Sos andaluzyjski

Opublikowano: 25.07.2022 r., 11:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos andaluzyjski podany na frytkach.
Sos andaluzyjski
Sos andaluzyjski to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do dań głównych i sałatek. Sos na bazie majonezu oraz pomidorów sprawdzi się idealnie do frytek. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
340 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Majonez (200 g)
  • Przecier pomidorowy z solą (100 g)
  • Papryka czerwona 1 mała sztuka (100 g)
  • Sok z cytryny (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na sos andaluzyjski krok po kroku

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę.

W misce umieść majonez, dodaj przecier pomidorowy i sok z cytryny.

Dodaj posiekaną paprykę oraz sól i pieprz.

Wymieszaj składniki i podawaj sos do spożycia.

Jak oceniasz przepis na sos andaluzyjski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat sosu andaluzyjskiego

Sos andaluzyjski to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Sos jest bardzo uniwersalny i podawać można go do zapiekanek, frytek oraz grillowanego mięsa. Najlepszy sos przygotowany w domu jest łatwy i nie sprawi Ci większych problemów. Przepis na sos andaluzyjski jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: majonez, przecier pomidorowy, papryka czerwona, sok z cytryny, sól, pieprz.

Jak zrobić sos andaluzyjski? Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. W misce umieść majonez, dodaj przecier pomidorowy i sok z cytryny. Dodaj posiekaną paprykę oraz sól i pieprz. Wymieszaj składniki i podawaj sos do spożycia.

Papryka czerwona zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ponadto wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując szybki sos do frytek sprawdzi się idealnie do wielu różnych dań. Łatwy do zrobienia sos można przygotować podczas spotkania ze znajomymi. Prosty przepis świetnie sprawdzi się do dań z grilla. Sos jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Sos wzbogacić można ostrą papryczką chilli.

Alergeny w sosie andaluzyjskim

Lista alergenów dla sosu andaluzyjskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sosu andaluzyjskiego

na 100g gotowej potrawy

Sos andaluzyjski to przede wszystkim źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Sos jest kaloryczny i nie powinny w dużych ilościach spożywać go osoby będące na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
340.10
340.10
Białko (g)
1.10
1.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
4.17
4.17
Węglowodany przyswajalne (g)
3.21
3.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.97
0.97
Sacharoza (cukier) (g)
0.25
0.25
Brak danych dla: papryka czerwona.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.65
0.65
Brak danych dla: papryka czerwona.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.64
0.64
Brak danych dla: papryka czerwona.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: papryka czerwona.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
35.78
35.78
Tłuszcze nasycone (g)
6.41
6.41
Tłuszcze nienasycone (g)
29.37
29.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.03
8.03
Tłuszcze wielonasycone (g)
21.34
21.34
Tłuszcze trans (g)
0.09
0.09
Cholesterol (mg)
20.00
20.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
51.19
51.19
Witamina B6 (mg)
0.11
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.06
Witamina C (mg)
34.77
34.77
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.10
Witamina E (mg)
2.41
2.41
Retinol (µg (mcg))
7.14
7.14
Tiamina (mg)
0.02
0.02
Ryboflawina (mg)
0.05
0.05
Niacyna (mg)
0.59
0.59
Foliany (µg (mcg))
16.90
16.90
Beta karoten (µg (mcg))
462.43
462.43

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
351.48
351.48
Potas (mg)
169.19
169.19
Wapń (mg)
10.05
10.05
Fosfor (mg)
26.10
26.10
Magnez (mg)
9.10
9.10
Żelazo (mg)
0.63
0.63
Cynk (mg)
0.22
0.22
Miedź (mg)
0.08
0.08
Mangan (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: papryka czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu andaluzyjskiego 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu andaluzyjskiego

Koszt składników
14.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Majonez
200 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.96
Za 200 g
Przecier pomidorowy z solą
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Papryka czerwona
100 g
1 mała sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 100 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
14.50