Sok z wiśni

Opublikowano: 04.09.2022 r., 16:50 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sok z wiśni
Sok z wiśni
Domowy sok z wiśni to idealny dodatek do posiłku, poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, jaki jest pyszny i zdrowy.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 30 min
520 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Wiśnie (1000 g)
  • Cukier (1000 g)
  • Sok z cytryny 1 cytryna (100 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, butelka szklana

Przepis na sok z wiśni krok po kroku

Dodatkowo przygotuj wodę - 1 litr. Wiśnie pozbaw pestek.

Włóż wiśnie do garnka i wsyp cukier. Delikatnie podgrzewaj.

Wlej wodę, sok z cytryny i wymieszaj.

Gdy owoce się rozpadną przestań ogrzewać.

Odcedź sok od owoców i przelej do szklanych butelek.

Jak oceniasz przepis na sok z wiśni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób

Więcej informacji na temat soku z wiśni

Jeszcze niedawno do posiłków nasze mamy czy babcie przygotowywały domowe soki lub kompoty z wielu rodzajów owoców. Teraz ludzie coraz rzadziej to robią, tłumacząc się brakiem czasu. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na sok z wiśni, który będzie bardzo prosty i szybki.

Koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się ile cukru dać i jakie powinny być proporcje.

Sok z wiśni powstaje tylko z kilku składników takich jak: wiśnie, woda, cukier i sok z cytryny.

W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić sok z wiśni?

W pierwszej kolejności przygotuj owoce, dokładnie je umyj i usuń pestki. Możesz też skorzystać z wiśni drylowanych.

Wiśnie włóż do garnka i zasyp cukrem, zacznij delikatnie podgrzewać. Jeśli masz trochę więcej czasu odstaw wiśnie pod cukrem na 24 godziny, wtedy zaczną one puszczać sok, o który nam chodzi. Jeśli zależy Ci na czasie, zacznij delikatne podgrzewanie. Dodaj wodę i sok z cytryny. Po chwili cukier powinien się rozpuścić, a owoce rozpaść na mniejsze kawałki.

W tym momencie przestań ogrzewanie.

Możesz zostawić sok do ostygnięcia, a później przelać przez sitko lub gazę po to, aby pozbyć się kawałków owoców.

Tak przygotowany sok przelej do butelek. Kawałki owoców możesz śmiało użyć do domowych wypieków lub po prostu zjeść.

Tak przygotowany sok to dobry pomysł na pyszny dodatek do każdego posiłku w rodzinnym gronie. Jeśli masz ochotę, przygotuj go w większej ilości i przegotuj na zimę.

Sam widzisz, jak prosty jest mój przepis na domowy sok, potrzebujesz tylko odrobiny czasu, chęci i podstawowe składniki, które znajdziesz w większości sklepów.

W podobny sposób przygotujesz sok z wielu dostępnych owoców. Wybierz swoje ulubione i przygotuj domowe, zdrowe przetwory.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w soku z wiśni

Lista alergenów dla soku z wiśni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z wiśni

Wartości odżywcze soku z wiśni

na 100g gotowej potrawy

Możesz skorzystać z gotowych wiśni drylowanych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
208.19
520.48
Białko (g)
0.49
1.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
53.57
133.92
Węglowodany przyswajalne (g)
52.79
131.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.78
1.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.31
0.77
Tłuszcze nasycone (g)
0.22
0.56
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.21
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
30.48
76.19
Witamina B6 (mg)
0.02
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
6.60
16.51
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.04
Ryboflawina (mg)
0.03
0.07
Niacyna (mg)
0.19
0.49
Foliany (µg (mcg))
4.76
11.90
Beta karoten (µg (mcg))
366.71
916.79

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
1.95
4.88
Potas (mg)
88.24
220.60
Wapń (mg)
8.38
20.95
Fosfor (mg)
7.52
18.81
Magnez (mg)
4.57
11.43
Żelazo (mg)
0.18
0.45
Cynk (mg)
0.05
0.14
Miedź (mg)
0.05
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny soku z wiśni 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania soku z wiśni

Koszt składników
19.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wiśnie
1000 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 1000 g
Cukier
1000 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Sok z cytryny
100 ml
1 cytryna
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 5
5.00
Za 100 ml
Koszt składników
19.50