Sos brokułowo serowy

Opublikowano: 16.08.2022 r., 9:03 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos brokułowo serowy podane w niebieskim naczyniu.
Sos brokułowo serowy
Sos brokułowo serowy to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do pieczonych warzyw lub makaronu. Sos jest bardzo kremowy i ma wspaniały aromat. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 25 min
305 kcal
Kcal w porcji
155 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Brokuły (250 g)
  • Masło (20 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Ser parmezan (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na sos brokułowo serowy krok po kroku

Brokuły umyj, podziel na mniejsze różyczki, ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody do miękkości i odcedź.

Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej masło, zeszklij posiekaną cebulę oraz czosnek.

Następnie na patelnię dodaj odsączone brokuły i smaż chwilę.

Na patelnię wlej śmietanę i dodaj ser.

Zawartość patelni gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, do całkowitego połączenia się składników i rozpuszczenia sera.

Gotowy sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Sos podawaj z dodatkiem ugotowanego makaronu.

Jak oceniasz przepis na sos brokułowo serowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat sosu brokułowo serowego

Sos brokułowo serowy to doskonały pomysł na dodatek do makaronu, który możesz podać na obiad dla rodziny. Szybki i łatwy do zrobienia sos może być dodatkiem do wielu dań. Sos brokułowy przygotować można w wersji gładkiego puree lub z większymi kawałkami warzywa. Prosty przepis na sos brokułowo serowy nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: brokuły, masło, cebula, czosnek, śmietanka 30%, ser parmezan, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić sos brokułowo serowy? Brokuły umyj, podziel na mniejsze różyczki, ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody do miękkości i odcedź. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie na patelnię dodaj odsączone brokuły i smaż chwilę. Następnie na patelnię wlej śmietanę i dodaj ser. Zawartość patelni gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, do całkowitego połączenia się składników i rozpuszczenia sera. Gotowy sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Sos podawaj z dodatkiem ugotowanego makaronu.

Brokuł jest warzywem zawierającym dużo witaminy C będącej naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C chroni nas także przed przeziębieniem. Warzywo zawiera dużo błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit oraz zapobiegającemu zaparciom. Zawartość błonnika w warzywach pozwala zachować sytość na dłużej. Parmezan jest serem włoskiego pochodzenia. Należy do produktów z mleka krowiego. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek.

Podsumowując pyszny sos to idealny dodatek do makaronu oraz dań mięsnych. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Łatwy sos będzie idealnym dodatkiem do pieczonych warzyw lub grillowanego mięsa. Sos jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Sos można dodać także do zapiekanek z piekarnika.

Alergeny w sosie brokułowo serowym

Lista alergenów dla sosu brokułowo serowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze sosu brokułowo serowego

na 100g gotowej potrawy

Sos brokułowy serowy stanowi doskonałą propozycją na dodatek do makaronu. Sos jest dość kaloryczny, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kcal)
197.10
305.50
Białko (g)
7.73
11.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany (g)
5.24
8.12
Węglowodany przyswajalne (g)
4.05
6.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.19
1.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz (g)
16.36
25.35
Tłuszcze nasycone (g)
14.15
21.93
Tłuszcze nienasycone (g)
2.20
3.42

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód (mg)
202.82
314.37
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu brokułowo serowego 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu brokułowo serowego

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Koszt składników
32.00