Sos cytrynowy do ryby
- Masło - 3 łyżki (70 g)
- Śmietana 18% (250 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 1 łyżka (10 g)
Przepis na sos cytrynowy do ryby krok po kroku
Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy mąkę, sól, pieprz i sok z 1/2 cytryny. Całość energicznie mieszamy.
Wlewamy śmietanę i mieszamy do momentu połączenia się składników. Sosu nie doprowadzamy do wrzenia.
Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możemy dodać wodę.
Więcej informacji na temat sosu cytrynowego do ryby
Pyszny sos cytrynowy do ryby to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Sos na bazie śmietany z dodatkiem soku z cytryny jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Dodatek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania. Doskonale sprawdzi się także do potraw świątecznych.
Jak zrobić sos cytrynowy do ryby? Przygotowanie go jest proste. Na początku masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy mąkę, sól, pieprz i sok z 1/2 cytryny. Całość energicznie mieszamy. Wlewamy śmietanę i mieszamy do momentu połączenia się składników. Sosu nie doprowadzamy do wrzenia. Jeśli będzie zbyt gęsty, możemy dodać wodę.
Przepis na sos cytrynowy do ryby nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Najlepszy sos cytrynowy do ryby odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Do jego przygotowania możemy wykorzystać dowolne składniki wedle uznania. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w sosie cytrynowym do ryby
Lista alergenów dla sosu cytrynowego do ryby przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
Wartości odżywcze sosu cytrynowego do ryby
Sos posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać go okazjonalnie.
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.