Sos blue cheese

Opublikowano: 12.07.2022 r., 6:51 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos blue cheese podany w małej miseczce.
Sos blue cheese
Sos blue cheese to przepyszny dip, który wspaniale sprawdza się do sałatek, mięs i warzyw. W wersji domowej zachęca aromatem i smakiem, więc warto go wypróbować.
Przygotowanie 15 min
103 kcal
Kcal w porcji
35 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu (45 ml)
  • Majonez (30 g)
  • Ser pleśniowy niebieski (50 g)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Ocet balsamiczny (5 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
blender, miseczka

Przepis na sos blue cheese krok po kroku

Ser pleśniowy pokrój na małe kawałki.

Połącz go z jogurtem i majonezem.

Dodaj do nich posiekany szczypiorek i wlej ocet balsamiczny.

Całość zblenduj na gładką masę.

Dopraw sos szczyptą soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.

Jak oceniasz przepis na sos blue cheese
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat sosu blue cheese

Sos blue cheese to przepyszny dip, który wspaniale sprawdza się do sałatek, mięs i warzyw. W wersji domowej zachęca aromatem i smakiem, więc warto go wypróbować.

Przepis na sos blue cheese to doskonały pomysł na najlepszy domowy dip. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko dość sporego kawałki sera pleśniowego z niebieską pleśnią, majonezu i jogurtu naturalnego. Całość należy uzupełnić aromatycznymi przyprawami, dzięki temu całość jest smaczna, prosta i bardzo smakowita. Ten sos wspaniale sprawdza się w sałatkach. Jest niezwykle gęsty i aksamitny. Wspaniale komponuje się z rukolą i szpinakiem. Pasują do niego orzechy włoskie i pekan. Ten sos świetnie sprawdza się również z pieczoną gruszką, sprawiając, że staje się ona naprawdę aromatyczna. Dobrze przełamuje również jej słodycz. Ten sos największą popularnością cieszy się głównie w Ameryce. To właśnie tam można kupić go w wielu różnych sklepach. Choć w Polsce także jest dostępny w sklepie, nie ma co tracić swoich pieniędzy na duże słoiki sosu, który przepełniony jest nasyconym tłuszczem i dużą ilością cukru. Wybierając gotowiec ze sklepu, zamiast cieszyć się wspaniałym smakiem potraw, przyczynimy się do mniejszego zdrowia naszego organizmu. A tego na pewno każdy chce uniknąć. W wersji z przepisu, która jest nawet smaczniejsza, niż gotowe sosy ze sklepu, ilość kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych została zmniejszona. To dlatego, że zamiast śmietany sięga się w nim po jogurt naturalny. Można wybrać wersję gęstą, a najlepiej 0% tłuszczu. Dzięki temu uzyska się odpowiednią konsystencję, a mniejszą kaloryczność. Dla zmniejszenia kaloryczności sosu dobrze jest również postawić na majonez light, który ma mniej tłuszczu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos blue cheese w prosty i szybki sposób, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Ten sos serowy robi się tylko w kilka chwil. Robi się go z serem pleśniowym, stąd jego nazwa. Do tego sosu najlepiej nadaje się ser z niebieską pleśnią. To właśnie on wpływa na wyjątkowy aromat. Wszystkie składniki z łatwością znajdziesz w każdym większym sklepie.

Alergeny w sosie blue cheese

Lista alergenów dla sosu blue cheese przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
    • Ser pleśniowy niebieski
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sosu blue cheese

na 100g gotowej potrawy

To dodatek o dużej zawartości soli i nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kcal)
294.43
103.05
Białko (g)
11.16
3.91
Fenyloalanina (mg)
0.56
0.20
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany (g)
2.98
1.04
Węglowodany przyswajalne (g)
2.74
0.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.24
0.08
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz (g)
26.42
9.25
Tłuszcze nasycone (g)
10.13
3.54
Tłuszcze nienasycone (g)
16.29
5.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.41
2.24
Tłuszcze wielonasycone (g)
9.88
3.46
Cholesterol (mg)
37.71
13.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(35g)
Witamina A (µg (mcg))
89.71
31.40
Retinol (µg (mcg))
71.79
25.12
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
214.14
74.95
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód (mg)
559.71
195.90
Wapń (mg)
233.82
81.84
Żelazo (mg)
0.31
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu blue cheese 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu blue cheese

Koszt składników
19.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt grecki 0% tłuszczu
45 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.55
Za 45 ml
Majonez
30 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Ser pleśniowy niebieski
50 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 g
Szczypiorek
10 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Ocet balsamiczny
5 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 5 ml
Koszt składników
19.20