Solone śledzie

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:49 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Solone śledzie z koperkiem
Solone śledzie
Solone śledzie to tradycyjny pomysł na przetwory do słoika na bazie ryby. To niezwykle ciekawe danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ryb.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 20 min
177 kcal
Kcal w porcji
148 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Śledź filet (500 g)
  • Marchewka (45 g)
  • Cebula (200 g)
  • Ocet spirytusowy (100 ml)
  • Cukier (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek, słoiki

Przepis na solone śledzie krok po kroku

Śledzie opłucz i wymocz przez godzinę w zimnej wodzie. Marchewkę i cebulę pokrój w plasterki.

Z pozostałych składników: 10-12 ziaren pieprzu kolorowego, cukru, kilka listków laurowych, 5-6 ziarenek ziela angielskiego, octu, 3 szklanki wody, zagotuj marynatę razem z cebulą i marchewką.

Śledzie odsącz i pokrój w mniejsze kawałki. Marynatę odcedź i ostudź.

Przygotuj słoiki, układaj warstwami kawałki śledzi oraz odcedzone warzywa wraz z przyprawami (bez liści laurowych).

Napełnione słoiki zalej ostudzoną marynatą, szczelnie zakręć i odstaw na 2-3 doby do lodówki.

Jak oceniasz przepis na solone śledzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat solonych śledzi

Solone śledzie to tradycyjny pomysł na przetwory do słoików na bazie ryby. To niezwykle ciekawe danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ryb.

Przepis na solone śledzie to pomysł na tradycyjne ryby. W dodatku możesz je przygotować samodzielnie w domu, co jest niewątpliwie dużym plusem. Nie można ukrywać, że ryby nie goszczą w polskim menu zbyt często. Warto więc zadbać, by nieco częściej mogły pojawiać się na talerzach. Śledzie, choć są rybami kalorycznymi, to wciąż zawierają sporo zdrowych substancji zdrowotnych. Ten przepis pozwala je wykorzystać w diecie w naprawdę prosty sposób.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić solone śledzie, by były pyszne i dobre dla początkujących to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Domowe śledzie są dobrą alternatywą dla tych dostępnych w sklepie. Sprawdzą się na święta i nie tylko. Z tego przepisu dowiesz się jak przygotować je od podstaw krok po kroku. Śledzie mają bardzo dobry wpływ na zdrowie. Właściwości zdrowotne śledzi są znane już od dawna. Dlatego filety śledziowe często goszczą na talerzach w zdrowej diecie. Te solone warto jednak porządnie wymoczyć i wypłukać, by zwiększyć ich właściwości odżywcze. Wspomagają one odporność, pomagają zapobiegać chorobom serca, regulują ciśnienie tętnicze krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Poza tym wzmacniają kości i wspomagają pracę oczu. Śledzie są bogatym źródłem witaminy A, witaminy D oraz witaminy E, która ma działanie przeciwmiażdżycowe. Śledzie powinny więc jadać osoby cierpiące na choroby układu krążenia. Ich dobroczynne działanie dotyczy: wsparcia prawidłowej pracy układu nerwowego, regulacji ciśnienia krwi, zwiększenia poziomu serotoniny czy poprawy wzroku oraz struktury kości. Warto również dodać, że śledzie to ryby, których zanieczyszczenie metalami ciężkimi jest niewielkie w porównaniu na przykład z tuńczykiem. W 100 gramach śledzia witaminy D jest osiem razy więcej niż w szklance mleka. W dodatku zawarte w nich kwasy omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu.

Alergeny w solonych śledziach

Lista alergenów dla solonych śledzi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet

Wartości odżywcze solonych śledzi

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera dużo soli, więc nie powinna gościć zbyt często w menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(148g)
Energia (kcal)
119.82
177.34
Białko (g)
10.47
15.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(148g)
Węglowodany (g)
7.10
10.51
Węglowodany przyswajalne (g)
6.58
9.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
0.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(148g)
Tłuszcz (g)
5.16
7.63
Tłuszcze nasycone (g)
1.83
2.71
Tłuszcze nienasycone (g)
3.33
4.93
Cholesterol (mg)
33.90
50.17

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(148g)
Witamina A (µg (mcg))
58.28
86.25
Witamina B6 (mg)
0.40
0.59
Witamina B12 (µg (mcg))
7.74
11.46
Witamina C (mg)
2.37
3.50
Witamina D (µg (mcg))
2.37
3.51
Witamina E (mg)
0.64
0.95
Retinol (µg (mcg))
15.82
23.41
Tiamina (mg)
0.07
0.10
Ryboflawina (mg)
0.14
0.21
Niacyna (mg)
1.90
2.81
Foliany (µg (mcg))
10.91
16.15
Beta karoten (µg (mcg))
421.50
623.82

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(148g)
Sód (mg)
55.53
82.19
Potas (mg)
234.33
346.80
Wapń (mg)
39.80
58.91
Fosfor (mg)
142.12
210.34
Magnez (mg)
21.06
31.17
Żelazo (mg)
0.69
1.02
Cynk (mg)
0.61
0.91
Miedź (mg)
0.06
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny solonych śledzi 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania solonych śledzi

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Marchewka
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Ocet spirytusowy
100 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 100 ml
Cukier
40 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Koszt składników
25.00