Sos carbonara
- Jajko (2 szt.)
- Boczek wieprzowy bez kości (100 g)
- Ser parmezan - 4 niepełne łyżeczki (30 g)
- Natka pietruszki - 2 łyżeczki (10 g)
Przepis na sos carbonara krok po kroku
Rozgrzej patelnię. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż. Pozostaw do wystudzenia.
Do miski wbij jajka, dokładnie roztrzep widelcem lub rózgą.
Do jajek dodaj parmezan, małą szczyptę soli i sporą ilość pieprzu.
Całość dokładnie wymieszaj.
Dodaj chochelkę gorącej wody z gotowania makaronu cały czas dokładnie i intensywnie mieszając.
Na koniec dodaj natkę pietruszki.
Sos jest gotowy do wymieszania z gorącym makaronem.
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti carbonara ze śmietaną
-
Pizza carbonara
-
Carbonara ze śmietaną
-
Carbonara z boczkiem
-
Fit carbonara
-
Carbonara bez jajek
-
Carbonara z cukinią
-
Wegańska carbonara
-
Penne carbonare
-
Carbonara Thermomix
-
Wege carbonara
-
Carbonara z mascarpone
-
Tagliatelle carbonara
-
Carbonara z kurczakiem
-
Carbonara ze szparagami
-
Pulpeciki w sosie carbonara
-
Makaron carbonara z boczkiem
-
Carbonara
Więcej informacji na temat sosu carbonara
Sos carbonara to tradycyjny, włoski sos do makaronu. Jest on gęsty, klejący i bardzo sycący.
Sos z jajkiem, pecorino oraz boczkiem i odrobiną natki pietruszki wielu osobom wydaje się trudny do przygotowania. Jednak przepis na sos carbonara jest łatwy, bardzo szybki do przygotowania i wystarczy trzymać się paru zasad aby wyszedł idealnie. Ważne aby jajka i pecorino lub parmezan były w temperaturze pokojowej, zimne składniki obniżą temperaturę makaronu przez co jajka nie zetną się odpowiednio. Do jajek należy dodać również schłodzony, podsmażony boczek lub pancettę. Istotne jest także, aby składniki były najwyższej jakości. Prostota przepisu i mała ilość przypraw oraz innych składników nadających smak wymaga aby podstawowe składniki miały dużo smaku i aromatu. Ten prosty przepis jest wyśmienity na obiad lub na kolację, sprawdzi się także jako danie główne na wykwintnej lub romantycznej kolacji.
Wersja sosu carbonara ze śmietaną jest wariacją na temat spaghetti carbonara. Wiele osób woli ten przepis ponieważ obawiają się przygotowania sosu na bazie surowych jajek. Są dwie obawy odnośnie tego przepisu, jedną z nich jest spożywanie “surowego” jajka oraz to, że sos zamieni się w jajecznicę. Przygotowana z jajek wiadomego pochodzenia, które wcześniej zostały umyte jest bezpieczne. Temperatura makaronu i wody z makaronu przekracza 60 stopni dzięki czemu zabijane są wszystkie drobnoustroje. Sos do spaghetti carbonara nie zamieni się w jajecznicę, jeśli wykonasz go według wskazówek opisanych powyżej. Jak zrobić sos carbonara według oryginalnego, włoskiego przepisu dowiesz się z dokładnego przepisu.
Oryginalnie do przygotowania sosu używany jest ser pecorino oraz pancetta, jednak nie są to jeszcze popularne składniki w Polsce przez co są trudno dostępne. Zamiennikami są ser parmezan oraz wędzony boczek. Pamiętaj, że są to główne składniki nadające smak więc warto zakupić boczek z lokalnej wędzarni, który jest dobrej jakości. Jak zrobić sos carbonara dowiesz się z naszego przepisu.
Carbonara to oryginalne danie kuchni włoskiej. Warto choć raz w życiu spróbować oryginalnej i tradycyjnej wersji z jajkiem i bez śmietany.
Alergeny w sosie carbonara
Lista alergenów dla sosu carbonara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
Wartości odżywcze sosu carbonara
Sos carbonara to jeden z najpopularniejszych włoskich sosów do spaghetti. Składa się z kalorycznych składników jednak ilość sosu użyta do przygotowania dania jest niewielka. Spożywanie makaronu carbonara raz na jakiś czas nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.