Sok z pigwowca
- Cukier (700 g)
- Owoc pigwowca (1000 g)
Przepis na sok z pigwowca krok po kroku
Owoce umyj, obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę.
Przełóż do słoika i zasyp cukrem. Odstaw, aż owoce puszczą sok.
Sok przelej do butelek, szczelnie zamknij i pasteryzuj ok. 10 min.
Więcej informacji na temat soku z pigwowca
Przetwory z pigwowca japońskiego są nie tylko niezwykle smaczne, ale również bardzo zdrowe i uniwersalne - możesz wykorzystać je na wiele sposobów do wielu dań. Owoce pigwowca to doskonałe źródło witamin, w tym, wszystkim dobrze znanej witaminie C, kwasu askorbinowego, która wspiera odporność organizmu, działa przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo. Sok z pigwowca dodany do herbaty podczas chłodnych, zimowych lub jesiennych wieczorów, świetnie rozgrzewa i pysznie smakuje, umilając czas kiedy pogoda za oknem zdecydowanie nie rozpieszcza. Naturalny, domowy sok z owoców pigwowca przygotujesz bardzo szybko i prosto. Wbrew pozorom nie potrzebujesz do tego ani skomplikowanego sprzętu, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Warto zrobić więcej zapasów soku z pigwowca na zimę, aby w każdej chwili móc po nie sięgnąć. Jak zrobić syrop z pigwowca? Potrzebujesz owoców pigwowca japońskiego, cukru lub miodu oraz odrobiny wody. Wystarczy, że dokładnie obierzesz owoce i usuniesz z nich pestki, a następnie drobno pokroisz lub zetrzesz na tarce. Przygotowane owoce lądują w dużym słoiku, zasypujemy je cukrem, mieszamy i odstawiamy, aż wydzieli się sok. Powstały sok z pigwowca przelewamy do szklanych buteleczek, pasteryzujemy i gotowe! Pewnie zastanawiasz się teraz ile cukru powinnaś/powinieneś dodać. Tradycyjnie, ilość dodanego cukru powinna być taka sama jak ilość wykorzystanych owoców. Zależy to jednak od Twoich preferencji smakowych, możesz więc dodać go trochę mniej. Taki sok z pigwowca możesz przygotować latem, szczelnie zamknąć w butelkach i zostawić na zimę, kiedy będzie pysznym dodatkiem do herbaty. Sok z owoców pigwowca japońskiego jest dobry zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Możesz dodawać jego niewielkie ilości np. do jogurtów, czy kaszy manny, a także rozcieńczać z wodą i wypijać. Koniecznie poznaj nasz przepis na sok z pigwowca, który, jeśli raz go wypróbujesz, z pewnością zagości w Twojej kuchni i spiżarni na stałe.
Alergeny w soku z pigwowca
Lista alergenów dla soku z pigwowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z pigwowca
Wartości odżywcze soku z pigwowca
Soki z dodatkiem cukru mają bardzo wysoki indeks glikemiczny, dlatego powinny na nie uważać osoby z cukrzycą i insulinoopornością.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.