Sok z jagód

Opublikowano: 20.06.2023 r., 23:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Butelka soku z jagód
Sok z jagód
Sok z jagód to doskonała propozycja na pyszne przetwory, które możesz wykorzystać w kuchni, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych owoców. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pasteryzacja 40 min
331 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Cukier - 1 opakowanie (1000 g)
  • Jagody (1000 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki, sitko, gaza

Przepis na sok z jagód krok po kroku

Jagody oczyść, umyj i osusz.

Do garnka wsyp owoce, dodaj do nich cukier oraz pół szklanki wody.

Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na małej mocy palnika przez 20 minut od momentu zagotowania.

Gotowy sok przecedź przez sito wyłożone gazą.

Sok przelej do wyparzonych słoików, zakręć je i pasteryzuj przez 20 minut od momentu zagotowania się wody.

Słoiczki wyciągnij z wody, pozostaw do wystudzenia i przechowuj w zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na sok z jagód
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 72,4% osób

Więcej informacji na temat soku z jagód

Sok z jagód to doskonały pomysł na przetwory na zimę. Zdrowy, domowy sok z jagód leśnych świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu dla dzieci i dorosłych – wystarczy, że rozcieńczysz go wodą. Przepis na sok z jagód jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania soku potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukier oraz jagody.

A jak zrobić sok z jagód? Jagody oczyść, umyj i osusz. Do garnka wsyp owoce, dodaj do nich cukier oraz pół szklanki wody. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na małej mocy palnika przez 20 minut od momentu zagotowania. Gotowy sok przecedź przez sito wyłożone gazą. Sok przelej do wyparzonych słoików lub do butelek szklanych, zakręć je i pasteryzuj przez 20 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiczki wyciągnij z wody, pozostaw do wystudzenia i przechowuj w zaciemnionym miejscu. Sok możesz przygotować także w sokowniku.

Jagody to owoce sezonowe, które dostępne są od sierpnia do połowy października. Jagody są bardzo dobrym źródłem antocyjanów, które są naturalnymi przeciwutleniaczami chroniącymi nas przed działaniem wolnych rodników. Jagody zawierają także dużą ilość witaminy C, która spożywana w odpowiednich ilościach korzystanie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. Jagody są niskokaloryczne i zawierają sporo błonnika pokarmowego. Jagody pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz łagodzić stany zapalne.

Biały cukier składa się z węglowodanów prostych. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów. Dodatkowo duża ilość cukru w diecie może przyczynić się do zbyt dużej podaży kalorii niż wynosi dzienne zapotrzebowanie energetyczne - długotrwałe spożywanie większej ilości kalorii niż wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie, może wpłynąć na rozwój otyłości.

Pomogłam smaczny sok z jagód leśnych to doskonała propozycja na pyszne przetwory do słoików lub butelek na zimę. Sok możesz wykorzystać do przygotowania pysznego kompotu lub jako dodatek do herbaty. Jagody do wykonania soku warto zebrać samodzielnie w okresie ich dojrzewania.

Alergeny w soku z jagód

Lista alergenów dla soku z jagód przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z jagód

Wartości odżywcze soku z jagód

na 100g gotowej potrawy

Sok z jagód to doskonała propozycja na przetwory. Czasie jagody stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je w kuchni.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
221.00
331.50
Białko (g)
0.37
0.56
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
57.04
85.57
Węglowodany przyswajalne (g)
55.84
83.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
1.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
0.33
0.49
Tłuszcze nasycone (g)
0.23
0.34
Tłuszcze nienasycone (g)
0.10
0.15
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
1.50
2.25
Witamina B6 (mg)
0.03
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.85
7.28
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.28
0.43
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.03
Ryboflawina (mg)
0.03
0.04
Niacyna (mg)
0.21
0.32
Foliany (µg (mcg))
3.00
4.50
Beta karoten (µg (mcg))
16.00
24.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
1.00
1.50
Potas (mg)
39.50
59.25
Wapń (mg)
3.50
5.25
Fosfor (mg)
6.00
9.00
Magnez (mg)
3.00
4.50
Żelazo (mg)
0.17
0.25
Cynk (mg)
0.09
0.13
Miedź (mg)
0.03
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny soku z jagód 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania soku z jagód

Koszt składników
42.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
1000 g
1 opakowanie
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Jagody
1000 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
40.00
Za 1000 g
Koszt składników
42.50