Sos adżika

Opublikowano: 13.11.2022 r., 22:30 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowy sos adżika w miseczce
Sos adżika
Sos adżika to nic innego jak gęsty pomidorowy sos z dodatkiem papryki, który możesz wykorzystać do wielu potraw lub podawać jako dip.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
53 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 15 porcji
  • Pomidor - 6 sztuk (1000 g)
  • Papryka czerwona - 3 sztuki (600 g)
  • Cebula - 2 sztuki (200 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża - 1 sztuka (40 g)
  • Czosnek - 4 ząbki (20 g)
  • Ocet winny - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na sosu adżika krok po kroku

Pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórę i pokrój na mniejsze kawałki.

Paprykę przekrój na pół i usuń gniazda nasienne, cebulę pokrój na ćwiartki, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Przełóż wszystko do garnka, gotuj na małym ogniu. Dodaj papryczkę chilli.

Dodaj ocet, cukier i oliwę z oliwek.

Gotuj na niewielkim ogniu do momentu, aż całość się rozpadnie.

Jak oceniasz przepis na sosu adżika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat sosu adżika

Sos adżika to nic innego jak gęsty sos, który powstał na bazie pomidorów i papryki z dodatkiem wielu aromatycznych dodatków i ziół. Ten gruziński sos jest podobny,do wszystkim znanego warzywnego ajwaru.

Zatem, jak zrobić sos adżika?

W pierwszej kolejności przygotuj takie składniki jak: pomidory, papryka, cebula, czosnek, ocet, cukier, sól, papryczka chili.

Pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórę i pokrój na mniejsze kawałki. Paprykę przekrój na pół i usuń gniazda nasienne, cebulę pokrój na ćwiartki, a czosnek przeciśnij przez praskę. Ważne jest aby czosnek rozgnieść, a nie dodawać w całości bowiem podczas rozgniatania uwalnia się wtedy enzym, pod wpływem którego zaczynają działać związki o działaniu antybiotykowym. Dlatego warto dodawać te warzywa do wielu dań. Przełóż wszystko do garnka, gotuj na małym ogniu. Dodaj papryczkę chili. Dodaj ocet, cukier i oliwę z oliwek. Gotuj na niewielkim ogniu do momentu, aż całość się rozpadnie.

Nasza pasta z czerwonej papryki może powstać z orzechami włoskimi, wtedy będzie to idealny dodatek do mięs.

Sam widzisz, jak prosty jest mój przepis na sos adżika, śmiało przygotuj go w domu i użyj jako dodatek do posiłku, kanapek, a nawet jako sos do pizzy. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego, możesz użyć cukier trzcinowy nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Nasz najlepszy, domowy sos jest bezglutenowy. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Alergeny w sosie adżika

Lista alergenów dla sosu adżika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze sosu adżika

na 100g gotowej potrawy

Sos możesz przełożyć do słoiczków i pasteryzować, przez to starczą Ci na dłużej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
53.81
53.81
Białko (g)
0.89
0.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
10.78
10.78
Węglowodany przyswajalne (g)
9.42
9.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.36
1.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
1.16
1.16
Tłuszcze nasycone (g)
0.26
0.26
Tłuszcze nienasycone (g)
0.89
0.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.70
0.70
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.19
0.19
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
64.85
64.85
Witamina B6 (mg)
0.15
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
46.09
46.09
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.84
0.84
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Ryboflawina (mg)
0.04
0.04
Niacyna (mg)
0.60
0.60
Foliany (µg (mcg))
22.24
22.24
Beta karoten (µg (mcg))
678.43
678.43

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
4.55
4.55
Potas (mg)
198.64
198.64
Wapń (mg)
11.27
11.27
Fosfor (mg)
24.03
24.03
Magnez (mg)
10.44
10.44
Żelazo (mg)
0.32
0.32
Cynk (mg)
0.18
0.18
Miedź (mg)
0.04
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu adżika 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu adżika

Koszt składników
65.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
1000 g
6 sztuk
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 7
13.33
Za 1000 g
Papryka czerwona
600 g
3 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
10.80
Za 600 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Papryczka chili czerwona świeża
40 g
1 sztuka
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 40 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Ocet winny
125 ml
1/2 szklanki
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 125 ml
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
65.00