Solanka do wędzenia
Przepis na solankę do wędzenia krok po kroku
W 1 l przegotowanej wciąż ciepłej wodzie rozpuść sól kuchenną i dodaj przyprawy.
Po ostygnięciu zalej mięso umieszczone w głębokim naczyniu tak, aby nie wystawało ponad powierzchnię płynu. Przyjmuje się, że na 1 kg mięsa potrzebny będzie 1 l solanki.
Mięso wstaw do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin, po których upływie mięso należy osuszyć i przygotować do wędzenia.
Więcej informacji na temat solanki do wędzenia
Solanka do wędzenia to dodatek, który doskonale sprawdzi się, gdy chcesz przygotować smaczne wędzone mięso. Bez niej nie uzyskasz odpowiedniego smaku i struktury.
Przepis na solankę do wędzenia to najlepsza opcja do marynowania przed wędzeniem. Tradycyjna solanka zwykle składała się tylko z soli, jednak dobrze wzbogacić ją również o ulubione zioła. Dzięki temu będzie smaczniejsza. Z tej receptury dowiesz się, ile soli należy dodać. Domowa solanka jest najlepsza, gdyż można samodzielnie kontrolować ilość dodanej soli. Proporcje podane w tym przepisie są najpopularniejsze, a przy tym najlepiej działające. Do przygotowania solanki do peklowania na 1 kg mięsa potrzeba roztworu sporządzonego z 1000 ml wody oraz 80 g soli. Jest to najbardziej tradycyjna solanka. W solance do mięs można przygotować właściwie każdy produkt: od wołowiny, poprzez wieprzowinę, drób, dziczyznę aż po ryby. W podstawowej wersji solanki do mięsa do takiej ilości składników warto dodać 2 liście laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego. Można jednak dodać do niej inne zioła. Wspaniale sprawdza się pikantna papryka, majeranek, szałwia, bazylia, czy tymianek.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić solankę do wędzenia, by była dobra do wielu różnych rodzajów mięs, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Nadaje się do wędlin, ale również kiełbas. Solanka przydaje się do peklowania, czyli przedłużania świeżości mięsa, przy jednoczesnym jego doprawieniu. Metoda ta znana była już od dawna i niegdyś była jedną z najpopularniejszych do konserwacji mięsa. Obecnie odeszła nieco w zapomnienie. Powstaje z niego dobra, domowa solanka, która doskonale uzupełnia każde mięso. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz już w swojej domowej spiżarni. Skład solanki do peklowania mięsa jest zadziwiająco krótki i sprowadza się do kilku produktów, które na co dzień większość kucharzy posiada w swoich zapasach. Jest to przede wszystkim kombinacja wody i soli, które należy połączyć w odpowiednich proporcjach. Jeśli zastanawiasz się, czy do przygotowania solanki potrzebujesz używać saletry, to odpowiedź zależy od tego, jakiego rodzaju wyrób przygotowujecie. Zwykle jej dodatek sprawdza się w wyrobach, które mają być trwałe.
Alergeny w solance do wędzenia
Lista alergenów dla solanki do wędzenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na solankę do wędzenia
Wartości odżywcze solanki do wędzenia
To zdrowa opcja, ponieważ chroni mięso przed szkodliwymi składnikami obróbki termicznej.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.