Sos cytrynowy do ryby

Opublikowano: 24.02.2022 r., 10:50 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cytrynowy sos do ryb
Sos cytrynowy do ryby
Sos cytrynowy to idealny dodatek, który idealnie pasuje do ryby. Jest prosty w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny. Spróbuj koniecznie, a zagości u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 15 min
1033 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Masło - 3 łyżki (70 g)
  • Śmietana 18% (250 g)
  • Mąka pszenna typ 550 - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
patelnia

Przepis na sos cytrynowy do ryby krok po kroku

Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy mąkę, sól, pieprz i sok z 1/2 cytryny. Całość energicznie mieszamy.

Wlewamy śmietanę i mieszamy do momentu połączenia się składników. Sosu nie doprowadzamy do wrzenia.

Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możemy dodać wodę.

Jak oceniasz przepis na sos cytrynowy do ryby
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób

Więcej informacji na temat sosu cytrynowego do ryby

Pyszny sos cytrynowy do ryby to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Sos na bazie śmietany z dodatkiem soku z cytryny jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Dodatek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania. Doskonale sprawdzi się także do potraw świątecznych.

Jak zrobić sos cytrynowy do ryby? Przygotowanie go jest proste. Na początku masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy mąkę, sól, pieprz i sok z 1/2 cytryny. Całość energicznie mieszamy. Wlewamy śmietanę i mieszamy do momentu połączenia się składników. Sosu nie doprowadzamy do wrzenia. Jeśli będzie zbyt gęsty, możemy dodać wodę.

Przepis na sos cytrynowy do ryby nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Najlepszy sos cytrynowy do ryby odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Do jego przygotowania możemy wykorzystać dowolne składniki wedle uznania. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w sosie cytrynowym do ryby

Lista alergenów dla sosu cytrynowego do ryby przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze sosu cytrynowego do ryby

na 100g gotowej potrawy

Sos posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać go okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
313.09
1033.20
Białko (g)
2.46
8.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
5.73
18.90
Węglowodany przyswajalne (g)
5.73
18.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
31.91
105.31
Tłuszcze nasycone (g)
22.23
73.35
Tłuszcze nienasycone (g)
9.69
31.96

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina B6 (mg)
0.03
0.11
Tiamina (mg)
0.05
0.15
Ryboflawina (mg)
0.15
0.49
Niacyna (mg)
0.28
0.91
Foliany (µg (mcg))
9.58
31.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
25.91
85.50
Potas (mg)
103.64
342.00
Wapń (mg)
82.18
271.20
Fosfor (mg)
66.42
219.20
Magnez (mg)
9.09
29.99
Żelazo (mg)
0.23
0.74
Cynk (mg)
0.30
0.99
Miedź (mg)
0.03
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu cytrynowego do ryby 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu cytrynowego do ryby

Koszt składników
12.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
70 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Śmietana 18%
250 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 250 g
Mąka pszenna typ 550
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
12.40