Sos czosnkowy na jogurcie
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 1 opakowanie (180 g)
- Cytryna - 2 łyżeczki (10 g)
Przepis na sos czosnkowy na jogurcie krok po kroku
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Dodaj jogurt i sok z cytryny.
Całość dokładnie wymieszaj.
Więcej informacji na temat sosu czosnkowego na jogurcie
Nie wszystkie dania muszą być tak bardzo kaloryczne, jak nam się wydaje, zdecydowaną większość z nich możemy w prosty i szybki sposób odchudzić. Wystarczy, że użyjesz mniej kaloryczne zamienniki.
Koniecznie postaw na te najprostsze, to one sprawdzają się najbardziej.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na sos czosnkowy na jogurcie, który będzie idealny nie tylko do
mięs, ale też do pizzy czy sałatki.
Mój sos czosnkowy na jogurcie powstaje z 3 składników, które na pewno masz w swoim domu, postaw na jogurt naturalny, czosnek, sok z cytryny.
W pierwszej kolejności czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie dodaj jogurt i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Sam widzisz jakie to banalnie proste. Taki domowy sos czosnkowy ma o połowę mniej kalorii niż taki kupny lub ten podawany w restauracjach. Różnica jest taka, że te kupne lub restauracyjne wersje powstają na bazie majonezu, a nie jogurtu. Skoro już znasz mój szybki i prosty pomysł na domowy sos, koniecznie go wykorzystaj.
Idealnie będzie smakował z sałatką z jajkiem i kukurydzą, która jest idealnym pomysłem na szybki i pożywny lunch w ciągu dnia.
Poznaj mój przepis.
Do sałaty dodaj swoje ulubione warzywa i dodatki. Ja zdecydowałam się na roszponkę, która jest delikatna i łagodna w smaku. Dodałam delikatnie sparzone we wrzącej wodzie różyczki brokuł. Specjalnie nie został on ugotowany aby był nie rozpadł się w sałatce oraz dla uzyskania charakterystycznego chrupania. Dodatkowo warzywa ugotowane w ten sposób mają niższy indeks glikemicznym niż te rozgotowane.
Co będzie ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2). Dodałam także porcję kukurydzy z puszki i cebulę czerwoną pokrojoną w pióra. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność.
Moja wersja sałatki jest z jajkiem na twardo, które gotuję w lekko osolonej wodzie, następnie studzę, obieram ze skorupki i kroję na ósemki lub w ćwiartki. Jajka zapewnią nam sytość na długi czas.
Całość polej przygotowanym wcześniej sosem. Skoro już wiesz, jak zrobić sos czosnkowy na jogurcie i jak go wykorzystać koniecznie przygotuj go w domu i przekonaj się, jaki jest pyszny i smaczny. Zdecydowane będzie dobry dla każdego.
Alergeny w sosie czosnkowym na jogurcie
Lista alergenów dla sosu czosnkowego na jogurcie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
Wartości odżywcze sosu czosnkowego na jogurcie
Jeśli zależy Ci na bardziej kremowej konsystencji, możesz użyć jogurtu greckiego.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.