Przepis na sos czekoladowy krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, masła i ksylitolu, dokładnie mieszając.

sos czekoladowy
sos czekoladowy
Koszt przygotowania dania
5.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
69 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
65

Sos czekoladowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie czekoladowym

Sos czekoladowy to zdecydowanie przepis, który warto znać. Pokochają go wszyscy miłośnicy czekolady. Główne zalety sosu czekoladowego to to, że niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, ma idealny, kremowy, kakaowy smak, a co najważniejsze jest bardzo uniwersalny i sprawdzi się do wielu przeróżnych dań. Najczęściej wykorzystywany jest posiłków podawanych na słodko. Sos z czekolady sprawdzi się do placuszków, na przykład bananowych, dyniowych, czy twarogowych, do naleśników, amerykańskich, puszystych pankejków, gofrów, czy owsianek. Można go wykorzystać jako polewa do lodów owocowych, śmietankowych lub waniliowych, a także do ciasta. Sos czekoladowy sprawdzi się również jako syrop do kawy - smak kakao idealnie komponuje się ze smakiem palonej kawy. Sos z czekolady można przygotować w wielu wariantach. Jeśli preferujesz słodki smak możesz wykorzystać czekoladę mleczną i dodać więcej cukru, a najlepiej słodzika - ksylitolu lub erytrytolu. Możesz go przygotować również z ciemnej, gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości miazgi kakaowej, jeśli taki smak bardziej Ci odpowiada. Ciekawy dodatkiem do sosu czekoladowego jest papryczka chilli, dla wszystkich których lubią oryginalne, nieoczywiste połączenia smakowe. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos czekoladowy, który będzie miał przepyszny smak i odpowiednią konsystencję jesteś w odpowiednim miejscu. Przedstawiamy przepis na sos czekoladowy, który z pewnością sprosta Twoim wymaganiom i zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wbrew pozorom przygotowanie sosu z czekolady nie jest skomplikowane i nie wymaga większych, zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Sos czekoladowy możesz przygotować z mlecznej, gorzkiej lub deserowej czekolady ze śmietaną lub mlekiem. Możesz dodać również mleczko kokosowe. Samodzielnie przygotowany sos czekoladowy będzie dużo zdrowszy i mniej kaloryczny niż gotowe sosy czekoladowe, które możesz znaleźć w sklepach. Będzie miał również bardziej kremowy, naturalny, czekoladowy smak.

Wartości odżywcze sosu czekoladowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kalorie)
348.64 kcal
69.73 kcal
Białko
4.53 g
0.91 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Węglowodany w sosie czekoladowym

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany
34.02 g
6.80 g
Węglowodany przyswajalne
29.91 g
5.98 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz
22.50 g
4.50 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
15.11 g
3.02 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
7.39 g
1.48 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
6.66 g
1.33 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.73 g
0.15 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Cholesterol
11.87 mg
2.37 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sos czekoladowy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina A
53.13 µg (mcg)
10.63 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12
0.32 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.01 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.02 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
0.48 mg
0.10 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten
18.10 µg (mcg)
3.62 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sos czekoladowy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód
21.41 mg
4.28 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Potas
356.62 mg
71.32 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
84.10 mg
16.82 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Fosfor
176.21 mg
35.24 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
95.23 mg
19.05 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Cynk
1.54 mg
0.31 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu czekoladowego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie czekoladowym

Lista alergenów dla sosu czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Cena przygotowania sosu czekoladowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
100 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Mleko 2%
80 ml
8 łyżek
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 ml
Masło
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
10 g
1 łyżka
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Liczba porcji:
Koszt składników
34.50
Jak oceniasz przepis na sos czekoladowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób