Sos czosnkowy do sałatek

Opublikowano: 06.06.2022 r., 16:36 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biała miseczka z sosem czosnkowym
Sos czosnkowy do sałatek
Sos czosnkowy do sałatek to pyszny domowy sos na bazie jogurtu naturalnego oraz czosnku. Świetnie sprawdzi się jako dodatek nie tylko do sałatek. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 10 min
349 kcal
Kcal w porcji
235 g
Wielkość porcji
22
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Majonez (30 g)
  • Jogurt naturalny 2% - 1 małe opakowanie (180 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
praska do czosnku, miska

Przepis na sos czosnkowy do sałatek krok po kroku

Jogurt wymieszaj z majonezem w miseczce.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Koper oczyści posiekaj.

Czosnek oraz koper dodaj do miski z majonezem.

Całość dopraw odrobiną soli oraz pieprzu.

Składniki sałatki dokładnie wymieszaj.

Gotowy sos odstaw do lodówki na minimum godzinę.

Jak oceniasz przepis na sos czosnkowy do sałatek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób

Więcej informacji na temat sosu czosnkowego do sałatek

Sos czosnkowy do sałatek to tradycyjny, domowy sos przygotowywany na bazie czosnku oraz jogurtu naturalnego. Stanowi on doskonały pomysł na dodatek nie tylko do sałatek, ponieważ świetnie sprawdzi się z różnymi przekąskami. Przepis na sos czosnkowy do sałatek jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do jego wykonania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: majonez, jogurt naturalny, czosnek, koper, sól oraz pieprz. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych. Do wykonania sosu możesz wykorzystać również czosnek granulowany.

Jak zrobić sos czosnkowy do sałatek? Jogurt wymieszaj z majonezem w miseczce. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Koper oczyść i posiekaj. Czosnek oraz koper dodaj do miski z majonezem. Całość dopraw odrobiną soli oraz pieprzu. Składniki sałatki dokładnie wymieszaj. Gotowy sos odstaw do lodówki na minimum godzinę.

Czosnek stanowi bogate źródło wielu składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nim przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A, selen, fosfor, wapń, magnez czy żelazo. Dodatkowo występują w nim związki siarki, które wykazują działanie przeciwbakteryjne oraz bakteriostatyczne. Spożywanie czosnku może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, wspomagać obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz wpływać na wzmocnienie odporności. Spożywanie czosnku przyczynia się również do zmniejszenia poziomu cholesterolu LDL.

Podsumowując sos czosnkowy świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek oraz przekąsek. Sos jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze niezbędne do jego przygotowania są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych. Dodatkowo czosnek świeży możesz zastąpić czosnkiem granulowanym. Sos czosnkowy na bazie czosnku świeżego stanowi również doskonałe źródło składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.

Alergeny w sosie czosnkowym do sałatek

Lista alergenów dla sosu czosnkowego do sałatek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze sosu czosnkowego do sałatek

na 100g gotowej potrawy

Sos czosnkowy do sałatek stanowi doskonały dodatek do wielu potraw. Majonez możemy zastąpić majonezem typu light.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(235g)
Energia (kcal)
148.70
349.45
Białko (g)
4.39
10.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(235g)
Węglowodany (g)
7.55
17.74
Węglowodany przyswajalne (g)
7.32
17.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.22
0.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(235g)
Tłuszcz (g)
11.32
26.60
Tłuszcze nasycone (g)
3.41
8.01
Tłuszcze nienasycone (g)
7.91
18.59
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.06
Cholesterol (mg)
13.79
32.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(235g)
Witamina C (mg)
5.61
13.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(235g)
Sód (mg)
182.79
429.55
Wapń (mg)
156.23
367.15
Żelazo (mg)
0.42
0.98
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu czosnkowego do sałatek 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu czosnkowego do sałatek

Koszt składników
12.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Majonez
30 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Jogurt naturalny 2%
180 g
1 małe opakowanie
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 180 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koperek ogrodowy świeży
10 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 10 g
Koszt składników
12.10