Przepis na sos brokułowo serowy krok po kroku
- Brokuły 250 g
- Masło 20 g
- Cebula 50 g 1 mała sztuka
- Czosnek 5 g 1 ząbek
- Śmietanka kremowa 30% 200 g
- Ser parmezan 100 g
Brokuły umyj, podziel na mniejsze różyczki, ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody do miękkości i odcedź.
Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło, zeszklij posiekaną cebulę oraz czosnek.
Następnie na patelnię dodaj odsączone brokuły i smaż chwilę.
Na patelnię wlej śmietanę i dodaj ser.
Zawartość patelni gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, do całkowitego połączenia się składników i rozpuszczenia sera.
Gotowy sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Sos podawaj z dodatkiem ugotowanego makaronu.
Często zadawane pytania
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti
-
Tagliatelle
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Makaron z łososiem
-
Pomysły na obiad z makaronem

(liczba kalorii)
Sos brokułowo serowy - cechy przepisu
Więcej o sosie brokułowo serowym
Sos brokułowo serowy to doskonały pomysł na dodatek do makaronu, który możesz podać na obiad dla rodziny. Szybki i łatwy do zrobienia sos może być dodatkiem do wielu dań. Sos brokułowy przygotować można w wersji gładkiego puree lub z większymi kawałkami warzywa. Prosty przepis na sos brokułowo serowy nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: brokuły, masło, cebula, czosnek, śmietanka 30%, ser parmezan, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić sos brokułowo serowy? Brokuły umyj, podziel na mniejsze różyczki, ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody do miękkości i odcedź. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie na patelnię dodaj odsączone brokuły i smaż chwilę. Następnie na patelnię wlej śmietanę i dodaj ser. Zawartość patelni gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, do całkowitego połączenia się składników i rozpuszczenia sera. Gotowy sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Sos podawaj z dodatkiem ugotowanego makaronu.
Brokuł jest warzywem zawierającym dużo witaminy C będącej naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C chroni nas także przed przeziębieniem. Warzywo zawiera dużo błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit oraz zapobiegającemu zaparciom. Zawartość błonnika w warzywach pozwala zachować sytość na dłużej. Parmezan jest serem włoskiego pochodzenia. Należy do produktów z mleka krowiego. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek.
Podsumowując pyszny sos to idealny dodatek do makaronu oraz dań mięsnych. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Łatwy sos będzie idealnym dodatkiem do pieczonych warzyw lub grillowanego mięsa. Sos jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Sos można dodać także do zapiekanek z piekarnika.
Wartości odżywcze sosu brokułowo serowego
Energia i białka
(155g)
Węglowodany w sosie brokułowo serowym
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Składniki mineralne w przepisie na sos brokułowo serowy
(155g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sosie brokułowo serowym
Lista alergenów dla sosu brokułowo serowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser parmezan