Sok z jeżyn
- Jeżyny (1000 g)
- Cukier (200 g)
Przepis na sok z jeżyn krok po kroku
Jeżyny opłucz dokładnie i wrzuć je do dużego garnka.
Owoce zalej 80 ml wody.
Gotuj jeżyny przez 20 minut.
Dorzuć do nich cukier, małymi partiami. Gotuj kolejne 20 minut, często mieszając, by cukier nie przypalił się.
Sok nieco ostudź i przecedź przez sito, tak by pozbyć się dużych cząstek owoców.
Sok przelej do czystych butelek i zakręć.
W dużym garnku zagotuj 2 litry wody.
Do garnka włóż zakręcone butelki i trzymaj 10 minut. Po tym czasie wyciągnij je do całkowitego ostygnięcia.
Więcej informacji na temat soku z jeżyn
Sok z jeżyn jest doskonałą opcją dla wszystkich, którzy kochają ciekawe napoje. Ma wspaniały smak, ale również piękny wygląd. Idealnie sprawdzi się do herbaty.
Przepis na sok z jeżyn to doskonały pomysł na najlepszy dodatek do wody. Choć można kupić go w sklepie, najlepiej smakuje ten domowy. Dzięki własnoręcznemu wykonaniu ten sok zawiera dużo mniej cukru niż te sklepowe. Niestety, bardzo często, kupując w sklepie sok, kierujemy się chęcią poprawy zdrowia, jednak finalnie produkt, który kupujemy, tylko je pogarsza. Zamiast polegać na sokach przepełnionych cukrem i innymi słodzikami, warto postawić na domową produkcję. Do której zresztą używa się owoców w pełni sezonu, dzięki czemu mają one nawet więcej składników mineralnych, witamin i antyoksydantów, których jeżyny zawierają naprawdę sporo.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sok z jeżyn, by był smaczny, a przy okazji dobry do słoików na zimę, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego naprawdę pyszny sok, który wspaniale sprawdzi się nawet dla dzieci. Jest po prostu najlepszy. Z tego przepisu dowiesz się, ile cukru należy dodać do owoców, by stworzyć wspaniałą kompozycję. Jeżyny to owoce jagodowe, które jednak nie goszczą w menu tak często, jak maliny, czy truskawki. Warto to zmienić, gdyż wyróżnia je nie tylko ciekawy smak, ale także duża zawartość korzystnych składników prozdrowotnych. Jeżyny, tak jak pozostałe owoce jagodowe mają mało kalorii i niską zawartość cukrów prostych, dzięki temu świetnie sprawdzają się w każdej diecie. Jeżyny są łatwo dostępne, można je dostać w każdym większym sklepie. Sezon na nie zaczyna się latem, jednak można je dostać nawet aż do wczesnej jesieni. To daje dość sporo czasu na to, by całkowicie wykorzystać ich dobrodziejstwo. Jednak niestety ciężko jest najeść się ich na zapas. Tylko że wcale nie trzeba! Można przetwarzać je we własnej kuchni by dłużej cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Wystarczy do tego tylko duży garnek i dość spora ilość słoików. Tylko tyle potrzeba, by móc cieszyć się wspaniałym i bardzo ciekawym sokiem na bazie jeżyn.
Alergeny w soku z jeżyn
Lista alergenów dla soku z jeżyn przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z jeżyn
Wartości odżywcze soku z jeżyn
Ten sok zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(128g)
Węglowodany
(128g)
Tłuszcze
(128g)
Witaminy
(128g)
Składniki mineralne
(128g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.