Przepis na sos bazyliowy krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
blender, słoik, miska

Bazylię opłucz i włóż do blendera razem z czosnkiem, oliwą i octem.

Wszystko zmiksuj razem na gładką masę.

Z połówki cytryny wyciśnij sok i dodaj go do reszty składników.

Całość dopraw solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj.

Gotowy sos przełóż do szklanego słoiczka.

Sos bazyliowy podany w eleganckiej miseczce, z bazylią, cytryną i przyprawami w tle.
sos bazyliowy
Koszt przygotowania dania
10.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
352 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
18

Sos bazyliowy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sosie bazyliowym

Sos bazyliowy jest wspaniałym i niezwykle kremowym dodatkiem do potraw. Smakuje bardzo intensywnie. Ma wspaniały aromat, który przywodzi na myśl letnie danie. To sos, który najbardziej przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskiej kuchni. Jest niesamowicie lekki i orzeźwiający, to za sprawą pysznej świeżej bazylii i soku z cytryny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos bazyliowy, który będzie nie tylko smaczny, ale również szybki to ten na pewno przypadnie ci do gustu. Robi się go w ekspresowym tempie, a do jego wykonania wystarczy tylko kilka produktów, najlepiej jak najświeższych. Ten prosty przepis na sos bazyliowy pozwala ci stworzyć w swojej własnej kuchni przepyszny sos, jak z prawdziwej włoskiej restauracji.

Ten sos robiony jest na oliwie, to dzięki niej zawdzięcza swój wspaniały smak. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, to dlatego tak ważne jest, by sos w niego obfitował, by smakował jak najlepiej. Dobrej jakości oliwa z oliwek sprawia, że sos ma lekki, choć naprawdę wspaniały smak. Oliwę można zastąpić również innym olejem, jednak to sprawi, że całość straci swój charakterystyczny smak.

Choć to sos pasuje również do innych dań. Można używać go do kanapek, jako pyszne smarowidło, które podkręci ich smak, a także do sałatki. Znajdzie swoje zastosowanie również jako sos do pizzy. Świetnie sprawdzi się także z różnego rodzaju makaronami, gdyż wspaniale łączy się z ich smakiem. Można go dodawać do pieczonych ryb i mięs. Jest tak uniwersalny, że sprawdzi się niemal w każdej postaci.

Z tego przepisu można również wyczarować sos bazyliowy na jogurcie. Wystarczy dodać do całości kilka łyżek gęstego, jogurtu naturalnego. W takiej wersji będzie idealnym dodatkiem do naleśników czy zapiekanek. Jogurt dostarczy mu też większej ilości białka.

Ten przepis pozwala w naprawdę łatwy sposób przygotować wspaniały sos, który komponuje się z wieloma potrawami. Choć jest niezwykle prosty, smakuje wybornie i podkręca smak każdego dania, do którego jest dodany. To świetny przepis dla wszystkich, którzy kochają proste rozwiązania.

Wartości odżywcze sosu bazyliowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(69g)
Energia (kalorie)
511.02 kcal
352.60 kcal
Białko
0.87 g
0.60 g

Węglowodany w sosie bazyliowym

Na 100g
Na porcję
(69g)
Węglowodany
6.19 g
4.27 g
Węglowodany przyswajalne
5.52 g
3.81 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.67 g
0.46 g
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(69g)
Tłuszcz
54.67 g
37.73 g
Tłuszcze nasycone
9.06 g
6.25 g
Tłuszcze nienasycone
45.62 g
31.48 g
Tłuszcze jednonasycone
39.83 g
27.48 g
Tłuszcze wielonasycone
5.79 g
3.99 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na sos bazyliowy

Na 100g
Na porcję
(69g)
Witamina A
24.15 µg (mcg)
16.66 µg (mcg)
Witamina B6
0.09 mg
0.06 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina C
11.05 mg
7.62 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina E
7.95 mg
5.49 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tiamina
0.02 mg
0.01 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.02 mg
0.01 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna
0.13 mg
0.09 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany
7.95 µg (mcg)
5.48 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten
286.35 µg (mcg)
197.58 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sos bazyliowy

Na 100g
Na porcję
(69g)
Sód
6.44 mg
4.44 mg
Potas
87.64 mg
60.47 mg
Wapń
34.71 mg
23.95 mg
Fosfor
18.87 mg
13.02 mg
Magnez
10.31 mg
7.11 mg
Żelazo
0.81 mg
0.56 mg
Cynk
0.16 mg
0.11 mg
Miedź
0.06 mg
0.04 mg
Mangan
0.22 mg
0.15 mg
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu bazyliowego 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie bazyliowym

Lista alergenów dla sosu bazyliowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos bazyliowy

Cena przygotowania sosu bazyliowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bazylia świeża
25 g
1 doniczka
8.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 25 g
Oliwa z oliwek
150 ml
10 łyżek
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
6.00
Za 150 ml
Ocet balsamiczny
45 ml
3 łyżki
7.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
1.26
Za 45 ml
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cytryna
40 g
1/2 szt
1.30
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.29
Za 40 g
Koszt składników
39.30
Jak oceniasz przepis na sos bazyliowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób