Solanka do kurczaka

Opublikowano: 06.03.2023 r., 13:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak marynowany w solance
Solanka do kurczaka
Solanka do kurczaka to wspaniała propozycja na zalewę do mięsa drobiowego. Zalewa pozwala mięsu skruszeć i nabrać smaku. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na idealny dodatek do mięsa.
Przygotowanie 10 min
596 kcal
Kcal w porcji
2000 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Sól (60 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na solankę do kurczaka krok po kroku

Do miski wlej 2 litry wody. Dodaj do niej sól, obrane ząbki czosnku, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe oraz 3 ziarenka pieprzu czarnego.

Składniki solanki dokładnie wymieszaj.

W gotowej solance zamocz dowolne części kurczaka lub całego kurczaka i całość odstaw w chłodne miejsce na noc.

Jak oceniasz przepis na solankę do kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat solanki do kurczaka

Solanka do kurczaka to doskonały pomysł na marynatę do drobiu. Tradycyjna solanka jest najlepsza do różnego rodzaju mięsa. Sprawdzony przepis można wzbogacić dodatkiem ulubionych przypraw. Prosty przepis na solankę do kurczaka nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania solanki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: woda, sól, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu. A ile soli wykorzystać do przygotowania zalewy? Na każdy litr wody przygotuj 3 płaskie łyżki stołowe soli. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić solankę do kurczaka? Do miski wlej 2 litry wody. Dodaj do niej sól, obrane ząbki czosnku, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe oraz 3 ziarenka pieprzu czarnego. Składniki solanki dokładnie wymieszaj. W gotowej solance zamocz dowolne części kurczaka lub całego kurczaka i całość odstaw w chłodne miejsce na noc.

Sól w diecie osoby dorosłej powinna stanowić około 5 gram (czyli jedna łyżeczka). Jednak nie powinniśmy jej całkowicie eliminować. Sól stanowi źródło trzech cennych dla naszego zdrowia składników mineralnych: sodu, chloru oraz jodu. Chlor stanowi składnik kwasu solnego, który odpowiada za prawidłowe trawienie oraz utrzymanie odpowiedniego pH w żołądku. W diecie Polaków często brakuje jodu, jednak zalecane dzienne spożycie soli jodowanej nie pokryje dziennego zapotrzebowania na ten składnik mineralny. Aby wzbogacić dietę w produkty bogate w jod warto sięgać po tłuste ryby morskie, warzywa zielone (np. szpinak, szparagi czy jarmuż) lub cebulę.

W czosnku występują spore ilości składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w czosnku możemy zaliczyć witaminę C, witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP oraz prowitaminę A. Natomiast składniki mineralne obecne w czosnku to między innymi potas, wapień, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel.

Podsumowując: tradycyjna solanka świetnie sprawdzi się do marynowania różnego rodzaju mięsa drobiowego. Marynata będzie doskonała do wędzenia kurczaka. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanej solanki. Dobra solanka pozwala mięsu skruszeć. Mięso w solance powinno przebywać minimum 12 godzin - pozwoli to na dokładne zasolenie mięsa i wniknięcia aromatów przypraw dodanych do solanki do wnętrza.

Alergeny w solance do kurczaka

Lista alergenów dla solanki do kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na solankę do kurczaka

Wartości odżywcze solanki do kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Solanka do kurczaka to doskonała propozycja na marynatę do mięsa. Mięso warto marynować dzień wcześniej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(2000g)
Energia (kcal)
29.80
596.00
Białko (g)
1.27
25.44
Fenyloalanina (mg)
0.16
3.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(2000g)
Węglowodany (g)
6.62
132.40
Węglowodany przyswajalne (g)
6.20
124.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
8.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(2000g)
Tłuszcz (g)
0.10
2.00
Tłuszcze nasycone (g)
0.05
0.96
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
1.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.05
1.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(2000g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.25
4.96
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
6.24
124.80
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.02
0.32
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.80
Ryboflawina (mg)
0.02
0.44
Niacyna (mg)
0.14
2.80
Foliany (µg (mcg))
0.60
12.00
Beta karoten (µg (mcg))
1.00
20.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(2000g)
Sód (mg)
31043.40
620868.00
Potas (mg)
86.60
1732.00
Wapń (mg)
55.40
1108.00
Fosfor (mg)
30.60
612.00
Magnez (mg)
5.80
116.00
Żelazo (mg)
0.60
12.08
Cynk (mg)
0.31
6.24
Miedź (mg)
0.08
1.68
Mangan (mg)
0.41
8.28
Szacunkowy indeks glikemiczny solanki do kurczaka 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania solanki do kurczaka

Koszt składników
4.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sól
60 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 60 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
4.00