Solanka do mięsa

Opublikowano: 29.11.2022 r., 12:15 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynowanie mięsa w solance
Solanka do mięsa
Ten przepis na solankę do mięsa jest przeznaczony do peklowania 1 kilograma mięsa. To sprawdzony przepis, który zrobisz w kilka minut z prostych składników.
Przygotowanie 5 min
1732 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Cukier - pół łyżeczki (3 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
garnek, strzykawka

Przepis na solankę do mięsa krok po kroku

40 g soli, cukier, 400 ml wody, po łyżeczce majeranku i rozmarynu, obrany ząbek czosnku w całości, 4 ziela angielskie oraz 2 liście laurowe dodaj do garnka i zagotuj.

Solankę ostudź.

Mięso włóż do miski i zalej zimną solanką. Powinna całkowicie zakrywać mięso.

Mięso w solance przechowuj przez 6 do maksymalnie 7 dni w lodówce.

Raz dziennie obróć mięso na drugą stronę.

Ostatniego dnia wstrzyknij solankę dokładnie w mięso za pomocą strzykawki. Postaraj się dotrzeć w każde miejsce.

Po peklowaniu wyjmij mięso, wysusz i przygotuj (upiecz, ugotuj itp.).

Jak oceniasz przepis na solankę do mięsa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat solanki do mięsa

Ten przepis na solankę do mięsa jest przeznaczony do peklowania 1 kilograma mięsa. To sprawdzony przepis, który zrobisz w kilka minut z prostych składników. Solanka do mięsa jest najlepsza, gdy chcesz uzyskać delikatne mięso, które po obróbce termicznej będzie soczyste i miękkie. Domowa solanka do mięsa sprawdzi się głównie do wieprzowiny. Jeżeli nie wiesz ile soli potrzeba oraz jak zrobić solankę do mięsa, poznaj ten prosty przepis. Tradycyjne, domowe wędliny i pieczone mięsa są najlepszym wyborem w Twojej kuchni.

Solanka do mięsa jest to ciecz, w której umieszcza się mięso w całości, a następnie pozostawia na kilka dni. Peklowanie mięsa przed obróbką termiczną pozwala wydłużyć okres przydatności do spożycia. Mięso psuje się zdecydowanie wolniej. Solanka do mięsa jest wykorzystywana głównie do tego, by powstała tradycyjna, domowa wędlina. Peklowanie mięsa przydaje się także do pieczenia mięsa do obiadu.

W przepisie na solankę do mięsa używa się wody, soli, cukru, czosnku, ziela angielskiego, liścia laurowego, majeranku i tymianku. Taki zestaw to najlepsza propozycja do mięs wieprzowych.

Jest to sprawdzony przepis, z którym przygotujesz 1 kilogram mięsa. Jeżeli masz większy kawałek mięsa, ilość składników należy odpowiednio przeliczyć. Przykład na 1,5 kilograma mięsa: 600 ml wody, 60 g soli, łyżeczka cukru, po 1,5 łyżeczki majeranku i tymianku, 6 kulek ziela angielskiego i 3 liście laurowe. Bardzo łatwo jest to obliczyć.

Ile soli dodać? Jak zrobić solankę do mięsa? Jest to bardzo prosty przepis, który nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Wystarczy jedynie zagotować wszystkie składniki solanki w garnku, a następnie ją ostudzić. Przepis na solankę do mięsa jest gotowy do peklowania, gdy będzie zimny. Ile soli potrzeba? Najlepiej sugerować się proporcją. Najlepsza, domowa, tradycyjna solanka do mięs to 10:1 (wody: soli). W peklowaniu mięs ważne jest to, by solanka całkowicie przykryła mięso. Dodatkowo, mięso koniecznie nastrzykuj solanką po peklowaniu. Dzięki temu mięso będzie się jeszcze wolniej psuło i będzie smaczniejsze. Jeżeli po przekrojeniu mięsa zauważysz szarawy odcień (odbiegający od zewnętrznych części mięsa), to oznacza, że tam solanka nie dotarła.

Jak zrobisz solankę do mięsa, należy w niej peklować mięso przez kilka dni. W tym sprawdzonym przepisie najlepsze jest to, że możesz dowolnie dobierać przyprawy. Dzięki temu solanka będzie dobra do każdego rodzaju mięsa – od drobiu, przez wołowinę aż do ryb.

Dzięki takiemu prostemu przepisowi Twoje mięso będzie idealne. Spróbuj i się przekonaj.

Alergeny w solance do mięsa

Lista alergenów dla solanki do mięsa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na solankę do mięsa

Wartości odżywcze solanki do mięsa

na 100g gotowej potrawy

Solanka sprawia, że mięso można dłużej przechowywać. Składa się z naturalnych konserwantów (m.in. soli i cukru), bez konieczności użycia chemicznych środków konserwujących żywność.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
385.00
1732.50
Białko (g)
0.00
0.00
Fenyloalanina (mg)
0.00
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
99.60
448.20
Węglowodany przyswajalne (g)
99.60
448.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
0.32
1.44
Tłuszcze nasycone (g)
0.32
1.44
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.00
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.00
0.00
Ryboflawina (mg)
0.02
0.09
Niacyna (mg)
0.00
0.00
Foliany (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
1.00
4.50
Potas (mg)
2.00
9.00
Wapń (mg)
1.00
4.50
Fosfor (mg)
0.00
0.00
Magnez (mg)
0.00
0.00
Żelazo (mg)
0.05
0.23
Cynk (mg)
0.01
0.04
Miedź (mg)
0.01
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny solanki do mięsa 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania solanki do mięsa

Koszt składników
2.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
3 g
pół łyżeczki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 3 g
Koszt składników
2.50