Sok z jabłek na zimę
- Jabłko - 20 dużych sztuk (5000 g)
- Sok cytrynowy (100 ml)
Przepis na sok z jabłek na zimę krok po kroku
Jabłka oczyść z gniazd nasiennych.
Jabłka przeciśnij przez sokowirówkę.
Do soku dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
Wlej sok do wyparzonych butelek i zakręć dokładnie.
Wstaw butelki do garnka i wlej wodę do 2/3 wysokości butelek.
Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Butelki postaw do góry dnem do wystudzenia.
-
Marmolada
-
Surówka z pora i jabłek
-
Dżem z dyni i jabłek
-
Nalewka z jabłek
-
Dżem jabłkowy
-
Marmolada z jabłek
-
Marmolada różana
-
Jabłka do słoików
-
Wino z jabłek
-
Kompot z jabłek na zimę
-
Kompot jabłkowy
-
Konfitura z jabłek
-
Mus jabłkowy Thermomix
-
Sałatka z czerwonej kapusty do słoika
-
Powidło z jabłek bez cukru
-
Kompot z jabłek do słoików
-
Mus z gruszek
-
Smażone jabłka do słoików
-
Przetwory z jabłek
Więcej informacji na temat soku z jabłek na zimę
Sok z jabłek na zimę to bardzo dobry pomysł na pyszny napój dla całej rodziny. Sok można przelać do butelek szklanych lub do słoików. Zdrowy sok przechowywać można w ciemnym, chłodnym miejscu przez około rok. Przepis na sok z jabłek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia soku potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jabłka, sok z cytryny.
Jak zrobić sok z jabłek na zimę? Jabłka oczyść z gniazd nasiennych. Jabłka przeciśnij przez sokowirówkę. Do soku dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Wlej sok do wyparzonych butelek i zakręć dokładnie. Wstaw butelki do garnka i wlej wodę do 2/3 wysokości butelek. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Butelki postaw do góry dnem do wystudzenia.
Jabłka to owoce bardzo popularne na całym świecie. Jabłka są bardzo często wykorzystywane w kuchni. Można z nich przygotowywać słodkie wypieki, przetwory takie jak dżemy czy wino. Z jabłek można przygotować także domowy ocet. Jabłka mają wiele różnych odmian, które różnią się między sobą nie tylko smakiem, ale również wielkością i kolorem. Jabłka są świetnym źródłem witaminy C, która wpływa znacząco na produkcję kolagenu w naszej skórze. Jabłka zawierające kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są także świetnym źródłem pektyn owocowych, umożliwiających produkcję konfitur bez dodatku cukru. Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie.
Podsumowując najlepszy sok bez cukru jest doskonałym napojem bez dodatku alkoholu. Sok podawać można dla dzieci oraz dorosłych. Pyszny sok przygotować można także z dodatkiem innych owoców. Przetwory z jabłek są idealne na zimowe wieczory. Doskonałym dodatkiem do jabłek jest wanilia, cynamon oraz gałka muszkatołowa czy goździki. Domowy sok jest bardzo dobrym źródłem witaminy C będącej naturalnym przeciwutleniaczem.
Alergeny w soku z jabłek na zimę
Lista alergenów dla soku z jabłek na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z jabłek na zimę
Wartości odżywcze soku z jabłek na zimę
Sok z jabłek na zimę to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Sok przygotowany w domu nie zawiera konserwantów i jest idealny dla osób lubiących przygotowywać przetwory na zimę.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.