Przepis na sos czosnkowy z thermomixa krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
thermomix, kopystka (thermomix)

Obrane ząbki czosnku umieść w naczyniu Thermomixa.

Rozdrobnij 3 sekundy / obroty 8.

Zgarnij kopystką na dno naczynia.

Dodaj jogurt, majonez, sok z cytryny i pół łyżeczki soli.

Wymieszaj 10 sekund / obroty 5.

Sos czosnkowy Thermomix w białej miseczce z główkami czosnku obok
Sos czosnkowy Thermomix
Koszt przygotowania dania
2.49 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
506 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
15

Sos czosnkowy Thermomix - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie czosnkowy z Thermomixa

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sos czosnkowy w Thermomixie to przychodzimy z pomocą. Sos ten wykonasz w dosłownie minutę. Dlatego to świetny pomysł na szybki dodatek do sałatek lub do pizzy.

Potrzebna składniki to czosnek, jogurt grecki, majonez, sok z cytryny i sól. Wystarczy, że rozdrobnisz ząbki czosnku w naczyniu Thermomixa, a następnie dodasz pozostałe składniki i wymieszasz. Tylko tyle wystarczy by wykonać przepis na sos czosnkowy z Thermomixa.

Jeśli chcesz, możesz sos czosnkowy Thermomix również wzbogacić dodatkiem świeżych lub suszonych ziół. Sos czosnkowy świetnie smakuje z dodatkiem świeżej mięty, koperku lub bazylii. Wówczas świeże zioła rozdrobnij razem z czosnkiem. Z suszonych ziół warto dodać oregano lub również bazylię. Przed dodaniem zaparz je chwilę i dobrze odcedź, by oddały smak do sosu, a nie tylko „strzelały” między zębami. Taki zabieg sprawi, że sos czosnkowy będzie jeszcze bardziej aromatyczny. Przepis ten możesz wzbogacić również o czosnek granulowany, co nada dodatkowej ostrości. Sami widzicie, że to dobry i łatwy w wykonaniu sos.

Czosnek to roślina bardzo popularna w kuchni polskiej. Służy przede wszystkim do wzbogacania aromatu dań, dlatego bardzo często dodaje się go niewielkiej ilości. Jedni czosnek kochają, inni nienawidzą. Wynika to z bardzo ostrego, charakterystycznego zapachu i smaku. Znane są jego liczne zastosowania w medycynie. Najczęściej wykorzystywany jest w sytuacji przeziębienia. Badania naukowe wskazują, że wspomaga leczenie infekcji układu oddechowego. Dlatego np. w formie sosu czosnkowego powinien być często spożywany w okresie jesienno-zimowym. Ze względu na ciężkostrawność nie jest zalecany osobom z nieżytem żołądka, jelit, chorobami wątroby. Jest przeciwwskazany dla osób z niskim ciśnieniem oraz chorobą zakrzepową.

Jogurt grecki to produkt wywodzący się z kuchni śródziemnomorskiej. W porównaniu do tradycyjnego jogurtu naturalnego jest gęstszy i zawiera więcej białka. Jako produkt nabiałowy jest dobrym źródłem wapnia, sodu i witaminy B12. Jogurt ten powstaje poprzez fermentacje mleka, dlatego to również świetne źródło probiotyków.

Wartości odżywcze sosu czosnkowego z Thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Węglowodany w sosie czosnkowy z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(295g)
Węglowodany przyswajalne
2.35 g
6.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(295g)
Tłuszcze nasycone
3.18 g
9.38 g
Tłuszcze nienasycone
14.62 g
43.12 g
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu czosnkowego z Thermomixa 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie czosnkowy z Thermomixa

Lista alergenów dla sosu czosnkowego z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

W przepisie na sos czosnkowy z Thermomixa nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • jogurt grecki pełnotłusty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania sosu czosnkowego z Thermomixa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Jogurt grecki pełnotłusty
200 g
Majonez
70 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.04
Za 70 g
Sok z cytryny
5 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 ml
Jak oceniasz przepis na sos czosnkowy z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób