Solanka do kaczki
- Sól (60 g)
- Czosnek - 4 ząbki (20 g)
Przepis na solankę do kaczki krok po kroku
Do miski wlej 3 litry wody. Dodaj do niej sól, majeranek, obrane ząbki czosnku, 6 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe oraz 5 ziarenek pieprzu czarnego.
Składniki solanki dokładnie wymieszaj.
W gotowej solance zamocz tuszkę kaczki i całość odstaw w chłodne miejsce na noc (minimum 12 godzin przed pieczeniem).
Więcej informacji na temat solanki do kaczki
Solanka do kaczki to doskonały pomysł na marynowanie mięsa. Tradycyjna solanka jest najlepsza do przygotowania pysznej kaczki pieczonej. Prosty przepis na solankę do kaczki nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania solanki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: woda, sól, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarenka pieprzu. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
A ile soli wykorzystać do przygotowania zalewy? Proporcje do przygotowania pysznej zalewy do kaczki pieczonej to 2 płaskie łyżki stołowe soli na każdy litr wody. Solanka z mniejszą ilością soli świetnie sprawdzi się do marynowania mięsa do pieczenia. Wędzenie kaczki wymaga namoczenia mięsa w solance z większą ilością soli - około 3 płaskich łyżek stołowych na każdy litr wody.
A jak zrobić solankę do kaczki? Do miski wlej 3 litry wody. Dodaj do niej sól, majeranek, obrane ząbki czosnku, 6 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe oraz 5 ziarenek pieprzu czarnego. Składniki solanki dokładnie wymieszaj. W gotowej solance zamocz tuszkę kaczki i całość odstaw w chłodne miejsce na noc (minimum 12 godzin przed pieczeniem).
Sól w diecie osoby dorosłej powinna stanowić około 5 gram (czyli jedna łyżeczka). Jednak nie powinniśmy jej całkowicie eliminować. Sól stanowi źródło trzech cennych dla naszego zdrowia składników mineralnych: sodu, chloru oraz jodu. Chlor stanowi składnik kwasu solnego, który odpowiada za prawidłowe trawienie oraz utrzymanie odpowiedniego pH w żołądku. W diecie Polaków często brakuje jodu, jednak zalecane dzienne spożycie soli jodowanej nie pokryje dziennego zapotrzebowania na ten składnik mineralny. Aby wzbogacić dietę w produkty bogate w jod warto sięgać po tłuste ryby morskie, warzywa zielone (np. szpinak, szparagi czy jarmuż) lub cebulę.
Podsumowując: znasz już przepis na prostą solankę do marynowania kaczki. Solanka jest dobra do wykorzystania bezpośrednio po przygotowaniu. Mięso w solance powinno moczyć się przez minimum 12 godzin.
Alergeny w solance do kaczki
Lista alergenów dla solanki do kaczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na solankę do kaczki
Wartości odżywcze solanki do kaczki
Solanka do kaczki to doskonała propozycja na marynatę. Marynowanie kaczki warto rozpocząć 12 godzin przed planowanym pieczeniem.
Energia i białka
(3000g)
Węglowodany
(3000g)
Tłuszcze
(3000g)
Witaminy
(3000g)
Składniki mineralne
(3000g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.