Sok z winogron z sokownika
Opublikowano: 27.07.2023 r.
Winogrona i cukier to wszystko, czego potrzebujesz, żeby przygotować pyszny sok z winogron z sokownika. Ten prosty przepis to świetny sposób na zachowanie smaku lata w butelce. Choć składniki są minimalne, to efekt końcowy zaskoczy swoimi głębokimi i słodkimi nutami. Jeśli lubisz domowe przetwory, to coś dla ciebie!
Składniki dla 5 porcji:
- Winogrona - 3000 g
- Cukier - 200 g (20 płaskich łyżek stołowych)
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoiki, sokownik
Przepis krok po kroku
- Winogrona wypłucz i pozbaw ogonków.
- Do spodniego naczynia sokownika wlej około 2 litrów wody, winogrona przesyp na sito.
- Winogrona gotuj w sokowniku przez około godzinę. Co 30 minut zlej powstały sok do garnka.
- Po godzinie do powstałego soku znajdującego się w garnku dodaj cukier, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
- Wrzący sok przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć je i pozostaw do wystudzenia.
- Przed podaniem sok rozcieńcz wodą.
Komentarz dietetyka
Sok z winogron z sokownika to doskonała propozycja na przetwory domowe. Winogrona stanowią doskonałe źródło witamin i składników mineralnych, dlatego warto wykorzystać je w kuchni.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny