Solanka do mięsa
- Cukier - pół łyżeczki (3 g)
Przepis na solankę do mięsa krok po kroku
40 g soli, cukier, 400 ml wody, po łyżeczce majeranku i rozmarynu, obrany ząbek czosnku w całości, 4 ziela angielskie oraz 2 liście laurowe dodaj do garnka i zagotuj.
Solankę ostudź.
Mięso włóż do miski i zalej zimną solanką. Powinna całkowicie zakrywać mięso.
Mięso w solance przechowuj przez 6 do maksymalnie 7 dni w lodówce.
Raz dziennie obróć mięso na drugą stronę.
Ostatniego dnia wstrzyknij solankę dokładnie w mięso za pomocą strzykawki. Postaraj się dotrzeć w każde miejsce.
Po peklowaniu wyjmij mięso, wysusz i przygotuj (upiecz, ugotuj itp.).
Więcej informacji na temat solanki do mięsa
Ten przepis na solankę do mięsa jest przeznaczony do peklowania 1 kilograma mięsa. To sprawdzony przepis, który zrobisz w kilka minut z prostych składników. Solanka do mięsa jest najlepsza, gdy chcesz uzyskać delikatne mięso, które po obróbce termicznej będzie soczyste i miękkie. Domowa solanka do mięsa sprawdzi się głównie do wieprzowiny. Jeżeli nie wiesz ile soli potrzeba oraz jak zrobić solankę do mięsa, poznaj ten prosty przepis. Tradycyjne, domowe wędliny i pieczone mięsa są najlepszym wyborem w Twojej kuchni.
Solanka do mięsa jest to ciecz, w której umieszcza się mięso w całości, a następnie pozostawia na kilka dni. Peklowanie mięsa przed obróbką termiczną pozwala wydłużyć okres przydatności do spożycia. Mięso psuje się zdecydowanie wolniej. Solanka do mięsa jest wykorzystywana głównie do tego, by powstała tradycyjna, domowa wędlina. Peklowanie mięsa przydaje się także do pieczenia mięsa do obiadu.
W przepisie na solankę do mięsa używa się wody, soli, cukru, czosnku, ziela angielskiego, liścia laurowego, majeranku i tymianku. Taki zestaw to najlepsza propozycja do mięs wieprzowych.
Jest to sprawdzony przepis, z którym przygotujesz 1 kilogram mięsa. Jeżeli masz większy kawałek mięsa, ilość składników należy odpowiednio przeliczyć. Przykład na 1,5 kilograma mięsa: 600 ml wody, 60 g soli, łyżeczka cukru, po 1,5 łyżeczki majeranku i tymianku, 6 kulek ziela angielskiego i 3 liście laurowe. Bardzo łatwo jest to obliczyć.
Ile soli dodać? Jak zrobić solankę do mięsa? Jest to bardzo prosty przepis, który nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Wystarczy jedynie zagotować wszystkie składniki solanki w garnku, a następnie ją ostudzić. Przepis na solankę do mięsa jest gotowy do peklowania, gdy będzie zimny. Ile soli potrzeba? Najlepiej sugerować się proporcją. Najlepsza, domowa, tradycyjna solanka do mięs to 10:1 (wody: soli). W peklowaniu mięs ważne jest to, by solanka całkowicie przykryła mięso. Dodatkowo, mięso koniecznie nastrzykuj solanką po peklowaniu. Dzięki temu mięso będzie się jeszcze wolniej psuło i będzie smaczniejsze. Jeżeli po przekrojeniu mięsa zauważysz szarawy odcień (odbiegający od zewnętrznych części mięsa), to oznacza, że tam solanka nie dotarła.
Jak zrobisz solankę do mięsa, należy w niej peklować mięso przez kilka dni. W tym sprawdzonym przepisie najlepsze jest to, że możesz dowolnie dobierać przyprawy. Dzięki temu solanka będzie dobra do każdego rodzaju mięsa – od drobiu, przez wołowinę aż do ryb.
Dzięki takiemu prostemu przepisowi Twoje mięso będzie idealne. Spróbuj i się przekonaj.
Alergeny w solance do mięsa
Lista alergenów dla solanki do mięsa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na solankę do mięsa
Wartości odżywcze solanki do mięsa
Solanka sprawia, że mięso można dłużej przechowywać. Składa się z naturalnych konserwantów (m.in. soli i cukru), bez konieczności użycia chemicznych środków konserwujących żywność.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.