Solanka do sera
- Sól - 3 łyżki (30 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Tymianek świeży - 1 gałązka (5 g)
Przepis na solankę do sera krok po kroku
Dodatkowo przygotuj litr wody.
W dużym garnku zagotuj wodę.
Dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, cukier i przeciśnięty czosnek. Możesz również dodać świeże zioła według swojego gustu.
Gotuj solankę na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aby aromaty dobrze się połączyły.
Zdejmij garnek z ognia i pozostaw solankę do ostygnięcia.
Gdy solanka ostygnie, odcedź ją przez sitko, aby pozbyć się liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu i innych składników.
Przelej solankę do naczynia lub butelki i przechowuj w lodówce.
Więcej informacji na temat solanki do sera
Domowa solanka do sera to idealna i najlepsza „marynata”, która dodaje naszemu serowi pyszny i wyrazisty smak.
Zatem jakie proporcje powinny być użyte, ile soli dodać i jak zrobić solankę do sera? Koniecznie poznaj mój przepis na solankę do sera białego.
Będziesz potrzebować takie składniki jak.
- 1 litr wody
- 3 łyżki soli
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka cukru
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
- Kilka gałązek świeżych ziół (np. estragon, natka pietruszki, koperek), posiekane (opcjonalnie)
Zatem poznaj mój przepis na solankę do sera.
1. W dużym garnku zagotuj wodę.
2. Dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, cukier i przeciśnięty czosnek. Możesz również dodać świeże zioła według swojego gustu.
3. Gotuj solankę na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aby aromaty dobrze się połączyły.
4. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw solankę do ostygnięcia.
5. Gdy solanka ostygnie, odcedź ją przez sitko, aby pozbyć się liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu i innych składników.
6. Przelej solankę do naczynia lub butelki i przechowuj w lodówce.
Solanka do sera do idealny pomysł na marynowanie serów, dodawania smaku i aromatu. Będzie również dobra jako dodatek do sałatek lub dań mięsnych. Upewnij się, że solanka jest dobrze schłodzona przed użyciem.
Nie ma nic lepszego niż domowa marynata do sera, ponieważ jest najlepsza.
Alergeny w solance do sera
Lista alergenów dla solanki do sera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na solankę do sera nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze solanki do sera
Solanka najlepiej sprawdzi się do sera białego.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.