Solone śledzie
- Śledź filet (500 g)
- Marchewka (45 g)
- Cebula (200 g)
- Ocet spirytusowy (100 ml)
- Cukier (40 g)
Przepis na solone śledzie krok po kroku
Śledzie opłucz i wymocz przez godzinę w zimnej wodzie. Marchewkę i cebulę pokrój w plasterki.
Z pozostałych składników: 10-12 ziaren pieprzu kolorowego, cukru, kilka listków laurowych, 5-6 ziarenek ziela angielskiego, octu, 3 szklanki wody, zagotuj marynatę razem z cebulą i marchewką.
Śledzie odsącz i pokrój w mniejsze kawałki. Marynatę odcedź i ostudź.
Przygotuj słoiki, układaj warstwami kawałki śledzi oraz odcedzone warzywa wraz z przyprawami (bez liści laurowych).
Napełnione słoiki zalej ostudzoną marynatą, szczelnie zakręć i odstaw na 2-3 doby do lodówki.
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Rolmopsy
-
Śledzie na wigilię
Więcej informacji na temat solonych śledzi
Solone śledzie to tradycyjny pomysł na przetwory do słoików na bazie ryby. To niezwykle ciekawe danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ryb.
Przepis na solone śledzie to pomysł na tradycyjne ryby. W dodatku możesz je przygotować samodzielnie w domu, co jest niewątpliwie dużym plusem. Nie można ukrywać, że ryby nie goszczą w polskim menu zbyt często. Warto więc zadbać, by nieco częściej mogły pojawiać się na talerzach. Śledzie, choć są rybami kalorycznymi, to wciąż zawierają sporo zdrowych substancji zdrowotnych. Ten przepis pozwala je wykorzystać w diecie w naprawdę prosty sposób.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić solone śledzie, by były pyszne i dobre dla początkujących to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Domowe śledzie są dobrą alternatywą dla tych dostępnych w sklepie. Sprawdzą się na święta i nie tylko. Z tego przepisu dowiesz się jak przygotować je od podstaw krok po kroku. Śledzie mają bardzo dobry wpływ na zdrowie. Właściwości zdrowotne śledzi są znane już od dawna. Dlatego filety śledziowe często goszczą na talerzach w zdrowej diecie. Te solone warto jednak porządnie wymoczyć i wypłukać, by zwiększyć ich właściwości odżywcze. Wspomagają one odporność, pomagają zapobiegać chorobom serca, regulują ciśnienie tętnicze krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Poza tym wzmacniają kości i wspomagają pracę oczu. Śledzie są bogatym źródłem witaminy A, witaminy D oraz witaminy E, która ma działanie przeciwmiażdżycowe. Śledzie powinny więc jadać osoby cierpiące na choroby układu krążenia. Ich dobroczynne działanie dotyczy: wsparcia prawidłowej pracy układu nerwowego, regulacji ciśnienia krwi, zwiększenia poziomu serotoniny czy poprawy wzroku oraz struktury kości. Warto również dodać, że śledzie to ryby, których zanieczyszczenie metalami ciężkimi jest niewielkie w porównaniu na przykład z tuńczykiem. W 100 gramach śledzia witaminy D jest osiem razy więcej niż w szklance mleka. W dodatku zawarte w nich kwasy omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu.
Alergeny w solonych śledziach
Lista alergenów dla solonych śledzi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
Wartości odżywcze solonych śledzi
To opcja, która zawiera dużo soli, więc nie powinna gościć zbyt często w menu.
Energia i białka
(148g)
Węglowodany
(148g)
Tłuszcze
(148g)
Witaminy
(148g)
Składniki mineralne
(148g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.