Sok z pietruszki

Opublikowano: 25.09.2022 r., 11:12 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sok z pietruszki
Sok z pietruszki
Sok z pietruszki to bogactwo witamin, które bez problemu szybko przygotujesz w swoim domu za pomocą blendera kielichowego.
Przygotowanie 15 min
93 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Natka pietruszki 2 pęczki (150 g)
  • Gruszka 1 sztuka (100 g)
  • Jabłko 1 sztuka (100 g)
  • Sok z cytryny 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
blender

Przepis na sok z pietruszki krok po kroku

Dodatkowo przygotuj wodę. Około 1 szklanki.

Natkę pietruszki umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.

Włóż do blendera, dodaj obrane ze skóry i pozbawione pestek owoce.

Wlej wodę i sok z cytryny.

Zmiksuj całość na jednolitą konsystencję.

W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej wody.

Jak oceniasz przepis na sok z pietruszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat soku z pietruszki

Szybki i łatwy w przygotowaniu sok z pietruszki nie dość, że jest fit to dodatkowo niezwykle pyszny. Natka zielonej pietruszki jest źródłem witaminy C. Co ciekawe znajdziemy jej tutaj więcej niż w owocach cytrusowych.

Dodatkowo jest ona bogata w witaminy z grupy B, witaminę K oraz witaminę A. Warto pamiętać, że zawiera ona bardzo dużo żelaza oraz wapń.

Połączenie natki zielonej pietruszki z owocami takimi jak jabłka i gruszki da nam smaczny i zdrowy sok pełen witamin.

Zatem, jak zrobić sok z pietruszki?

Przygotuj sobie podstawowe składniki, czyli: duży pęczek natki pietruszki, owoce – idealnie sprawdzą się tutaj jabłka i gruszki, ponieważ są słodkie i soczyste co zapewni pyszny posmak i odpowiednią konsystencję.

Dodatkowo zawsze dodaję odrobinę soku z cytryny lub z limonki, który przełamuje smak całego koktajlu.

W pierwszej kolejności dokładnie umyj wszystkie składniki, pietruszkę pokrój na mniejsze kawałki, a owoce obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne. Możesz wybrać jabłka Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem.

Praktycznie każdy rodzaj jabłek idealnie nada się do tego soku, jak i do innych rodzajów koktajli. Obojętnie, na którą odmianę jabłek się zdecydujesz, Twój koktajl będzie niezwykle smaczny.

Wszystko przełóż do kielicha blendera i zmiksuj z dodatkiem wody. Ja używam około jednej szklanki, wtedy konsystencja jest idealna, jeśli jednak Twój sok będzie zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody więcej.

Nasz dietetyczny przepis na sok z pietruszki jest gotowy, śmiało możesz go przygotować w swoim domu. Polecam regularne picie soku z natki pietruszki, jego działanie jest oczyszczające i tonizujące nasz organizm. Dzięki czemu widocznie poprawia się stan Twojej skóry. Dzięki sporej dawce witaminy C wspomożesz swoją odporność i usuniesz nadmiar wody ze swojego organizmu, a wszystko to przez moczopędne działanie. Nasz dzisiejszy sok dodatkowo wspomaga procesy trawienne i odchudzanie. Wpływa na regulację pracę układu pokarmowego oraz układu moczowego.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w soku z pietruszki

Lista alergenów dla soku z pietruszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z pietruszki

Wartości odżywcze soku z pietruszki

na 100g gotowej potrawy

Sok z pietruszki możesz przygotować bez dodatków owoców, jednak zapewnią one słodki posmak, który idealnie pasuje do tego połączenia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
46.59
93.19
Białko (g)
1.40
2.79
Fenyloalanina (mg)
0.07
0.13
Brak danych dla: sok z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
10.72
21.45
Węglowodany przyswajalne (g)
7.88
15.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.84
5.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.43
0.85
Tłuszcze nasycone (g)
0.21
0.41
Tłuszcze nienasycone (g)
0.22
0.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.14
0.29
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.07
0.15
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
171.76
343.51
Witamina B6 (mg)
0.06
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
57.17
114.35
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.05
0.10
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.09
Ryboflawina (mg)
0.06
0.12
Niacyna (mg)
0.60
1.21
Foliany (µg (mcg))
65.41
130.81
Beta karoten (µg (mcg))
2057.89
4115.78

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
23.57
47.14
Potas (mg)
288.54
577.08
Wapń (mg)
60.32
120.65
Fosfor (mg)
29.89
59.78
Magnez (mg)
23.84
47.68
Żelazo (mg)
2.60
5.20
Cynk (mg)
0.47
0.95
Miedź (mg)
0.09
0.18
Mangan (mg)
0.09
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny soku z pietruszki 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania soku z pietruszki

Koszt składników
12.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Natka pietruszki
150 g
2 pęczki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 5
10.00
Za 150 g
Gruszka
100 g
1 sztuka
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 100 g
Jabłko
100 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 100 g
Sok z cytryny
20 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
12.70