Sos cumberland

Opublikowano: 20.06.2022 r., 22:51 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos cumberland w białej sosjerce
Sos cumberland
Sos cumberland to zimny sos idealny do mięs. Często podawany jest na wielkanocnym stole.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Blendowanie 10 min
105 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 9 porcji
  • Żurawina świeża (250 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Pomarańcza 1 sztuka (240 g)
  • Wino czerwone półwytrawne (100 g)
  • Dżem porzeczkowy (100 g)
  • Chrzan (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, cukier, chrzan tarty, skórka pomarańczy, sok z pomarańczy
Sprzęt kuchenny
blender, tarka, wyciskarka do cytrusów, rondelek

Przepis na sos cumberland krok po kroku

Pomarańczę dokładnie umyj i wyszoruj. Zetrzyj na tarce skórkę z pomarańczy, a z miąższu wyciśnij sok.

W garnku umieść umytą żurawinę, cukier, skórkę i sok z pomarańczy.

Całość zagotuj i gotuj około 10 minut, aż owoce zmiękną.

Wlej wino, ponownie doprowadź do wrzenia i ściągnij z ognia. Zostaw do ostygnięcia.

Dodaj dżem i chrzan. Całość dokładnie zblenduj.

W razie potrzeby dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Jak oceniasz przepis na sos cumberland
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat sosu cumberland

Sos cumberland to zimny sos idealny do mięs. Często podawany jest na wielkanocnym stole.

Ten prosty przepis na sos cumberland wykonasz w kilka chwil. Potrzebne składniki to żurawina świeża lub mrożona, cukier trzcinowy, pomarańcza, wino czerwone, dżem porzeczkowy, chrzan i ewentualnie sok z cytryny.

Pomarańczę dokładnie umyj i wyszoruj. Zetrzyj na tarce skórkę z pomarańczy, a z miąższu wyciśnij sok. W garnku umieść umytą żurawinę, cukier, skórkę i sok z pomarańczy. Całość zagotuj i gotuj około 10 minut, aż owoce zmiękną. Wlej wino, ponownie doprowadź do wrzenia i ściągnij z ognia. Zostaw do ostygnięcia. Dodaj dżem i chrzan. Całość dokładnie zblenduj. W razie potrzeby dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić sos cumberland.

Tradycyjnie sos cumberland przygotowuje się z galaretki z borówki brusznicy lub z czerwonej porzeczki. Czasem też doprawiało się go imbirem oraz musztardą. Istnieje również inny przepis, który sugeruje powstanie sosu cumberland na podstawie jasnej zasmażki rozmieszanej z sokiem z czarnych jagód, cukrem, solą i sokiem z cytryny. Tak przygotowany smaczny sos to świetny pomysł na dodatek do pieczonych mięs takich, jak dziczyzna, królik czy bardziej niecodzienny drób.

Sos cumberland można spotkać również pod nazwą sos oksfordzki. Wynika to również z kraju, z którego ten sos pochodzi. Jego najbardziej znana nazwa wywodzi się z nazwiska ostatniego króla Hanoweru – Jerzego V.

Taki sos jest nie tylko dobry w smaku, ale i zdrowy. Żurawina znana jest głównie ze swojego bogactwa w witaminy, głównie A, C i z grupy B. Stosowana jest często przy problemach z układem moczowym. Infekcje dróg moczowych spowodowane są najczęściej przez bakterie Escherichia coli, które się do tych dróg dostają. Żurawina zmniejsza przyczepność tych bakterii do ścian dróg moczowych i zwiększa przez to ich wydalanie z moczem.

W żurawinie zawarte są również flawonoidy podobne budową do tych z czerwonego wina, dlatego wskazuje się, że jej spożywanie ma pozytywny efekt na zapobieganie chorobom serca. Dodatkowo zapobiega wrzodom żołądka, poprzez powstrzymywanie osadzania się H. pylori na ściankach żołądka.

Alergeny w sosie cumberland

Lista alergenów dla sosu cumberland przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • wino czerwone półwytrawne

W przepisie na sos cumberland nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • chrzan tarty, skórka pomarańczy, sok z pomarańczy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze sosu cumberland

na 100g gotowej potrawy

Żurawina znana jest głównie ze swojego bogactwa w witaminy, głównie A, C i z grupy B. Stosowana jest często przy problemach z układem moczowym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
105.33
105.33
Białko (g)
0.61
0.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
23.22
23.22
Węglowodany przyswajalne (g)
21.19
21.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.03
2.03
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.23
0.23
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.09
Tłuszcze nienasycone (g)
0.14
0.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.03
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.07
0.07
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
3.81
3.81
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
18.87
18.87
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.02
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.22
0.22
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.38
11.38
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
29.93
29.93
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
51.91
51.91
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Potas (mg)
120.97
120.97
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
30.36
30.36
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
11.27
11.27
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.44
9.44
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.24
0.24
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.15
0.15
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.12
0.12
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu cumberland 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu cumberland

Koszt składników
59.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żurawina świeża
250 g
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 250 g
Cukier trzcinowy
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Pomarańcza
240 g
1 sztuka
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.92
Za 240 g
Wino czerwone półwytrawne
100 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 100 g
Dżem porzeczkowy
100 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 1
4.09
Za 100 g
Chrzan
100 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 100 g
Koszt składników
59.50