intensywnego i charakterystycznego smaku, który może być subtelny lub bardziej intensywny, w zależności od ilości użytego czosnku. Pamiętaj, że czosnek ma niezwykłe właściwości bakteriobójcze, dlatego powinniśmy go spożywać szczególnie w ciągu sezonu jesienno-zimowego.
Sos nie dosyć, że jest szybki i tani w przygotowaniu to dodatkowo wszechstronny i pasuje do wielu dań. Możesz go podawać z pieczywem jako dip, polewać nim frytki, nuggetsy, kurczaka czy ryby, a także dodawać do sałatek lub kanapek.
Zatem, jak zrobić sos czosnkowy ze śmietaną?
Zaopatrz się w śmietanę kremówkę, czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz i koperek.
Obierz i drobno posiekaj ząbki czosnku. W małym naczyniu wymieszaj śmietanę, dodaj posiekany czosnek oraz sok z cytryny. Dopraw całość solą i pieprzem. Odstaw sos na chwilę do lodówki tak aby smaki przeszły między sobą. Na końcu dodaj posiekany koperek.
Nasz prosty przepis jest gotowy do spożycia.
Sos czosnkowy może mieć różne warianty, w zależności od użytych proporcji i dodatków, co pozwala dostosować go do swoich preferencji smakowych. To prosty sposób, aby dodać intensywności smaku do wielu potraw i cieszyć się wyjątkowym aromatem czosnku. Dlatego koniecznie zapamiętaj mój dzisiejszy przepis na sos czosnkowy ze śmietaną.
Alergeny w sosie czosnkowym ze śmietaną
Lista alergenów dla sosu czosnkowego ze śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze sosu czosnkowego ze śmietaną
W podobny sposób możesz przygotować sos na bazie jogurtu naturalnego.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.