Sos balsamiczny
- Oliwa z oliwek - 10 łyżek (120 ml)
- Ocet balsamiczny - 5 łyżek (60 ml)
- Miód - 1 łyżeczka (12 g)
Przepis na sos balsamiczny krok po kroku
Do miseczki dodaj oliwę, ocet, miód szczyptę soli i piperzu.
Całość dokładanie wymieszaj rózgą.
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatki
Więcej informacji na temat sosu balsamicznego
Sos balsamiczny to jedna z wielu pyszny propozycji na dressing do sałatek. Pasuje do wielu sałatek na bazie rukoli, radicchio czy cykorii. Wykorzystasz go także do mięs grillowanych, szaszłyków, grillowanych warzyw i serów czy ryb.
Składniki, które wykorzystane są do jego przygotowania to oliwa z oliwek lub olej, ocet balsamiczny, miód lub cukier. Sos jest dużo smaczniejszy z miodem i oliwą niż olejem i cukrem. Sos zyska również na wartościach odżywczych ponieważ dobrej jakości oliwa z oliwek jest bogactwem składników. Oliwa z oliwek jest podstawą diety śródziemnomorskiej. Historia jej wytwarzania sięga 4000 roku przed naszą erą. Oliwa zawiera przede wszystkim jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W jej skład wchodzi także skwalen. To właśnie te składniki odpowiadają za zahamowanie rozwoju miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL a podnoszą HDL. Wpływają także na obniżenie ciśnienia krwi. Występujący kwas oleinowy chroni przed występowaniem astmy oraz alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa. Oliwa jest pomocna w leczeniu nieżytu i owrzodzenia żołądka, zaparciach oraz kamicy żółciowej. Jest bogata w polifenole i witaminę E, które są silnymi przeciwutleniaczami, posiadają zdolność zmiatania wolnych rodników przez co wzmacniają błony komórkowe oraz przeciwdziałają procesom starzenia się. Oliwa z oliwek jest bogata we wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach a są to witamina A, D, E oraz K. Dzięki temu wpływa również na uszczelnienie naczyń krwionośnych i działa przeciwzakrzepowo. Sos możesz wzbogacić o Twoją ulubioną musztardę, doda ona ostrości i zrównoważy smak octu balsamicznego. Przepis na sos balsamiczny jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. A jak zrobić sos balsamiczny dowiesz się z dokładnego przepisu.
Sos balsamiczny jest wyjątkowo szybki i łatwym sosem w przygotowaniu. Wystarczy parę wyrazistych składników aby stworzyć wyjątkowy dressing, który wykorzystasz nie tylko do sałatek.
Alergeny w sosie balsamicznym
Lista alergenów dla sosu balsamicznego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos balsamiczny
Wartości odżywcze sosu balsamicznego
Sos balsamiczny to sos, który wykorzystywany jest do wielu różnych dań, nie tylko sałatek. Jest on fajną propozycją jeśli znudził Ci się tradycyjny sos winegret.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.