Sok z selera naciowego

Opublikowano: 05.10.2022 r., 9:36 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sok z selera naciowego
Sok z selera naciowego
Niezwykle popularny w ostatnim czasie i zdrowy sok z selera naciowego, jeśli jeszcze nigdy nie próbowałeś, koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 15 min
53 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Seler naciowy 4 łodygi (200 g)
  • Jabłko 1 sztuka (100 g)
  • Pomarańcza 1 sztuka (100 g)
  • Sok z cytryny 2 łyżki (20 ml)
  • Ogórek 1 sztuka (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
blender, pojemnik blendera

Przepis na sok z selera naciowego krok po kroku

Dodatkowo przygotuj szklankę wody.

Owoce obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki.

Seler i ogórek umyj, pokrój. Przełóż wszystko do blendera i zmiksuj ze szklanką wody.

Dodaj sok z cytryny.

Jak oceniasz przepis na sok z selera naciowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat soku z selera naciowego

Nie ma nic lepszego niż domowy sok z selera naciowego, jeśli jeszcze nigdy nie próbowałeś, koniecznie musisz poznać mój, przepis na sok z selera naciowego nie dosyć, że jest pyszny to dodatkowo bardzo zdrowy. Do jego przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak: jabłko, pomarańcza, sok z cytryny i świeży ogórek.

Zatem, jak zrobić sok z selera naciowego?

W pierwszej kolejności przygotuj szklankę wody. Owoce obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. Seler i ogórek umyj, pokrój. Przełóż wszystko do blendera i zmiksuj ze szklanką wody. Na końcu dodaj sok z cytryny.

Nasz pyszny i zdrowy sok jest gotowy. To jest moja podstawowa wersja, jeśli jednak chcesz, śmiało możesz postawić dodatkowo na marchewki, czy natkę pietruszki.

O rodzaju jabłek zadecyduj sam. Możesz wybrać jabłka Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem.

Praktycznie każdy rodzaj jabłek idealnie nada się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą odmianę jabłek się zdecydujesz, Twoje ciasto będzie niezwykle smaczne.

Co ważne, wykorzystane owoce i warzywa należą do produktów niskokalorycznych. Dostarczają takich witamin jak witamina C, niacyna, witamina, witamina B6, A, E, a także wapń, żelazo oraz kwas foliowy i błonnik pokarmowy, który wspomaga perystaltykę jelit. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami. Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym.

Co jest niezwykle ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, których dieta powinna opierać się przede wszystkim na produktach o niskim indeksie glikemicznym.

Mój sprawdzony przepis jest dosłownie błyskawiczny, a przygotujesz go tylko z kilku ogólnodostępnych składników.

Będzie to idealny pomysł na lunch lub drugie śniadanie, które bez problemu możesz zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na uczelnię.

Poznaj właściwości mojego soku z selera naciowego i przekonaj się sam, jak pyszny może być wyciskany sok.

Alergeny w soku z selera naciowego

Lista alergenów dla soku z selera naciowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy

Wartości odżywcze soku z selera naciowego

na 100g gotowej potrawy

Do soku z selera naciowego będzie też pasować dodatek napoju ryżowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
26.68
53.35
Białko (g)
0.60
1.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
6.40
12.80
Węglowodany przyswajalne (g)
4.94
9.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.46
2.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.16
0.31
Tłuszcze nasycone (g)
0.10
0.21
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
0.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.09
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
10.97
21.94
Witamina B6 (mg)
0.05
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
10.41
20.82
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.13
0.25
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.07
Ryboflawina (mg)
0.04
0.08
Niacyna (mg)
0.22
0.43
Foliany (µg (mcg))
17.74
35.48
Beta karoten (µg (mcg))
120.68
241.35

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
26.81
53.61
Potas (mg)
178.00
356.00
Wapń (mg)
26.16
52.32
Fosfor (mg)
19.29
38.58
Magnez (mg)
10.35
20.71
Żelazo (mg)
0.19
0.39
Cynk (mg)
0.13
0.25
Miedź (mg)
0.04
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny soku z selera naciowego 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania soku z selera naciowego

Koszt składników
16.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Seler naciowy
200 g
4 łodygi
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jabłko
100 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 100 g
Pomarańcza
100 g
1 sztuka
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 100 g
Sok z cytryny
20 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Ogórek
200 g
1 sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Koszt składników
16.50