Sos carbonara

Opublikowano: 20.07.2021 r., 12:11 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Przygotowywanie sosu carbonara.
Sos carbonara
Wypróbuj sprawdzony przepis na najsmaczniejszy sos carbonara. Wyśmienity, gęsty sos na bazie jajek i sera parmezan z dodatkiem pancetty lub najlepszej jakości boczku idealnie współgra z pysznym makaronem.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 10 min
590 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Boczek wieprzowy bez kości (100 g)
  • Ser parmezan - 4 niepełne łyżeczki (30 g)
  • Natka pietruszki - 2 łyżeczki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska, patelnia

Przepis na sos carbonara krok po kroku

Rozgrzej patelnię. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż. Pozostaw do wystudzenia.

Do miski wbij jajka, dokładnie roztrzep widelcem lub rózgą.

Do jajek dodaj parmezan, małą szczyptę soli i sporą ilość pieprzu.

Całość dokładnie wymieszaj.

Dodaj chochelkę gorącej wody z gotowania makaronu cały czas dokładnie i intensywnie mieszając.

Na koniec dodaj natkę pietruszki.

Sos jest gotowy do wymieszania z gorącym makaronem.

Jak oceniasz przepis na sos carbonara
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat sosu carbonara

Sos carbonara to tradycyjny, włoski sos do makaronu. Jest on gęsty, klejący i bardzo sycący.

Sos z jajkiem, pecorino oraz boczkiem i odrobiną natki pietruszki wielu osobom wydaje się trudny do przygotowania. Jednak przepis na sos carbonara jest łatwy, bardzo szybki do przygotowania i wystarczy trzymać się paru zasad aby wyszedł idealnie. Ważne aby jajka i pecorino lub parmezan były w temperaturze pokojowej, zimne składniki obniżą temperaturę makaronu przez co jajka nie zetną się odpowiednio. Do jajek należy dodać również schłodzony, podsmażony boczek lub pancettę. Istotne jest także, aby składniki były najwyższej jakości. Prostota przepisu i mała ilość przypraw oraz innych składników nadających smak wymaga aby podstawowe składniki miały dużo smaku i aromatu. Ten prosty przepis jest wyśmienity na obiad lub na kolację, sprawdzi się także jako danie główne na wykwintnej lub romantycznej kolacji.

Wersja sosu carbonara ze śmietaną jest wariacją na temat spaghetti carbonara. Wiele osób woli ten przepis ponieważ obawiają się przygotowania sosu na bazie surowych jajek. Są dwie obawy odnośnie tego przepisu, jedną z nich jest spożywanie “surowego” jajka oraz to, że sos zamieni się w jajecznicę. Przygotowana z jajek wiadomego pochodzenia, które wcześniej zostały umyte jest bezpieczne. Temperatura makaronu i wody z makaronu przekracza 60 stopni dzięki czemu zabijane są wszystkie drobnoustroje. Sos do spaghetti carbonara nie zamieni się w jajecznicę, jeśli wykonasz go według wskazówek opisanych powyżej. Jak zrobić sos carbonara według oryginalnego, włoskiego przepisu dowiesz się z dokładnego przepisu.

Oryginalnie do przygotowania sosu używany jest ser pecorino oraz pancetta, jednak nie są to jeszcze popularne składniki w Polsce przez co są trudno dostępne. Zamiennikami są ser parmezan oraz wędzony boczek. Pamiętaj, że są to główne składniki nadające smak więc warto zakupić boczek z lokalnej wędzarni, który jest dobrej jakości. Jak zrobić sos carbonara dowiesz się z naszego przepisu.

Carbonara to oryginalne danie kuchni włoskiej. Warto choć raz w życiu spróbować oryginalnej i tradycyjnej wersji z jajkiem i bez śmietany.

Alergeny w sosie carbonara

Lista alergenów dla sosu carbonara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze sosu carbonara

na 100g gotowej potrawy

Sos carbonara to jeden z najpopularniejszych włoskich sosów do spaghetti. Składa się z kalorycznych składników jednak ilość sosu użyta do przygotowania dania jest niewielka. Spożywanie makaronu carbonara raz na jakiś czas nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
268.60
590.92
Białko (g)
15.42
33.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
0.96
2.10
Węglowodany przyswajalne (g)
0.82
1.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.13
0.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
22.06
48.52
Tłuszcze nasycone (g)
9.95
21.89
Tłuszcze nienasycone (g)
12.11
26.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.88
19.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.22
7.09
Cholesterol (mg)
198.24
436.13

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
116.48
256.26
Witamina B6 (mg)
0.20
0.43
Witamina B12 (µg (mcg))
0.74
1.62
Witamina C (mg)
5.32
11.70
Witamina D (µg (mcg))
1.10
2.42
Witamina E (mg)
0.66
1.45
Retinol (µg (mcg))
98.92
217.62
Tiamina (mg)
0.14
0.30
Ryboflawina (mg)
0.28
0.61
Niacyna (mg)
1.73
3.80
Foliany (µg (mcg))
27.60
60.72
Beta karoten (µg (mcg))
209.92
461.82

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
506.72
1114.78
Potas (mg)
174.32
383.50
Wapń (mg)
174.16
383.15
Fosfor (mg)
239.12
526.06
Magnez (mg)
17.76
39.07
Żelazo (mg)
1.27
2.79
Cynk (mg)
1.40
3.07
Miedź (mg)
0.06
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu carbonara 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu carbonara

Koszt składników
18.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Boczek wieprzowy bez kości
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Ser parmezan
30 g
4 niepełne łyżeczki
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 30 g
Natka pietruszki
10 g
2 łyżeczki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
18.50