Sos brokułowy do makaronu

Opublikowano: 03.02.2023 r., 14:33 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z sosem brokułowym
Sos brokułowy do makaronu
Kremowy sos brokułowy do makaronu jest najlepszy na obiad. Jadłeś już taką pyszną kompozycję? Jeżeli nie, koniecznie poznaj przepis na sos brokułowy do makaronu.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 30 min
646 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Brokuły - 1 sztuka, różyczki (350 g)
  • Masło klarowane (20 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Ser parmezan (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, tarka

Przepis na sos brokułowy do makaronu krok po kroku

Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w wodzie do miękkości.

Na patelni rozgrzej masło.

Podsmaż na maśle obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Dodaj brokuł, rozdrobnij i smaż chwilę do zarumienienia.

Wlej śmietankę, dodaj starty na tarce ser. Gotuj do zredukowania sosu i osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.

Dopraw do smaku (sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej).

Jak oceniasz przepis na sos brokułowy do makaronu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób

Więcej informacji na temat sosu brokułowego do makaronu

Kremowy sos brokułowy do makaronu jest najlepszy na obiad. Jadłeś już taką pyszną kompozycję? Jeżeli nie, koniecznie poznaj przepis na sos brokułowy do makaronu. Mocno śmietankowy, z dodatkiem parmezanu – to najlepszy pomysł na dodatek do obiadu składającego się z makaronu. Idealny na coś łatwego i szybkiego do jedzenia. Jest banalny w wykonaniu, poza tym robi się go bardzo szybko. Zobacz, jak zrobić sos brokułowy do makaronu w szybki i łatwy sposób. Zakochasz się w tym przepisie i zagości na stałe w Twojej kuchni.

Sos brokułowy do makaronu jest świetnym pomysłem na wzbogacenie makaronu. Przepis na sos brokułowy do makaronu złożony jest z brokułu, śmietanki, masła, czosnku oraz parmezanu. Do smaku wystarczy dodać sól, pieprz oraz odrobinkę gałki muszkatołowej. Proste składniki dają najlepsze rozwiązanie, gdy potrzebujesz czegoś smacznego na obiad. Spróbuj tej smacznej propozycji i przygotuj znakomite danie już dzisiaj.

Sos brokułowy do makaronu można chociaż trochę odchudzić. W tym celu należy użyć sera mozzarella typu light zamiast parmezanu. To obniży ilość tłuszczu oraz wartość kaloryczną. By danie było dobre - miało dużo wartości odżywczych - dodaj do sosu makaron z pełnego ziarna. Dzięki temu potrawa będzie miała błonnik, witaminy oraz minerały, a także indeks glikemiczny nie będzie wysoki. Sytość po spożyciu makaronu pełnoziarnistego będzie wyższa niż po zjedzeniu makaronu pszennego.

Jak zrobić sos brokułowy do makaronu? Najpierw ugotuj brokuł. Jeżeli nie masz świeżego brokułu, dobry będzie także brokuł mrożony. Świeży brokuł należy podzielić na małe różyczki. Gdy brokuł będzie miękki, na patelni podsmaż czosnek i dodaj do niego ugotowany, miękki brokuł. Łopatką rozdrobnij warzywo, podsmaż chwilę. Dodaj śmietankę, ser i lekko zredukuj sos. Na koniec dopraw sos do smaku – solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Nie przesadź z gałką muszkatołową. Ta przyprawa jest bardzo intensywna. Gotowe! Pyszny sos podawaj na gorąco.

Jak zrobisz sos brokułowy do makaronu, wystarczy połączyć go z ugotowanym makaronem. Można nałożyć porcję makaronu na talerz i polać sosem albo wymieszać makaron z sosem i dopiero podawać na talerz. Pyszny, łatwy i szybki pomysł na dodatek do obiadu jest gotowy.

*Do przepisu na sos brokułowy do makaronu brokułu mrożonego nie trzeba rozmrażać – można od razu wrzucić go do gotującej się wody i gotować go do miękkości.

*Gałkę muszkatołową można całkowicie pominąć.

*Do sosu dobry będzie także zwykły żółty ser lub ser mozzarella zamiast parmezanu.

Alergeny w sosie brokułowym do makaronu

Lista alergenów dla sosu brokułowego do makaronu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze sosu brokułowego do makaronu

na 100g gotowej potrawy

Masło, śmietanka i parmezan dostarczają dużą ilość niekorzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych nasyconych. Brokuł jest źródłem witamin i minerałów, np kwasu foliowego. Ma między innymi działanie przeciwnowotworowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
184.66
646.30
Białko (g)
3.89
13.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
4.87
17.05
Węglowodany przyswajalne (g)
3.57
12.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.30
4.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
16.97
59.40
Tłuszcze nasycone (g)
15.61
54.63
Tłuszcze nienasycone (g)
1.36
4.76

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
67.14
235.00
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu brokułowego do makaronu 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu brokułowego do makaronu

Koszt składników
28.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
350 g
1 sztuka, różyczki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 350 g
Masło klarowane
20 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Ser parmezan
30 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 30 g
Koszt składników
28.50