Solanka do sera

Opublikowano: 27.06.2023 r., 16:32 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słona woda przygotowanie sera
Solanka do sera
Przepyszny ser to ten, który spędzi odpowiedni czas w specjalnej solance. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na solankę do sera.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 15 min
88 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Sól - 3 łyżki (30 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Tymianek świeży - 1 gałązka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na solankę do sera krok po kroku

Dodatkowo przygotuj litr wody.

W dużym garnku zagotuj wodę.

Dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, cukier i przeciśnięty czosnek. Możesz również dodać świeże zioła według swojego gustu.

Gotuj solankę na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aby aromaty dobrze się połączyły.

Zdejmij garnek z ognia i pozostaw solankę do ostygnięcia.

Gdy solanka ostygnie, odcedź ją przez sitko, aby pozbyć się liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu i innych składników.

Przelej solankę do naczynia lub butelki i przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na solankę do sera
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,0% osób

Więcej informacji na temat solanki do sera

Domowa solanka do sera to idealna i najlepsza „marynata”, która dodaje naszemu serowi pyszny i wyrazisty smak.

Zatem jakie proporcje powinny być użyte, ile soli dodać i jak zrobić solankę do sera? Koniecznie poznaj mój przepis na solankę do sera białego.

Będziesz potrzebować takie składniki jak.

- 1 litr wody

- 3 łyżki soli

- 2 liście laurowe

- 5 ziaren ziela angielskiego

- 5 ziaren pieprzu czarnego

- 1 łyżeczka gorczycy

- 1 łyżeczka cukru

- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte

- Kilka gałązek świeżych ziół (np. estragon, natka pietruszki, koperek), posiekane (opcjonalnie)

Zatem poznaj mój przepis na solankę do sera.

1. W dużym garnku zagotuj wodę.

2. Dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, cukier i przeciśnięty czosnek. Możesz również dodać świeże zioła według swojego gustu.

3. Gotuj solankę na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aby aromaty dobrze się połączyły.

4. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw solankę do ostygnięcia.

5. Gdy solanka ostygnie, odcedź ją przez sitko, aby pozbyć się liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu i innych składników.

6. Przelej solankę do naczynia lub butelki i przechowuj w lodówce.

Solanka do sera do idealny pomysł na marynowanie serów, dodawania smaku i aromatu. Będzie również dobra jako dodatek do sałatek lub dań mięsnych. Upewnij się, że solanka jest dobrze schłodzona przed użyciem.

Nie ma nic lepszego niż domowa marynata do sera, ponieważ jest najlepsza.

Alergeny w solance do sera

Lista alergenów dla solanki do sera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na solankę do sera nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze solanki do sera

na 100g gotowej potrawy

Solanka najlepiej sprawdzi się do sera białego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
44.33
88.67
Białko (g)
2.03
4.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
10.07
20.14
Węglowodany przyswajalne (g)
8.05
16.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.02
4.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.30
0.60
Tłuszcze nasycone (g)
0.17
0.34
Tłuszcze nienasycone (g)
0.13
0.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.11
0.23
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
26.44
52.89
Witamina B6 (mg)
0.31
0.63
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
24.71
49.42
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Ryboflawina (mg)
0.08
0.15
Niacyna (mg)
0.36
0.72
Foliany (µg (mcg))
5.67
11.33
Beta karoten (µg (mcg))
317.89
635.78

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
25871.44
51742.89
Potas (mg)
162.11
324.22
Wapń (mg)
101.22
202.44
Fosfor (mg)
45.78
91.56
Magnez (mg)
24.00
48.00
Żelazo (mg)
2.54
5.07
Cynk (mg)
0.53
1.05
Miedź (mg)
0.15
0.30
Mangan (mg)
0.63
1.26
Szacunkowy indeks glikemiczny solanki do sera 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania solanki do sera

Koszt składników
12.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sól
30 g
3 łyżki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 30 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Tymianek świeży
5 g
1 gałązka
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 5 g
Koszt składników
12.00