Przepis na sok z pietruszki krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
blender

Dodatkowo przygotuj wodę. Około 1 szklanki.

Natkę pietruszki umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.

Włóż do blendera, dodaj obrane ze skóry i pozbawione pestek owoce.

Wlej wodę i sok z cytryny.

Zmiksuj całość na jednolitą konsystencję.

W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej wody.

Często zadawane pytania

sok z pietruszki
Sok z pietruszki
Koszt przygotowania dania
11.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
93 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
40

Sok z pietruszki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o soku z pietruszki

Szybki i łatwy w przygotowaniu sok z pietruszki nie dość, że jest fit to dodatkowo niezwykle pyszny. Natka zielonej pietruszki jest źródłem witaminy C. Co ciekawe znajdziemy jej tutaj więcej niż w owocach cytrusowych.

Dodatkowo jest ona bogata w witaminy z grupy B, witaminę K oraz witaminę A. Warto pamiętać, że zawiera ona bardzo dużo żelaza oraz wapń.

Połączenie natki zielonej pietruszki z owocami takimi jak jabłka i gruszki da nam smaczny i zdrowy sok pełen witamin.

Zatem, jak zrobić sok z pietruszki?

Przygotuj sobie podstawowe składniki, czyli: duży pęczek natki pietruszki, owoce – idealnie sprawdzą się tutaj jabłka i gruszki, ponieważ są słodkie i soczyste co zapewni pyszny posmak i odpowiednią konsystencję.

Dodatkowo zawsze dodaję odrobinę soku z cytryny lub z limonki, który przełamuje smak całego koktajlu.

W pierwszej kolejności dokładnie umyj wszystkie składniki, pietruszkę pokrój na mniejsze kawałki, a owoce obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne. Możesz wybrać jabłka Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem.

Praktycznie każdy rodzaj jabłek idealnie nada się do tego soku, jak i do innych rodzajów koktajli. Obojętnie, na którą odmianę jabłek się zdecydujesz, Twój koktajl będzie niezwykle smaczny.

Wszystko przełóż do kielicha blendera i zmiksuj z dodatkiem wody. Ja używam około jednej szklanki, wtedy konsystencja jest idealna, jeśli jednak Twój sok będzie zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody więcej.

Nasz dietetyczny przepis na sok z pietruszki jest gotowy, śmiało możesz go przygotować w swoim domu. Polecam regularne picie soku z natki pietruszki, jego działanie jest oczyszczające i tonizujące nasz organizm. Dzięki czemu widocznie poprawia się stan Twojej skóry. Dzięki sporej dawce witaminy C wspomożesz swoją odporność i usuniesz nadmiar wody ze swojego organizmu, a wszystko to przez moczopędne działanie. Nasz dzisiejszy sok dodatkowo wspomaga procesy trawienne i odchudzanie. Wpływa na regulację pracę układu pokarmowego oraz układu moczowego.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze soku z pietruszki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
46.59 kcal
93.19 kcal
Białko
1.40 g
2.79 g
Fenyloalanina
0.07 mg
0.13 mg
Brak danych dla: sok z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany w soku z pietruszki

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
10.72 g
21.45 g
Węglowodany przyswajalne
7.88 g
15.76 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.84 g
5.68 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
0.43 g
0.85 g
Tłuszcze nasycone
0.21 g
0.41 g
Tłuszcze nienasycone
0.22 g
0.44 g
Tłuszcze jednonasycone
0.14 g
0.29 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.07 g
0.15 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na sok z pietruszki

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
171.76 µg (mcg)
343.51 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.12 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
57.17 mg
114.35 mg
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.05 mg
0.10 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.09 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.12 mg
Niacyna
0.60 mg
1.21 mg
Foliany
65.41 µg (mcg)
130.81 µg (mcg)
Beta karoten
2057.89 µg (mcg)
4115.78 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sok z pietruszki

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
23.57 mg
47.14 mg
Potas
288.54 mg
577.08 mg
Wapń
60.32 mg
120.65 mg
Fosfor
29.89 mg
59.78 mg
Magnez
23.84 mg
47.68 mg
Żelazo
2.60 mg
5.20 mg
Cynk
0.47 mg
0.95 mg
Miedź
0.09 mg
0.18 mg
Mangan
0.09 mg
0.18 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny soku z pietruszki 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w soku z pietruszki

Lista alergenów dla soku z pietruszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z pietruszki

Cena przygotowania soku z pietruszki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Natka pietruszki
150 g
2 pęczki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 5
10.00
Za 150 g
Gruszka
100 g
1 sztuka
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 100 g
Jabłko
100 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 100 g
Sok z cytryny
20 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
12.70
Jak oceniasz przepis na sok z pietruszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób