Sos czekoladowy

Opublikowano: 26.06.2021 r., 19:04 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gładki, kremowy sos czekoladowy
Sos czekoladowy
Sos czekoladowy to zdecydowanie przepis, który warto znać. Pokochają go wszyscy miłośnicy czekolady i nie tylko. Sos czekoladowy ma pyszny, kakaowy smak i kremową konsystencję.
Przygotowanie 5 min
Czas kąpieli wodnej 20 min
69 kcal
Kcal w porcji
20 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 9 porcji
  • Czekolada gorzka - 1 tabliczka (100 g)
  • Mleko 2% - 8 łyżek (80 ml)
  • Masło - 1 łyżeczka (5 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na sos czekoladowy krok po kroku

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, masła i ksylitolu, dokładnie mieszając.

Jak oceniasz przepis na sos czekoladowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat sosu czekoladowego

Sos czekoladowy to zdecydowanie przepis, który warto znać. Pokochają go wszyscy miłośnicy czekolady. Główne zalety sosu czekoladowego to to, że niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, ma idealny, kremowy, kakaowy smak, a co najważniejsze jest bardzo uniwersalny i sprawdzi się do wielu przeróżnych dań. Najczęściej wykorzystywany jest posiłków podawanych na słodko. Sos z czekolady sprawdzi się do placuszków, na przykład bananowych, dyniowych, czy twarogowych, do naleśników, amerykańskich, puszystych pankejków, gofrów, czy owsianek. Można go wykorzystać jako polewa do lodów owocowych, śmietankowych lub waniliowych, a także do ciasta. Sos czekoladowy sprawdzi się również jako syrop do kawy - smak kakao idealnie komponuje się ze smakiem palonej kawy. Sos z czekolady można przygotować w wielu wariantach. Jeśli preferujesz słodki smak możesz wykorzystać czekoladę mleczną i dodać więcej cukru, a najlepiej słodzika - ksylitolu lub erytrytolu. Możesz go przygotować również z ciemnej, gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości miazgi kakaowej, jeśli taki smak bardziej Ci odpowiada. Ciekawy dodatkiem do sosu czekoladowego jest papryczka chilli, dla wszystkich których lubią oryginalne, nieoczywiste połączenia smakowe. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos czekoladowy, który będzie miał przepyszny smak i odpowiednią konsystencję jesteś w odpowiednim miejscu. Przedstawiamy przepis na sos czekoladowy, który z pewnością sprosta Twoim wymaganiom i zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wbrew pozorom przygotowanie sosu z czekolady nie jest skomplikowane i nie wymaga większych, zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Sos czekoladowy możesz przygotować z mlecznej, gorzkiej lub deserowej czekolady ze śmietaną lub mlekiem. Możesz dodać również mleczko kokosowe. Samodzielnie przygotowany sos czekoladowy będzie dużo zdrowszy i mniej kaloryczny niż gotowe sosy czekoladowe, które możesz znaleźć w sklepach. Będzie miał również bardziej kremowy, naturalny, czekoladowy smak.

Alergeny w sosie czekoladowym

Lista alergenów dla sosu czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Wartości odżywcze sosu czekoladowego

na 100g gotowej potrawy

Sos czekoladowy jest dość kaloryczny, dlatego najlepiej wybierać gorzką czekoladę o możliwie najmniejszej zawartości cukru, wykorzystać mleko zamiast śmietany i zamienić cukier na ksylitol.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kcal)
348.64
69.73
Białko (g)
4.53
0.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany (g)
34.02
6.80
Węglowodany przyswajalne (g)
29.91
5.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.10
0.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz (g)
22.50
4.50
Tłuszcze nasycone (g)
15.11
3.02
Tłuszcze nienasycone (g)
7.39
1.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.66
1.33
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.73
0.15
Cholesterol (mg)
11.87
2.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina A (µg (mcg))
53.13
10.63
Witamina B6 (mg)
0.04
0.01
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.06
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.45
0.09
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.07
0.01
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.01
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.02
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.48
0.10
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
18.10
3.62

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód (mg)
21.41
4.28
Potas (mg)
356.62
71.32
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
84.10
16.82
Fosfor (mg)
176.21
35.24
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
95.23
19.05
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.24
0.65
Cynk (mg)
1.54
0.31
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.64
0.13
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu czekoladowego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu czekoladowego

Koszt składników
34.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
100 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Mleko 2%
80 ml
8 łyżek
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 ml
Masło
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
10 g
1 łyżka
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Koszt składników
34.50