Sok z gruszek

Opublikowano: 28.01.2022 r., 8:59 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Elegancki sok gruszkowy
Sok z gruszek
Sok z gruszek to wspaniała opcja na naprawdę smaczny napój, który nie tylko wspaniale smakuje, ale również jest bardzo zdrowy. Dostarcza sporo witamin i antyoksydantów.
Przygotowanie 5 min
148 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Gruszka (520 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
sokowirówka

Przepis na sok z gruszek krok po kroku

Gruszki umyj i włóż do sokowirówki.

Przeciśnij owoc, a sok wlej do szklanki.

Jeśli chcesz zachować go na zimę, przełóż większą ilość soku do słoików i szczelnie zamknij.

Następnie gotuj słoiki przez 10 w gorącej wodzie.

Jak oceniasz przepis na sok z gruszek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat soku z gruszek

Sok z gruszek to wspaniała opcja na naprawdę smaczny napój, który nie tylko wspaniale smakuje, ale również jest bardzo zdrowy. Dostarcza sporo witamin i antyoksydantów. Idealnie smakuje schłodzony, ale zimą można podawać go po lekkim podgrzaniu z cynamonem i kardamonem.

Jeśli szukasz ciekawej inspiracji na to, jak zrobić sok z gruszek, który będzie nie tylko smaczny i prosty, ale również naprawdę pożywny, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. By stworzyć ten napój przyda ci się sokowirówka, to dzięki niej cały proces jest szybki i prosty. Bez niej możliwe jest jedynie stworzenie pysznego koktajlu. Najlepiej, by była to sokowirówka wolnoobrotowa, dzięki której uzyskasz naprawdę sporo soku, a przy okazji będzie on bardzo wartościowy.

Przepis na sok z gruszek to sposób na pyszny i naprawdę słodki napój, który na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto kocha słodkie owocowe potrawy. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Gruszki to owoce, które są łatwo dostępne, dlatego warto je wykorzystać na co dzień w swojej kuchni. Zwłaszcza że dostarczają naprawdę sporo witamin i cennych składników. Gruszki, jako jedyne owoce są źródłem jodu - pierwiastka, który jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Dostarczają również boru - mikroskładnika, który wpływa niezwykle pozytywnie na układ nerwowy, a szczególnie na mózg i zwiększają funkcje poznawcze, głównie ułatwiają zapamiętywanie i polepszają koncentrację. Bor związany jest również z gospodarką wapniową w organizmie i zapobiega utracie tego minerału. Dlatego jest tak ważny zwłaszcza dla osób narażonych na osteoporozę. Dodatkowo gruszki są naprawdę świetnym źródłem błonnika, głównie frakcji rozpuszczalnych w wodzie, które są delikatne dla jelit. Dlatego ten zdrowy sok sprawdzi się nie tylko dla dorosłych, ale również dla dzieci. W dodatku robi się go bez cukru. To również wspaniały pomysł na przetwory do słoików na zimę. Sok gruszkowy jest tak pyszny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To dobry wybór nawet na co dzień.

Alergeny w soku z gruszek

Lista alergenów dla soku z gruszek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z gruszek

Wartości odżywcze soku z gruszek

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, jednak ma dość wysoki indeks glikemiczny, więc nie sprawdzi się dla cukrzyków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
57.00
148.20
Białko (g)
0.36
0.94
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
15.20
39.52
Węglowodany przyswajalne (g)
12.10
31.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.10
8.06
Sacharoza (cukier) (g)
0.71
1.85
Glukoza (g)
2.60
6.76
Fruktoza (g)
6.42
16.69
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
0.19
0.49
Tłuszcze nasycone (g)
0.02
0.05
Tłuszcze nienasycone (g)
0.17
0.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.08
0.21
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.09
0.23
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
1.00
2.60
Witamina B6 (mg)
0.03
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.30
11.18
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.03
Ryboflawina (mg)
0.03
0.08
Niacyna (mg)
0.16
0.42
Foliany (µg (mcg))
7.00
18.20
Beta karoten (µg (mcg))
14.00
36.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
1.00
2.60
Potas (mg)
116.00
301.60
Wapń (mg)
9.00
23.40
Fosfor (mg)
12.00
31.20
Magnez (mg)
7.00
18.20
Żelazo (mg)
0.18
0.47
Cynk (mg)
0.10
0.26
Miedź (mg)
0.08
0.21
Mangan (mg)
0.05
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny soku z gruszek 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania soku z gruszek

Koszt składników
3.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gruszka
520 g
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
3.47
Za 520 g
Koszt składników
3.60