Sos arabski

Opublikowano: 08.07.2022 r., 23:07 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos arabski w małej, białej miseczce
Sos arabski
Sos arabski jest bardzo prosty w wykonaniu. Potrzebujesz tylko majonezu, ostrego ketchupu i kilku przypraw. Świetnie sprawdzi się do mięs i sałatek.
Przygotowanie 5 min
781 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Majonez (100 g)
  • Ketchup pikantny (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
miseczka

Przepis na sos arabski krok po kroku

W miseczce umieść majonez i ketchup.

Dodaj szczyptę ostrej papryki, pieprzu, soli i bazylii.

Dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sos arabski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sosu arabskiego

Sos arabski jest bardzo prosty w wykonaniu. Potrzebujesz tylko majonezu, ostrego ketchupu i kilku przypraw. Świetnie sprawdzi się do mięs i sałatek.

Aby wykonać prosty przepis na sos arabski wymieszaj majonez i ostry ketchup w miseczce. Następnie dodaj ostrą paprykę, bazylię, sól i pieprz. Już wiecie, jak zrobić sos arabski. Mogę się założyć, że wszystkie składniki znajdziecie w swojej kuchni. Taki domowy pomysł na pikantny sos sprawdzi się do smażonych lub pieczonych mięs. Warto je wzbogacić przyprawą gyros, co nada jeszcze bardziej orientalnego charakteru całemu daniu. Jest najlepszy do warzywnych frytek, burgerów czy kebabów. W każdym wydaniu jest naprawdę smaczny.

Majonez jest takim dodatkiem, który podnosi walory smakowe dań. Głównie przez obecność tłuszczu (oleju), który jest nośnikiem smaku. W Polsce wykorzystujemy go głównie do sałatek czy gotowanych jajek, ale świetnie smakuje również jako sos do frytek czy zamiennik masła na kanapce.

Dobry majonez w 70-80% składa się z tłuszczu. Do przygotowania można wykorzystać oliwę z oliwek lub inny olej roślinny. 6-10% powinny stanowić jajka. Tutaj w zależności od przepisu używa się całego, surowego jajka, surowego żółtka lub gotowanego żółtka. W produkcji przemysłowej wykorzystuje się jajka w proszku. Ostrości majonezowi nadaje sok z cytryny lub ocet winny, a także sól i pieprz.

Ketchup to sos pomidorowy, który podaje się na zimno, choć do jego przygotowania potrzebne jest ugotowanie składników. Ten najbardziej popularny sos na świecie jako pierwsi przygotowali Chińczycy do dań z ryby. Z tego też języka powstała jego nazwa, która dosłownie brzmi „zaprawa do ryby”. Pod koniec XVII wieku ketchup pojawił się Anglii, a w 1876 roku dotarł do Stanów Zjednoczonych. Wówczas też jego smak został bardziej dopasowany do kubków smakowych Amerykanów przez Henry’ego Heinza. To nazwisko na pewno brzmi dla Was znajomo.

Alergeny w sosie arabskim

Lista alergenów dla sosu arabskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sosu arabskiego

na 100g gotowej potrawy

Sosy mają za zadanie wzbogacić smak dań.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
390.50
781.00
Białko (g)
1.00
2.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
13.98
27.97
Węglowodany przyswajalne (g)
13.84
27.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.15
0.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
37.47
74.95
Tłuszcze nasycone (g)
6.68
13.36
Tłuszcze nienasycone (g)
30.80
61.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.43
16.86
Tłuszcze wielonasycone (g)
22.36
44.73
Cholesterol (mg)
21.00
42.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
21.00
42.00
Witamina B6 (mg)
0.09
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.12
Witamina C (mg)
2.05
4.10
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.20
Witamina E (mg)
1.64
3.28
Retinol (µg (mcg))
7.50
15.00
Tiamina (mg)
0.01
0.02
Ryboflawina (mg)
0.10
0.19
Niacyna (mg)
0.71
1.43
Foliany (µg (mcg))
7.00
14.00
Beta karoten (µg (mcg))
161.00
322.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
771.00
1542.00
Potas (mg)
150.50
301.00
Wapń (mg)
11.50
23.00
Fosfor (mg)
23.50
47.00
Magnez (mg)
7.00
14.00
Żelazo (mg)
0.28
0.56
Cynk (mg)
0.16
0.32
Miedź (mg)
0.06
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu arabskiego 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu arabskiego

Koszt składników
9.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Majonez
100 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Ketchup
100 g
pikantny
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Koszt składników
9.00