Sos czosnkowy do sałatek
- Majonez (30 g)
- Jogurt naturalny 2% - 1 małe opakowanie (180 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Koperek ogrodowy świeży (10 g)
Przepis na sos czosnkowy do sałatek krok po kroku
Jogurt wymieszaj z majonezem w miseczce.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Koper oczyści posiekaj.
Czosnek oraz koper dodaj do miski z majonezem.
Całość dopraw odrobiną soli oraz pieprzu.
Składniki sałatki dokładnie wymieszaj.
Gotowy sos odstaw do lodówki na minimum godzinę.
Więcej informacji na temat sosu czosnkowego do sałatek
Sos czosnkowy do sałatek to tradycyjny, domowy sos przygotowywany na bazie czosnku oraz jogurtu naturalnego. Stanowi on doskonały pomysł na dodatek nie tylko do sałatek, ponieważ świetnie sprawdzi się z różnymi przekąskami. Przepis na sos czosnkowy do sałatek jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do jego wykonania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: majonez, jogurt naturalny, czosnek, koper, sól oraz pieprz. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych. Do wykonania sosu możesz wykorzystać również czosnek granulowany.
Jak zrobić sos czosnkowy do sałatek? Jogurt wymieszaj z majonezem w miseczce. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Koper oczyść i posiekaj. Czosnek oraz koper dodaj do miski z majonezem. Całość dopraw odrobiną soli oraz pieprzu. Składniki sałatki dokładnie wymieszaj. Gotowy sos odstaw do lodówki na minimum godzinę.
Czosnek stanowi bogate źródło wielu składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nim przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A, selen, fosfor, wapń, magnez czy żelazo. Dodatkowo występują w nim związki siarki, które wykazują działanie przeciwbakteryjne oraz bakteriostatyczne. Spożywanie czosnku może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, wspomagać obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz wpływać na wzmocnienie odporności. Spożywanie czosnku przyczynia się również do zmniejszenia poziomu cholesterolu LDL.
Podsumowując sos czosnkowy świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek oraz przekąsek. Sos jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze niezbędne do jego przygotowania są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych. Dodatkowo czosnek świeży możesz zastąpić czosnkiem granulowanym. Sos czosnkowy na bazie czosnku świeżego stanowi również doskonałe źródło składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.
Alergeny w sosie czosnkowym do sałatek
Lista alergenów dla sosu czosnkowego do sałatek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze sosu czosnkowego do sałatek
Sos czosnkowy do sałatek stanowi doskonały dodatek do wielu potraw. Majonez możemy zastąpić majonezem typu light.
Energia i białka
(235g)
Węglowodany
(235g)
Tłuszcze
(235g)
Witaminy
(235g)
Składniki mineralne
(235g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.