Sok z jagód

Opublikowano: 07.07.2025 r.
Jagody i cukier to kluczowe składniki tego prostego soku z jagód. Soczyste jagody w połączeniu z odrobiną słodyczy tworzą napój, który jest idealny na letnie dni. To świeży i naturalny sposób na cieszenie się smakiem lata w każdej szklance.
Składniki dla 10 porcji:
- Cukier - 1000 g (1 opakowanie)
- Jagody - 1000 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki, sitko, gaza
Przepis krok po kroku
- Jagody oczyść, umyj i osusz.
- Do garnka wsyp owoce, dodaj do nich cukier oraz pół szklanki wody.
- Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na małej mocy palnika przez 20 minut od momentu zagotowania.
- Gotowy sok przecedź przez sito wyłożone gazą.
- Sok przelej do wyparzonych słoików, zakręć je i pasteryzuj przez 20 minut od momentu zagotowania się wody.
- Słoiczki wyciągnij z wody, pozostaw do wystudzenia i przechowuj w zaciemnionym miejscu.
Komentarz dietetyka
Sok z jagód to doskonała propozycja na przetwory. Czasie jagody stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je w kuchni.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny