Sok z jabłek na zimę

Opublikowano: 24.09.2022 r., 11:29 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szklana butelka z sokiem jabłkowym
Sok z jabłek na zimę
Sok z jabłek na zimę to wspaniała propozycja na pyszny napój dla całej rodziny bez dodatku cukru. Sok z jabłek jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
168 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 15 porcji
  • Jabłko - 20 dużych sztuk (5000 g)
  • Sok cytrynowy (100 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, butelka szklana, sokowirówka

Przepis na sok z jabłek na zimę krok po kroku

Jabłka oczyść z gniazd nasiennych.

Jabłka przeciśnij przez sokowirówkę.

Do soku dodaj sok z cytryny i wymieszaj.

Wlej sok do wyparzonych butelek i zakręć dokładnie.

Wstaw butelki do garnka i wlej wodę do 2/3 wysokości butelek.

Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

Butelki postaw do góry dnem do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na sok z jabłek na zimę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat soku z jabłek na zimę

Sok z jabłek na zimę to bardzo dobry pomysł na pyszny napój dla całej rodziny. Sok można przelać do butelek szklanych lub do słoików. Zdrowy sok przechowywać można w ciemnym, chłodnym miejscu przez około rok. Przepis na sok z jabłek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia soku potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jabłka, sok z cytryny.

Jak zrobić sok z jabłek na zimę? Jabłka oczyść z gniazd nasiennych. Jabłka przeciśnij przez sokowirówkę. Do soku dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Wlej sok do wyparzonych butelek i zakręć dokładnie. Wstaw butelki do garnka i wlej wodę do 2/3 wysokości butelek. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Butelki postaw do góry dnem do wystudzenia.

Jabłka to owoce bardzo popularne na całym świecie. Jabłka są bardzo często wykorzystywane w kuchni. Można z nich przygotowywać słodkie wypieki, przetwory takie jak dżemy czy wino. Z jabłek można przygotować także domowy ocet. Jabłka mają wiele różnych odmian, które różnią się między sobą nie tylko smakiem, ale również wielkością i kolorem. Jabłka są świetnym źródłem witaminy C, która wpływa znacząco na produkcję kolagenu w naszej skórze. Jabłka zawierające kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są także świetnym źródłem pektyn owocowych, umożliwiających produkcję konfitur bez dodatku cukru. Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie.

Podsumowując najlepszy sok bez cukru jest doskonałym napojem bez dodatku alkoholu. Sok podawać można dla dzieci oraz dorosłych. Pyszny sok przygotować można także z dodatkiem innych owoców. Przetwory z jabłek są idealne na zimowe wieczory. Doskonałym dodatkiem do jabłek jest wanilia, cynamon oraz gałka muszkatołowa czy goździki. Domowy sok jest bardzo dobrym źródłem witaminy C będącej naturalnym przeciwutleniaczem.

Alergeny w soku z jabłek na zimę

Lista alergenów dla soku z jabłek na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z jabłek na zimę

Wartości odżywcze soku z jabłek na zimę

na 100g gotowej potrawy

Sok z jabłek na zimę to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Sok przygotowany w domu nie zawiera konserwantów i jest idealny dla osób lubiących przygotowywać przetwory na zimę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
56.31
168.94
Białko (g)
0.28
0.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
13.47
40.41
Węglowodany przyswajalne (g)
11.11
33.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.36
7.08
Sacharoza (cukier) (g)
2.04
6.11
Glukoza (g)
1.85
5.56
Fruktoza (g)
6.00
18.01
Skrobia (g)
0.05
0.15
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
0.15
0.46
Tłuszcze nasycone (g)
0.15
0.45
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
2.94
8.82
Witamina B6 (mg)
0.05
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.18
0.53
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.06
Ryboflawina (mg)
0.03
0.09
Niacyna (mg)
0.09
0.27
Foliany (µg (mcg))
3.33
10.00
Beta karoten (µg (mcg))
24.53
73.59

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
1.98
5.94
Potas (mg)
100.06
300.18
Wapń (mg)
6.00
18.00
Fosfor (mg)
9.96
29.88
Magnez (mg)
5.02
15.06
Żelazo (mg)
0.13
0.39
Cynk (mg)
0.04
0.12
Miedź (mg)
0.03
0.09
Mangan (mg)
0.04
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny soku z jabłek na zimę 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania soku z jabłek na zimę

Koszt składników
19.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
5000 g
20 dużych sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 28
13.89
Za 5000 g
Sok cytrynowy
100 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 5
5.00
Za 100 ml
Koszt składników
19.00