Solone śledzie

Opublikowano: 04.09.2023 r.
Śledź filety, ocet spirytusowy i cebula – to trio, które zrobi z twoich solonych śledzi prawdziwą ucztę. Sok z cebuli i ocet wzmocnią smak ryby, a delikatny posmak cukru przełamie intensywność. Dodaj do tego trochę marchewki dla chrupkości i gotowe!
Składniki dla 6 porcji:
- Śledź filet - 500 g
- Marchewka - 45 g
- Cebula - 200 g
- Ocet spirytusowy - 100 ml
- Cukier - 40 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Śledzie opłucz i wymocz przez godzinę w zimnej wodzie. Marchewkę i cebulę pokrój w plasterki.
- Z pozostałych składników: 10-12 ziaren pieprzu kolorowego, cukru, kilka listków laurowych, 5-6 ziarenek ziela angielskiego, octu, 3 szklanki wody, zagotuj marynatę razem z cebulą i marchewką.
- Śledzie odsącz i pokrój w mniejsze kawałki. Marynatę odcedź i ostudź.
- Przygotuj słoiki, układaj warstwami kawałki śledzi oraz odcedzone warzywa wraz z przyprawami (bez liści laurowych).
- Napełnione słoiki zalej ostudzoną marynatą, szczelnie zakręć i odstaw na 2-3 doby do lodówki.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera dużo soli, więc nie powinna gościć zbyt często w menu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny