Solanka do wędzenia ryb

Opublikowano: 27.06.2023 r., 18:51 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Przygotowanie solanki do wędzenia
Solanka do wędzenia ryb
Dzięki solance do ryb nasze potrawy będą zdecydowanie bardziej intensywne, dlatego koniecznie poznaj mój przepis na solankę do wędzenia ryb.
Przygotowanie 120 min
521 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Sól - 1 szklanka (250 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (120 g)
  • Koperek (50 g)
  • Cytryna - 1 sztuka (60 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na solankę do wędzenia ryb krok po kroku

Dodatkowo przygotuj 1 litr wody. W dużym garnku zagotuj wodę.

Dodaj sól, cukier, suszony koperek, ziarna pieprzu, plastry cytryny, liście laurowe i ziele angielskie (jeśli używasz). Mieszaj, aż sól i cukier się rozpuszczą.

Zdejmij garnek z ognia i pozostaw solankę do ostygnięcia. Gdy solanka ostygnie, odcedź ją przez sitko, aby usunąć wszelkie składniki aromatyczne.

Przelej solankę do naczynia lub butelki, która będzie służyć do marynowania ryb.

Przed dodaniem ryb do solanki, upewnij się, że są one dobrze oczyszczone z łusek i wewnętrzności.

Umieść ryby w solance, tak aby były całkowicie zanurzone. Jeśli potrzebujesz, możesz użyć talerzyka lub innego ciężkiego przedmiotu, aby utrzymać ryby w solance.

Przechowuj naczynie z rybami w solance w lodówce przez około 24-48 godzin, w zależności od wielkości ryb i preferowanego stopnia solenia.

Jak oceniasz przepis na solankę do wędzenia ryb
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat solanki do wędzenia ryb

Solanka do wędzenia ryb zapewni pyszny i wyrazisty smak naszym potrawą. Może być ona używana do wielu rodzajów ryb, dlatego koniecznie poznaj mój przepis na solankę do wędzenia ryb.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak:

- 1 litr wody

- 250 g soli

- 100 g brązowego cukru

- 2 łyżki suszonego kopru

- 1 łyżka ziaren pieprzu

- 1 cytryna, pokrojona na plastry

- Kilka liści laurowych (opcjonalnie)

- Kilka ziaren ziela angielskiego (opcjonalnie)

Zatem, jak zrobić solankę do wędzenia ryb?

1. W dużym garnku zagotuj wodę.

2. Dodaj sól, cukier, suszony koperek, ziarna pieprzu, plastry cytryny, liście laurowe i ziele angielskie (jeśli używasz). Mieszaj, aż sól i cukier się rozpuszczą.

3. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw solankę do ostygnięcia.

4. Gdy solanka ostygnie, odcedź ją przez sitko, aby usunąć wszelkie składniki aromatyczne.

5. Przelej solankę do naczynia lub butelki, która będzie służyć do marynowania ryb.

6. Przed dodaniem ryb do solanki, upewnij się, że są one dobrze oczyszczone z łusek i wewnętrzności.

7. Umieść ryby w solance, tak aby były całkowicie zanurzone. Jeśli potrzebujesz, możesz użyć talerzyka lub innego ciężkiego przedmiotu, aby utrzymać ryby w solance.

8. Przechowuj naczynie z rybami w solance w lodówce przez około 24-48 godzin, w zależności od wielkości ryb i preferowanego stopnia solenia.

Nasza domowa marynata jest gotowa, przygotuj ją i wykorzystaj mój sprawdzony przepis.

Będzie to dobry pomysł na konserwację ryb, która nie tylko nadaje rybom smak i aromat, ale także pomaga w zachowaniu ich świeżości i przedłuża trwałość wędzonego produktu. Przygotuj ją w swoim domu i przekonaj się, że jest najlepsza.

Alergeny w solance do wędzenia ryb

Lista alergenów dla solanki do wędzenia ryb przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na solankę do wędzenia ryb

Wartości odżywcze solanki do wędzenia ryb

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować solankę do serów lub dowolnych rodzajów ryb.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
104.35
521.77
Białko (g)
0.50
2.49
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.04
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
26.80
133.98
Węglowodany przyswajalne (g)
26.23
131.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
2.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.23
1.17
Tłuszcze nasycone (g)
0.13
0.64
Tłuszcze nienasycone (g)
0.11
0.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.08
0.42
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.02
0.11
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
40.33
201.67
Witamina B6 (mg)
0.03
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
15.48
77.40
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.02
0.09
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.06
Ryboflawina (mg)
0.04
0.19
Niacyna (mg)
0.18
0.88
Foliany (µg (mcg))
17.00
85.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.38
1.88
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
20215.19
101075.94
Potas (mg)
98.79
493.96
Wapń (mg)
37.67
188.33
Fosfor (mg)
8.88
44.38
Magnez (mg)
7.25
36.25
Żelazo (mg)
0.88
4.39
Cynk (mg)
0.16
0.78
Miedź (mg)
0.04
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny solanki do wędzenia ryb 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania solanki do wędzenia ryb

Koszt składników
6.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sól
250 g
1 szklanka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 250 g
Cukier
120 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Koperek
50 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 50 g
Cytryna
60 g
1 sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 60 g
Koszt składników
6.80