Przepis na solienkę krok po kroku

Składniki
  • Polędwica wołowa 500 g
  • Szynka wieprzowa surowa 300 g
  • Kiełbasa podwawelska 200 g
  • Boczek wędzony bez kości 200 g
  • Ziemniaki późne 400 g 4 średnie sztuki
  • Cebula 100 g 2 małe sztuki
  • Marchewka 200 g 2 małe sztuki
  • Pietruszka 100 g 1 mała sztuka
  • Seler korzeniowy 100 g 1 kawałek
  • Por 100 g 1 mała sztuka
  • Ogórki kiszone 400 g
  • pomidory zielone 200 g najlepiej użyj kiszonych pomidorów
  • Oliwki zielone marynowane konserwowe 150 g
  • Koncentrat pomidorowy 100 g
  • Olej rzepakowy 50 ml
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, liść laurowy, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka

Przygotuj wywar: wołowinę i wieprzowinę, jedną opieczoną nad ogniem cebulę, 1 obraną marchewkę, obrany korzeń pietruszki i selera oraz pora włóż do garnka i zalej około 2 litrami zimnej wody. Gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny.

Po ugotowaniu mięso wyjmij z wywaru i podziel na mniejsze kawałki, a wywar przecedź przez sito do drugiego garnka, warzywa z wywaru dobrze odciśnij z wody i wyrzuć.

Do wywaru włóż ugotowane mięso.

Do buliony włóż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kilka listków laurowych. Całość gotuj na niewielkim ogniu.

Marchew obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę obierz i pokrój w kostkę, ogórki i pomidory pokrój w kostkę a obrany czosnek i oliwki posiekaj na drobne kawałki.

Boczek pokrój w kostkę a kiełbasę w plasterki.

Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim pokrojone mięso i dodaj je do zupy.

Na tej samej patelni podsmaż cebulę i marchew, następnie dodaj ogórki , pomidory, czosnek oraz szklankę soku z ogórków. Całość duś około 5 minut pod przykryciem.

Do warzyw na patelni dodaj koncentrat pomidorowy i posiekane oliwki. Całość tuż jeszcze 5 minut.

Zawartość patelni dodaj do zupy, dopraw solą, wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.

Zupę podaj z posiekaną natką pietruszki.

Solianka znajduje się w białej miseczce, która stoi na obrusie w kolorowe pasy. Udekorowana jest oliwkami oraz plastrami cytryny. W oddali na stole znajdują się czarne oliwki w miseczce oraz kawałek cytryny.
Solianka
Koszt przygotowania dania
114.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
434 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
63

Solianka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o soliance

Solianka jest to tradycyjna zupa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Jest to gęsta zupa, którą przygotowuje się na wywarze z mięsa, ryb lub grzybów. W przeszłości soliankę przygotowywano na wywarze rybnym bez dodatków, później zaczęto dodawać do niej różne składniki, które wyostrzały jej smak. Zupę przygotowywano z oliwkami, kaparami, wodą po kiszeniu ogórków lub z kwasem chlebowym. Obecnie zupę tą przygotowuje się na wywarze mięsnym, rybnym lub grzybowym. Dodatki do zupy powinny nadać jej słono-kwaśny smak. Przepis na soliankę z mięsem jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Ta pyszna rosyjska zupa składa się z polędwicy wołowej, szynki wieprzowej, kiełbasy podwawelskiej, boczku wędzonego, ziemniaków, cebuli, marchwi, korzenia pietruszki i selera, pora, ogórków kiszonych, zielonych pomidorów kiszonych, oliwek, koncentratu pomidorowego, oleju rzepakowego oraz przypraw (soli, pieprzu, natki pietruszki, liści laurowych oraz czosnku). Ten oryginalny przepis to doskonała propozycja na wyjątkowy obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się na diecie bezmlecznej (oczywiście w granicach rozsądku od czasu co czasu, a nie codziennie), ponieważ do jej przygotowania nie użyjemy produktów mlecznych.

Podsumowując zupa solanka ukraińska to doskonały pomysł na pyszną zupę dla całej rodziny, jednak z racji dużej ilości czerwonego mięsa powinna być spożywana w umiarkowanych ilościach. Jest to zupa, do której można dodać również inne warzywa, dlatego świetnie sprawdzi się do wykorzystania składników, które zalegają nam w lodówce. Tradycyjnie zupę podaje się z kwaśną śmietaną (proponuje użyć tej z 12% tłuszczu) oraz posypaną natką pietruszki. Obecność kiszonych ogórków oraz zielonych pomidorów nada charakterystyczny kwaskowaty smak potrawie. Aby była kwaśniejsza warto dodać również zalewę z kiszonych ogórków. To dzięki tym produktom zupa jest wyjątkowa i smaczna. Jest to zupa bogata w produkty mięsne, dlatego osoby na diecie wegetariańskiej nie powinny jej spożywać.

Wartości odżywcze solianki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (300g)
Energia (kalorie)
144.68 kcal
434.03 kcal
Białko
8.45 g
25.34 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w soliance

Na 100g
Na porcję (300g)
Węglowodany
6.38 g
19.15 g
Brak danych dla: polędwica wołowa, szynka wieprzowa surowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
5.17 g
15.50 g
Brak danych dla: polędwica wołowa, szynka wieprzowa surowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (300g)
Tłuszcz
9.52 g
28.55 g
Tłuszcze nasycone
3.46 g
10.37 g
Tłuszcze nienasycone
6.06 g
18.18 g
Tłuszcze jednonasycone
4.54 g
13.61 g
Brak danych dla: ziemniaki późne, por, ogórki kiszone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.52 g
4.57 g

Witaminy w przepisie na solienkę

Na 100g
Na porcję (300g)
Witamina B6
0.24 mg
0.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
8.00 mg
24.01 mg
Brak danych dla: polędwica wołowa, boczek wędzony bez kości, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.48 mg
Brak danych dla: ogórki kiszone, oliwki zielone marynowane konserwowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.34 mg
Brak danych dla: oliwki zielone marynowane konserwowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.08 mg
9.23 mg
Brak danych dla: ogórki kiszone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
12.19 µg (mcg)
36.58 µg (mcg)
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości, oliwki zielone marynowane konserwowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na solienkę

Na 100g
Na porcję (300g)
Sód
389.31 mg
1167.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
286.61 mg
859.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
19.65 mg
58.94 mg
Brak danych dla: ogórki kiszone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
112.95 mg
338.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.97 mg
53.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.04 mg
3.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.01 mg
3.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny solianki 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w soliance

Lista alergenów dla solianki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, natka pietruszki świeża, liść laurowy, czosnek.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania solianki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
500 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
60.00
Za 500 g
Szynka wieprzowa surowa
300 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 4
22.50
Za 300 g
Kiełbasa podwawelska
200 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pietruszka
100 g
1 mała sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Seler korzeniowy
100 g
1 kawałek
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Por
100 g
1 mała sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Ogórki kiszone
400 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 400 g
pomidory zielone
200 g
najlepiej użyj kiszonych pomidorów
3.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 200 g
Oliwki zielone marynowane konserwowe
150 g
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 150 g
Koncentrat pomidorowy
100 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
1.88
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Liczba porcji:
Razem
150.00
Łączny koszt
114.78
Jak oceniasz przepis na solienkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób