Sos czosnkowy na jogurcie

Opublikowano: 18.05.2023 r., 21:16 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowy sos czosnkowy na jogurcie
Sos czosnkowy na jogurcie
Często zwracamy uwagę na kaloryczność posiłków, nie wracając uwagi na dodatki do nich, które nie kiedy są bardziej kaloryczne niż samo danie. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na sos czosnkowy na jogurcie,
Przygotowanie 10 min
39 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 1 opakowanie (180 g)
  • Cytryna - 2 łyżeczki (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
praska do czosnku, miska

Przepis na sos czosnkowy na jogurcie krok po kroku

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Dodaj jogurt i sok z cytryny.

Całość dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sos czosnkowy na jogurcie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,3% osób

Więcej informacji na temat sosu czosnkowego na jogurcie

Nie wszystkie dania muszą być tak bardzo kaloryczne, jak nam się wydaje, zdecydowaną większość z nich możemy w prosty i szybki sposób odchudzić. Wystarczy, że użyjesz mniej kaloryczne zamienniki.

Koniecznie postaw na te najprostsze, to one sprawdzają się najbardziej.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na sos czosnkowy na jogurcie, który będzie idealny nie tylko do

mięs, ale też do pizzy czy sałatki.

Mój sos czosnkowy na jogurcie powstaje z 3 składników, które na pewno masz w swoim domu, postaw na jogurt naturalny, czosnek, sok z cytryny.

W pierwszej kolejności czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie dodaj jogurt i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Sam widzisz jakie to banalnie proste. Taki domowy sos czosnkowy ma o połowę mniej kalorii niż taki kupny lub ten podawany w restauracjach. Różnica jest taka, że te kupne lub restauracyjne wersje powstają na bazie majonezu, a nie jogurtu. Skoro już znasz mój szybki i prosty pomysł na domowy sos, koniecznie go wykorzystaj.

Idealnie będzie smakował z sałatką z jajkiem i kukurydzą, która jest idealnym pomysłem na szybki i pożywny lunch w ciągu dnia.

Poznaj mój przepis.

Do sałaty dodaj swoje ulubione warzywa i dodatki. Ja zdecydowałam się na roszponkę, która jest delikatna i łagodna w smaku. Dodałam delikatnie sparzone we wrzącej wodzie różyczki brokuł. Specjalnie nie został on ugotowany aby był nie rozpadł się w sałatce oraz dla uzyskania charakterystycznego chrupania. Dodatkowo warzywa ugotowane w ten sposób mają niższy indeks glikemicznym niż te rozgotowane.

Co będzie ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2). Dodałam także porcję kukurydzy z puszki i cebulę czerwoną pokrojoną w pióra. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność.

Moja wersja sałatki jest z jajkiem na twardo, które gotuję w lekko osolonej wodzie, następnie studzę, obieram ze skorupki i kroję na ósemki lub w ćwiartki. Jajka zapewnią nam sytość na długi czas.

Całość polej przygotowanym wcześniej sosem. Skoro już wiesz, jak zrobić sos czosnkowy na jogurcie i jak go wykorzystać koniecznie przygotuj go w domu i przekonaj się, jaki jest pyszny i smaczny. Zdecydowane będzie dobry dla każdego.

Alergeny w sosie czosnkowym na jogurcie

Lista alergenów dla sosu czosnkowego na jogurcie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu

Wartości odżywcze sosu czosnkowego na jogurcie

na 100g gotowej potrawy

Jeśli zależy Ci na bardziej kremowej konsystencji, możesz użyć jogurtu greckiego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
65.60
39.36
Białko (g)
5.10
3.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
8.46
5.07
Węglowodany przyswajalne (g)
8.21
4.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.24
0.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
1.43
0.86
Tłuszcze nasycone (g)
0.99
0.60
Tłuszcze nienasycone (g)
0.44
0.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.39
0.23
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.05
0.03
Cholesterol (mg)
5.40
3.24

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A (µg (mcg))
12.65
7.59
Witamina B6 (mg)
0.11
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.93
2.96
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.04
0.02
Retinol (µg (mcg))
12.60
7.56
Tiamina (mg)
0.05
0.03
Ryboflawina (mg)
0.20
0.12
Niacyna (mg)
0.14
0.08
Foliany (µg (mcg))
10.60
6.36
Beta karoten (µg (mcg))
2.20
1.32

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
63.95
38.37
Potas (mg)
237.55
142.53
Wapń (mg)
175.05
105.03
Fosfor (mg)
138.05
82.83
Magnez (mg)
16.95
10.17
Żelazo (mg)
0.16
0.10
Cynk (mg)
0.86
0.52
Miedź (mg)
0.03
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu czosnkowego na jogurcie 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu czosnkowego na jogurcie

Koszt składników
5.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
180 g
1 opakowanie
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 180 g
Cytryna
10 g
2 łyżeczki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 g
Koszt składników
5.60