Sos beszamelowy do zapiekania
- Mleko 3,2% (500 ml)
- Mąka pszenna typ 550 - 3 łyżki (45 g)
- Masło (50 g)
Przepis na sos beszamelowy do zapiekania krok po kroku
W rondelku umieść masło i rozpuść na minimalnej mocy palnika.
Wsypuj mąkę, łyżka po łyżce ciągle mieszając trzepaczką i rozcierając grudki.
Gdy masło z mąką będą gładkie, wlej mleko. Zwiększ moc palnika.
Cały czas mieszając trzepaczką, dodaj po 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego (lub białego), soli i mielonej gałki muszkatołowej.
Mieszaj cały czas (około 5-10 minut) aż do uzyskania konsystencji kisielu, lekkiego budyniu.
Sos jest gotowy do użycia.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat sosu beszamelowego do zapiekania
Sos beszamelowy do zapiekania to rodzaj sosu, który powstaje na bazie zasmażki z masła i mąki rozprowadzonej w mleku. Dodatkowego charakteru nadaje sosu dodatek gałki muszkatołowej. Zaliczany jest jako jeden z pięciu bazowych sosów w kuchni.
Początek beszamelu przypisuje się francuskiemu urzędnikowi- Louis de Bechameil, który podobno kilka lat pracował nad tą recepturą. W innych źródłach wskazuje się jako autora szefa kuchni na dworze królewskim za czasów Ludwika XIV. Ze względu na znajomość obu panów kucharz umieścił w swojej książce kucharskiej przepis i nazwał go nazwiskiem swojego przyjaciela.
Podstawę sosu beszamelowego stanowią składniki takie jak masło, mąka i mleko. Z czasem powstało wiele urozmaiceń standardowego sosu. Można spotkać w przepisach sos beszamelowy z dodatkiem startego sera cheddar, ze śmietaną kremówką, z serem Gruyere, z masłem krewetkowym czy też z podsmażoną, zmiksowaną cebulą. W każdej wersji beszamel będzie dobry jako dodatek do zapiekanek z makaronu lub ziemniaków. Może być również świetny do polania makaronu czy warzyw.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos beszamelowy do zapiekania, to już przedstawiam mój sprawdzony przepis. Na początku na małym ogniu rozpuść masło. Wsyp mąkę i mieszaj, aż znikną wszystkie grudki. Teraz powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając. Dopraw i cały czas mieszaj, by sos od spodu się nie przypalił i nie zważył. Do tego warto używać trzepaczki do jajek, dzięki czemu wszystko dokładnie się połączy. Zaraz po wlaniu mleka może pojawić się wrażenie, że sos jest zbyt rzadki, ale wraz z gotowaniem będzie on gęstniał. Jeśli przygotowujesz sos, wcześniej połóż na wierzchu folię spożywczą, dzięki czemu nie powstanie kożuch. Wraz ze spadaniem temperatury sosu będzie on robił się twardszy, dlatego najlepiej użyć go od razu. Przygotowanie wymaga chwili cierpliwości, ale naprawdę warto przyrządzić ten pyszny, domowy sos. Tym bardziej że przepis na sos beszamelowy do zapiekania jest naprawdę prosty.
Ze względu na liczne alergie lub nietolerancje pokarmowe można wymienić niektóre składniki. Masło można zastąpić oliwą lub olejem. Zamiast mleka można użyć napoju sojowego, ryżowego lub migdałowego. Należy zwrócić uwagę, by nie było słodzone. Zamiast mąki pszennej (źródła glutenu) polecamy użyć mąki kukurydzianej.
Alergeny w sosie beszamelowym do zapiekania
Lista alergenów dla sosu beszamelowego do zapiekania przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
Wartości odżywcze sosu beszamelowego do zapiekania
Sos beszamelowy może być świetnym dodatkiem do warzyw gotowanych lub pieczonych.
Energia i białka
(600g)
Węglowodany
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy
(600g)
Składniki mineralne
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.