Przepis na sosu adżika krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórę i pokrój na mniejsze kawałki.

Paprykę przekrój na pół i usuń gniazda nasienne, cebulę pokrój na ćwiartki, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Przełóż wszystko do garnka, gotuj na małym ogniu. Dodaj papryczkę chilli.

Dodaj ocet, cukier i oliwę z oliwek.

Gotuj na niewielkim ogniu do momentu, aż całość się rozpadnie.

sos adżika
Sos adżika
Koszt przygotowania dania
31.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
53 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
50

Sos adżika - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie adżika

Sos adżika to nic innego jak gęsty sos, który powstał na bazie pomidorów i papryki z dodatkiem wielu aromatycznych dodatków i ziół. Ten gruziński sos jest podobny,do wszystkim znanego warzywnego ajwaru.

Zatem, jak zrobić sos adżika?

W pierwszej kolejności przygotuj takie składniki jak: pomidory, papryka, cebula, czosnek, ocet, cukier, sól, papryczka chili.

Pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórę i pokrój na mniejsze kawałki. Paprykę przekrój na pół i usuń gniazda nasienne, cebulę pokrój na ćwiartki, a czosnek przeciśnij przez praskę. Ważne jest aby czosnek rozgnieść, a nie dodawać w całości bowiem podczas rozgniatania uwalnia się wtedy enzym, pod wpływem którego zaczynają działać związki o działaniu antybiotykowym. Dlatego warto dodawać te warzywa do wielu dań. Przełóż wszystko do garnka, gotuj na małym ogniu. Dodaj papryczkę chili. Dodaj ocet, cukier i oliwę z oliwek. Gotuj na niewielkim ogniu do momentu, aż całość się rozpadnie.

Nasza pasta z czerwonej papryki może powstać z orzechami włoskimi, wtedy będzie to idealny dodatek do mięs.

Sam widzisz, jak prosty jest mój przepis na sos adżika, śmiało przygotuj go w domu i użyj jako dodatek do posiłku, kanapek, a nawet jako sos do pizzy. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego, możesz użyć cukier trzcinowy nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Nasz najlepszy, domowy sos jest bezglutenowy. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Wartości odżywcze sosu adżika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
53.81 kcal
53.81 kcal
Białko
0.89 g
0.89 g

Węglowodany w sosie adżika

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
10.78 g
10.78 g
Węglowodany przyswajalne
9.42 g
9.42 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.36 g
1.36 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
1.16 g
1.16 g
Tłuszcze nasycone
0.26 g
0.26 g
Tłuszcze nienasycone
0.89 g
0.89 g
Tłuszcze jednonasycone
0.70 g
0.70 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.19 g
0.19 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na sosu adżika

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
64.85 µg (mcg)
64.85 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.15 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
46.09 mg
46.09 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.84 mg
0.84 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.04 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.04 mg
Niacyna
0.60 mg
0.60 mg
Foliany
22.24 µg (mcg)
22.24 µg (mcg)
Beta karoten
678.43 µg (mcg)
678.43 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sosu adżika

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
4.55 mg
4.55 mg
Potas
198.64 mg
198.64 mg
Wapń
11.27 mg
11.27 mg
Fosfor
24.03 mg
24.03 mg
Magnez
10.44 mg
10.44 mg
Żelazo
0.32 mg
0.32 mg
Cynk
0.18 mg
0.18 mg
Miedź
0.04 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu adżika 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie adżika

Lista alergenów dla sosu adżika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Cena przygotowania sosu adżika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
1000 g
6 sztuk
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 7
13.33
Za 1000 g
Papryka czerwona
600 g
3 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
10.80
Za 600 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Papryczka chili czerwona świeża
40 g
1 sztuka
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 40 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Ocet winny
125 ml
1/2 szklanki
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 125 ml
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
65.00
Jak oceniasz przepis na sosu adżika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób